Απέριψε ένσταση για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου η συμπολίτευση

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που ήγειρε η αξιωματική αντιπολίτευση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, την αξιολόγηση του προσωπικού, τις διαθεσιμότητες κλπ.

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που ήγειρε η αξιωματική αντιπολίτευση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, την αξιολόγηση του προσωπικού, τις διαθεσιμότητες κλπ.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης (ΑΝ.ΕΛΛ., ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ) τάχθηκαν υπέρ της ένστασης επικαλούμενοι την έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής το οποίο θέτει σειρά ζητημάτων ως προς την συνταγματικότητα διατάξεων του νομοσχεδίου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δια του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης απέρριψε την επιχειρηματολογία αυτή καταλογίζοντας μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο πολιτικός του λόγος διακρίνεται από το μέγεθος της υπερβολής». «Αν διαβάσετε προσεκτικά την έκθεση εγείρει ορισμένα ζητήματα με τρόπο μετρημένο και ισορροπημένο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «η συνταγματικότητα των διατάξεων κρίνεται στα δικαστήρια αλλά προηγουμένως από την Βουλή».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μητρόπουλος είπε ότι με την έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής «όχι μόνο άρθρα αλλά ολόκληρες ενότητες κρίνονται εκτός συνταγματικής έννομης τάξης».

«Ανακαλύπτει και διαπιστώνει αντισυνταγματικότητες όσον αφορά σειρά άρθρων και παραβίαση κανόνων όπως του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις, την καταγγελία των συμβάσεων κ.ά., δηλαδή ουσιαστικές νομοθετικές διατάξεις για την προστασία της εργασίας, ενώ παραβιάζονται διεθνείς κανόνες, συμβάσεις και κοινοτικές οδηγίες που έχουν κυρωθεί από την πατρίδα μας», υποστήριξε ο κ. Μητρόπουλος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Λαφαζάνης είπε ότι «ο ευτελισμός της Δημοκρατίας και της Βουλής έχει τα όριά του».

«Η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου ξεθεμελιώνει κυριολεκτικά ως αντισυνταγματικά σχεδόν όλα τα άρθρα και κυρίως τον βασικό πυρήνα τους, καθώς παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία και τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης προσθέτοντας ότι «εδώ δεν καταργείται μόνο η Δημοκρατία και το Σύνταγμα, αλλά και η νομική επιστήμη, το συνταγματικό δίκαιο».

Ο αντιλέγων βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Καραγκούνης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «φέρει ένσταση σε ένα ακόμα νομοσχέδιο ως πάγια τακτική». «Αυτά που λέτε είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Είναι γνωστό πού έχετε επενδύσει: να διατηρηθεί αλώβητος ο γραφειοκρατικός παρασιτισμός, προκειμένου να επιτύχετε τον μικροκομματικό σας στόχο. Γίνατε ένα κόμμα-καταφύγιο όσων λυμαίνονται το κράτος», τόνισε.

Ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Μ. Βορίδης σημείωσε ότι «δεν λέμε πως δεν υπάρχει ένας προβληματισμός στην έκθεση, αλλά καλό είναι να διαβάζουμε επί της ουσίας». Και υπενθύμισε ότι όλες οι ενστάσεις έφτασαν στο ΣτΕ και η συντριπτική τους πλειοψηφία απορρίφθηκε.

Εκ μέρους του ΠαΣοΚ ο κ. Π. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι από το επιστημονικό συμβούλιο δεν προκύπτει ευθέως ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αλλά κάποιες παρατηρήσεις που μπορούν να προσαρμοστούν στο νομοσχέδιο. «Το νομοσχέδιο είναι μια κατεξοχήν μνημονιακή υποχρέωση: είναι δηλαδή μια συμβατική υποχρέωση της χώρας που καλώς ή κακώς συμφωνήσαμε», είπε.

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ. κ. Ν. Μαριάς λέγοντας ότι δεν υφίσταται υπέρτατος λόγος ώστε να στηριχθούν οι διατάξεις που εισάγει διότι από τις προωθούμενες ρυθμίσεις «το δημόσιο οδηγείται σε απώλειες ύψους 42 εκ. ευρώ». Μάλιστα επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αυτό μεταξύ των άλλων αποτελεί «πρόβα τζενεράλε για τις ομαδικές απολύσεις στην χώρα μας».

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλης είπε ότι «το περιεχόμενο της έκθεσης του επιστημονικού συμβουλίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο να μην θέσει κάποιος θέμα συνταγματικότητας». «Η Βουλή έχει το αυτοτελές δικαίωμα να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας», είπε.

Θετικά στην ένσταση αντισυνταγματικότητας τοποθετήθηκε και το ΚΚΕ δια του κ. Αθ. Παφίλη δηλώνοντας ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο, αν και τόνισε ότι τα πολιτικά ζητήματα δεν λύνονται με νομικίστικο τρόπο.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο ενώ ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση για την στάση της επικαλέστηκε το επιχείρημα περί παραβίασης της αρχής της ίσης μεταχείρισης με την εισαγωγή της ποσόστωσης. «Η αρχή της ίσης μεταχείρισης παραβιάζεται βάναυσα από το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης που επιβραβεύει με άριστα όλους τους υπαλλήλους», είπε χαρακτηριστικά κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχετε ως Αριστερά αλλεργία στην έννοια της αξιολόγησης». «Σας ενοχλεί. Σας αρέσει η πραγματικότητα μιας δημόσιας διοίκησης που όλοι ισοπεδώνονται προς τα πάνω και άλλοι λουφάρουν», πρόσθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου (για την αξιολόγηση, τον έλεγχο των συμβάσεων και της μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου, καθώς και για την τροπολογία που αίρει τους περιορισμούς για την μετακίνηση υπαλλήλων κατά την προεκλογική περίοδο).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk