«Φως στο τούνελ» «βλέπει» ο διευθύνων σύμβουλος και CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ανθιμος Θωμόπουλος.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εξέφρασε την πεποίθησή του πως μετά από μια μακρά και επώδυνη ύφεση η ελληνική οικονομία επιστρέφει φέτος σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
«Νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά στο τέλος μιας μακράς και επώδυνης ύφεσης, τα στοιχεία δείχνουν πως η ύφεση χάνει momentum και σύντομα θα καταγράψουμε θετικά πρόσημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι για πρώτη φορά φέτος η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί μετά από 6 χρόνια συρρίκνωσης και πως αυτό είναι ένα θετικό νέο για μια χώρα που υποφέρει από τεράστια ανεργία, ενώ η εσωτερική υποτίμηση έχει μειώσει το μέσο εισόδημα κατά 30%.
«Νομίζω πως επιτέλους βλέπουμε φως στο τούνελ μετά από πολύ καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Θωμόπουλος υπογράμμισε πως πλέον υπάρχουν «σημάδια ελπίδας».
«Ο ρυθμός δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υποχωρήσει δραματικά, όλα δείχνουν πως το θέμα αυτό θα κορυφωθεί στο τέλος του έτους σε ευθυγράμμιση με το γεγονός ότι η οικονομία θα αρχίσει τότε να αναπτύσσεται», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός τραπεζικός τομέας διαθέτει επαρκή κεφάλαια όχι μόνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά για την επιστροφή στον δανεισμό που θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας».
Ερωτηθείς σχετικά με τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών και την κεφαλαιακή τους επάρκεια εξέφρασε την πεποίθηση ότι «βλέπουμε το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των ανακεφαλαιοποιήσεων».
Όπως εξήγησε «αντλούμε επαρκή κεφάλαια όχι μόνο για να ανταπεξέλθουμε στα προγραμματισμένα stress tests αλλά και για να αποπληρώσουμε την κρατική στήριξη που λάβαμε κατά την διάρκεια της κρίσης».