Στις ΗΠΑ θα βρεθεί ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ θα απευθυνθεί και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, ο εκτελών χρέη προέδρου της χώρας, Ολεκσάντρ Τουρχίνοφ, επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία είναι μια φάρσα, αλλά διευκρίνισε ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να παρέμβει στρατιωτικά.

«Δεν είμαστε σε θέση να διεξάγουμε στρατιωτική επιχείρηση στην Κριμαία, γιατί έτσι θα αποδυναμώναμε το ανατολικό μας μέτωπο με τη Ρωσία» εξήγησε μιλώντας στο AFP.

Το επίμαχο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία παρουσιάζεται από τις φιλορωσικές Αρχές ως ευκαιρία προς τους κατοίκους της χερσονήσου να αποφασίσουν δίκαια και ελεύθερα για το μέλλον τους. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει καν η επιλογή του «όχι» στην ένωση με τη Ρωσία…

Βάσει του προσχεδίου του ψηφοδελτίου που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της τοπικής Βουλής, το πρώτο ερώτημα είναι: «Είστε υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας;».

Και το δεύτερο: «Είστε υπέρ της αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας;».

Εκ πρώτης όψεως, η δεύτερη επιλογή φαίνεται να προσφέρει την προοπτική παραμονής της κριμαϊκής χερσονήσου στην Ουκρανία.

Σχετικά με το δημοψήφισμα, ο διάδοχος του Γιανουκόβιτς είπε ότι η ρωσική πλευρά θα νοθεύσει το αποτέλεσμα.

«Η Μόσχα δεν επιθυμεί να συνομιλήσει μαζί μας. Δυστυχώς η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για μια διπλωματική λύση της κρίσης» συνέχισε.

Συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ στο Λονδίνο την Παρασκευή

Εν μέσω του ψυχροπολεμικού κλίματος στη διεθνή διπλωματία με φόντο την κρίση στην Κριμαία, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συναντήσει τελικά τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Λονδίνο την Παρασκευή.

Η συνάντηση θα γίνει δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την προσάρτησή της στη Ρωσία -το οποίο οι δυτικές χώρες έχουν καταδικάσει ως παράνομο και προαναγγέλλουν πως δεν θα το αναγνωρίσουν.

Οι ΗΠΑ είχαν απορρίψει τη συνάντηση εάν η Μόσχα δεν έδινε «σημάδια πως επιδιώκει διπλωματική λύση».

Νωρίτερα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο Τζον Κέρι είπε ότι η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία έκανε τυχόν διαπραγματεύσεις εξαιρετικά δύσκολες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι οι δύο πλευρές δεν θα έχουν και πολλά να συζητήσουν εάν προχωρήσει το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ λένε ότι η Μόσχα δεν έχει δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για μία διπλωματική επίλυση της κρίσης.

«Ο Κέρι επανέλαβε την επιθυμία του να συνεχίσει να συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, και αυτή την εβδομάδα, αλλά είπε ότι το περιβάλλον θα πρέπει να είναι το σωστό και ο στόχος να είναι η προστασία και η ακεραιότητα της Ουκρανίας. Δεν το βλέπουμε αυτό, φυσικά, στις απαντήσεις που λάβαμε» ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

Από την πλευρά της, η Ρωσία λέει ότι ετοιμάζει τις δικές τις προτάσεις για την επίλυση της κρίσης, καθώς ο Σεργκέι Λαβρόφ φέρεται να είπε στον Πούτιν ότι οι αμερικανικές προτάσεις «δεν είναι οι σωστές», καθώς λαμβάνουν ως σημείο εκκίνησης «την κατάσταση που δημιουργήθηκε από ένα πραξικόπημα».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι προτάσεις αυτές δεν επαρκούν.