Υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει και από την συζήτηση που διεξήχη στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, σε συνέχεια της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας την προηγούμενη εβδομάδα, όπου και διατυπώθηκε η σχετική εισήγηση.

Παρά ταύτα, κατά την συζήτηση της Τετάρτης εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις από αρεκτούς βουλευτές, στο κλίμα που ούτως ή άλλως είχε διατυπώσει από την πρώτη στιγμή ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, κ. Ν. Βούτσης, ο οποίος είχε σημειώσει την διαφορά μεταξύ άρσης της ασυλίας βουλευτών και απόπειρας να κηρυχθεί εμμέσως η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου – κάτι με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί. Οι επιφυλάξεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκφραστούν κατά τη σχετική συζήτηση και διαδικασία στην ολομέλεια της Βουλής, κατά πάσα βεβαιότητα από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, κ. Αλ. Τσίπρα.

Το σκεπτικό που διατυπώθηκε από στελέχη όπως ο κ. Π. Λαφαζάνης, ο κ. Αλ. Μητρόπουλος, ο κ. Ι. Μιχελογιαννάκης αλλά και ο κ. Μαν. Γλέζος η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετηθεί επανειλημμένως για το ζήτημα, περιγράφεται από την επιφύλαξη επί της διαδικασίας και προ του κινδύνου, αφενός, οι δικαστικές διώξεις με τον τρόπο που αυτές ασκούνται να αποφέρουν μη επιθυμητό αποτέλεσμα και αφετέρου, να καταλήξουν σε φιάσκο. Υπάρχει άλλωστε και η νομική άποψη ότι για κάποιες απο τις υποθέσεις είναι ελλιπής η τεκμηρίωση της εμπλοκής βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε εγκληματικές ενέργειες ή στην εγκληματική οργάνωση που περιγράφεται στο κατηγορητήριο.

Παρά ταύτα, όπως σημειώθηκε και στην συνεδρίαση της Τετάρτης, ο ΣΥΡΙΖΑ και με δεδομένες τις όποιες επιφυλάξεις κάποιων βουλευτών του, θα ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας, καθώς οτιδήποτε αντίθετο θα τον φέρει στο επίκεντρο μίας αντιπαράθεσης με κίνδυνο πολλαπλών παρεξηγήσεων.

Παράλληλα όμως, αναμένεται να εκφράσει τις επιφυλάξεις του ως προς ενδεχόμενες μεθοδεύσεις, αλλά και ως προς το τι αποτέλεσμα θα έχει στην Βουλή και στους συσχετισμούς η ενδεχόμενη προφυλάκιση όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής – αν π.χ. θα διευκολύνεται πλέον η ψήφιση νομοσχεδίων με λιγότερες ψήφους, λόγω της απουσίας της Χρυσής Αυγής από τις ψηφοφορίες.

Με επιστολή που κοινοποίησε νωρίτερα την Τετάρτη, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Ι. Μιχεολογιαννάκης ανέφερε ότι η απουσία του από την συνεδρίαση οφειλόταν σε υποχρεώσεις που σχετίζονται με την προεκλογική περίοδο εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών, όμως επισήμανε την επιφύλαξή του και υπενθύμισε: «Προ ημερών όπως όλοι γνωρίζουν, έθεσα έναν προβληματισμό, ότι η λαϊκή ετυμηγορία και μόνο θα κρίνει την νομιμότητα της Χρυσής Αυγής, η οποία όπως ήδη γνωρίζετε χρησιμοποιεί άλλο όνομα, Ελληνική Αυγή, οπότε τα νομικά τερτίπια αποδεικνύουν ότι δεν θα σταθούμε σε νομικίστικη ερμηνεία αλλά στην εντολή του Ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω ότι, στην δικογραφία των 190 σελίδων αποδεικνύεται, κατά την γνώμη μου, ότι άρση ασυλίας χρειάζεται να γίνει σε όλους εκτός από 3 περιπτώσεις που δεν είναι επαρκή τα στοιχεία».

Κατόπιν αυτών, με ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος που θα επιλέξουν να εκφράσουν την επιφύλαξή τους όσοι βουλευτές έχουν εκδηλώσει σχετικές διαθέσεις (αν π.χ. θα προτιμήσουν να καταψηφίσουν την πρόταση για άρση της ασυλίας, θα επιλέξουν την αποχή ή εν τέλει θα ψηφίσουν, εκφράζοντας στην ολομέλεια τις ενστάσεις τους).