Νέες υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στην Τουρκία αποδεικνύουν, αν επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία τους, πως ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε πιέσεις σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο να «βγάλει στον αέρα» έναν σύμβουλό του προκειμένου να υπερασπιστεί την κυβέρνηση ενάντια στις κατηγορίες για διαφθορά.
Στη πρώτη απ’ τις τρεις συνομιλίες, που αναρτήθηκαν την Δευτέρα στο YouTube από τον άγνωστο χρήστη του Twitter με το ψευδώνυμο Başçalan ( σημαίνει, καθόλου συμπτωματικά, «αρχικλέφτης»), υποτίθεται πως ακούγεται ο Ερντογάν να μιλάει με τον Κροίσο Φερίτ Σαχένκ, επικεφαλής του γιγαντιαίου ομίλου Doğuş Holding.

Ο πρωθυπουργός επιτιμά τον 49χρονο επιχειρηματία λέγοντάς του πως η αρχισυντάκτρια του καναλιού NTV, Νερμίν Γιουρτερί, διστάζει να φιλοξενήσει τον προσωπικό σύμβουλο του Ερντογάν, Γιαλσίν Ακντογκάν, στο πάνελ μιας εκ των εκπομπών πολιτικού διαξιφισμού του NTV. Φανερά ενοχλημένος, ο Ερντογάν δίνει «εντολή» στον Σαχένκ να ασκήσει πίεση προκειμένου η υπόθεση να λυθεί σύντομα και ο Ακντογκάν να εμφανιστεί σε μια εκπομπή και να υπερασπιστεί την κυβέρνηση.
Στη δεύτερη συνομιλία, ο Ακντογκάν προσπαθεί να εξηγήσει στον πρωθυπουργό για ποιο λόγο του αρνήθηκαν τηλεοπτικό χρόνο, ισχυριζόμενος πως «μία απόφαση του καναλιού να δώσει επιπλέον χρόνο σε φιλοκυβερνητικούς σχολιαστές θα εξοργίσει ακόμη περισσότερο το τηλεοπτικό κοινό [της χώρας]».

Τέλος, στην τρίτη συνομιλία υποτίθεται πως συνομιλεί η αρχισυντάκτρια Γιουρτερί με τον κυβερνητικό σύμβουλο Ακντογκάν. Η δημοσιογράφος εμφανίζεται να λέει στον σύμβουλο πως προσπαθεί να κρατήσει ισορροπία στα πάνελ των συνομιλητών στις εκπομπές λόγου του καναλιού γι’ αυτό και δεν τον κάλεσε να συμμετάσχει. Επιπλέον, το τηλεοπτικό δίκτυο, λέει η Γιουρτερί, έχει λάβει πολλή αρνητική κριτική από τους θεατές του [σχετικά με την απόφαση να δίνει τηλεοπτικό χρόνο σε κυβερνητικά στελέχη] και φοβάται πως μια ακόμη εμφάνιση του Ακντογκάν θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή μέχρι και για μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έξω από τα στούντιο του NTV.