Κ.Μητσοτάκης: Ούτε βήμα πίσω σε επανέλεγχο συμβάσεων και συρρίκνωση Δημοσίου

Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε κατά της αντιπολίτευσης αλλά και της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκοντας να δείξει ότι δεν θα κάνει πίσω ούτε στις αλλαγές για συρρίκνωση του Δημοσίου ούτε, ιδιαίτερα, στην απόφασή του για τον επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε κατά της αντιπολίτευσης αλλά και της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκοντας να δείξει ότι δεν θα κάνει πίσω ούτε στις αλλαγές για συρρίκνωση του Δημοσίου ούτε, ιδιαίτερα, στην απόφασή του για τον επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
«Και τους σκελετούς από τις ντουλάπες θα βγάλουμε και σπίτι τους θα στείλουμε όσους αποδεδειγμένα έχουν εμπλακεί σε παράνομες πράξεις αλλά και αυτούς που τους σιγόνταραν στην παρανομία» τόνισε θεωρώντας προφανώς πεδίο εύφορο για πολιτική αντιπαράθεση αλλά και για… κοινωνικό αυτοματισμό τα περί νομιμότητας γύρω από τις συμβάσεις και τον τρόπο που μονιμοποιήθηκαν υπάλληλοι κατά την τελευταία εικοσαετία.
Υπερασπιζόμενος τις αλλαγές που επιφέρει στη δημόσια διοίκηση το προς ψήφιση σχέδιο νόμου σχετικά με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών στο Δημόσιο, έθεσε πολλάκις στο στόχαστρό του τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει θιασώτης ενός μεγάλου κράτους εργοδότη, που στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα και θα είναι ο εργοδότης της τελευταίας ευκαιρίας».
Για να προσθέσει… επιστρατεύοντας τον Τολστόι: «Φοβάμαι ότι στην περίπτωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχύει αυτό που έγραψε ο Τολστόι: «Όλοι σκέφτονται να αλλάξουν τον κόσμο αλλά κανείς να αλλάξει τον εαυτό του»».
Οι… σκελετοί στις ντουλάπες
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει αιχμηρά σχόλια κατά της ΑΔΕΔΥ, ιδιαίτερα στο ζήτημα του επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου. «Άκουσα όμως με έκπληξη και άλλο ένα επιχείρημα από εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ. Τι θέλουμε και βγάζουμε τους σκελετούς από την ντουλάπα τώρα μετά από τόσα χρόνια; Να σηκώσουμε δηλαδή το χαλί και να βάλουμε τα πορίσματα που διέταξε ο εισαγγελέας και που εξέδωσε το ΣΕΕΔΔ από κάτω» ανέφερε.
Και συμπλήρωσε: «Έχω πει πολλές φορές ότι η ασυδοσία και η ατιμωρησία στο Δημόσιο παίρνει τέλος. Είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής μας και δεν κάνουμε πίσω. Και τους σκελετούς από τις ντουλάπες θα βγάλουμε και σπίτι τους θα στείλουμε όσους αποδεδειγμένα έχουν εμπλακεί σε παράνομες πράξεις αλλά και αυτούς που τους σιγόνταραν στην παρανομία. Και αυτό δεν έχει να κάνει με καμία δήθεν επιταγή της τρόικας· μόνοι μας πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχει πλέον ανοχή σε αυτά τα φαινόμενα. Το οφείλουμε στην κοινωνία, στους τίμιους και ευσυνείδητους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και στους εαυτούς μας βουλευτές και υπουργούς που έχουμε ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα και στην πατρίδα».
Έτσι εμφανίστηκε αμετακίνητος στην απόφαση για κατάργηση φορέων του Δημοσίου, για το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και για επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των συνδικάτων και της αντιπολίτευσης.
Προέβαλε στοιχεία σχετικά με τον περιορισμό του μεγέθους του κράτους κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όπως είπε, ο αριθμός των υπαλλήλων (τακτικό και έκτακτο προσωπικό) μειώθηκε κατά παραπάνω από 200.000 και το κόστος της μισθοδοσίας έπεσε από τα 24 δισ. ευρώ το 2009 στα 15,7 δισ. ευρώ το 2013. «Το κράτος μας, λοιπόν, έγινε μικρότερο, αλλά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν έγινε καλύτερο» σημείωσε.
Γιατί θα γίνει επανέλεγχος
Όσο για το γιατί προχωρά η κυβέρνηση στον επανέλεγχο των μετατροπών συμβάσεων που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια, και με το διάταγμα Παυλόπουλου, έδωσε τη δική του αιτιολογία: «Γιατί διαθέτουμε πλέον όχι ενδείξεις, αλλά τις πρώτες αποδείξεις ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τηρήθηκε ούτε το γράμμα, αλλά ούτε και το πνεύμα του διατάγματος».
Μάλιστα προέταξε τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) από τα οποία αναδεικνύονται, όπως σημείωσε, οι μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν.
Από την τοποθέτησή του προκύπτει ότι εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων περιπτώσεις υπαλλήλων οι οποίοι:
– κατά το διάστημα που εμφανίζονταν ως συμβασιούχοι ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και ελάμβαναν επίδομα ανεργίας
– εργάζονταν αποδεδειγμένα και με ασφάλιση σε ιδιώτες και εν συνεχεία βρέθηκαν με μια σύμβαση αορίστου χρόνου στο Δημόσιο
– χρησιμοποιούσαν βεβαιώσεις προϋπηρεσίας που τους χορηγούσε η ομοσπονδία εργαζομένων του υπουργείου και όχι η αρμόδια διοίκηση για να αποδείξουν ότι πληρούσαν τις χρονικές προϋποθέσεις που όριζε το διάταγμα
– χρησιμοποίησαν πλαστές βεβαιώσεις ή συμβάσεις εξαπατώντας ακόμη και τα υπηρεσιακά τους συμβούλια.
Προτεραιότητες
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο ότι το νομοσχέδιο «Διοικητικές απλουστεύσεις – Καταργήσεις, συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση διατάξεων ΠΔ 318/1992 (Α΄ 161) και λοιπές ρυθμίσεις» υπηρετεί τρεις προτεραιότητες:
– Δομές χωρίς αντικείμενο ή που επικαλύπτονται από άλλους δημόσιους φορείς καταργούνται ή συγχωνεύονται, «γιατί σεβόμαστε τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου».
– Γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούν πολίτες και επιχειρήσεις καταργούνται, «γιατί σεβόμαστε τον χρόνο του έλληνα πολίτη».
– Ο τρόπος αξιολόγησης και βαθμολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων αλλάζει, «γιατί σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε τον κόπο του εργατικού υπαλλήλου που δεν θέλει πλέον να βαθμολογείται το ίδιο με όσους συστηματικά «βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω» και περιμένουν από τους άλλους να βγάλουν τη δουλειά».
Δυναμικές κινητοποιήσεις
Και όλα αυτά την ώρα, που απλώνονται οι δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά των απολύσεων, της διαθεσιμότητας και της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών. Την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική, με αιχμή τα ζητήματα του νομοσχεδίου, εξέφρασαν σήμερα στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια σωματείων και συνδικάτων οι διαδηλωτές στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στο Δημόσιο που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk