Στο νομοσχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τα βλέμματα της αγοράς

Στο νέο νόμο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καταθέσει τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή, στρέφεται η προσοχή της τραπεζικής αγοράς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ.
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία θα καταστεί εφικτή η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ύψους 3 δισ. ευρώ και παράλληλα θα ρυθμιστούν θέματα που σχετίζονται με τους μηχανισμούς εξυγίανσης του κλάδου.
Εξάλλου, δεν αποκλείεται στο επίμαχο νομοσχέδιο να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικές με τις δυνατότητες ταχύτερης ιδιωτικοποίησης των λοιπών τριών συστημικών ομίλων, Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank.
Πάντως, το κρισιμότερο ανοιχτό μέτωπο, αναφορικά με την ανάγκη τροποποίησης του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αφορά τηEurobank, η διοίκηση της οποίας δηλώνει έτοιμη εδώ και μήνες για την κεφαλαιακή της ενίσχυση.
Μετά τις πρώτες επαφές με τους υποψήφιους επενδυτές που ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών της αναγκών από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκύπτει ενεργό ενδιαφέρον, που προεξοφλεί την επιτυχία της έκδοσης.
Στο πλαίσιο αυτό, από την τράπεζα υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης κατάθεσης του νομοσχεδίου, ώστε να ολοκληρώσουν την κεφαλαιακή τους ενίσχυση μέσα στον Απρίλιο.
Κατά τα άλλα ο νέος νόμος της ανακεφαλαιοποίησης θα ενσωματώνει και τη κοινοτική οδηγία του περασμένου Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία σε περιπτώσεις κρατικής στήριξης τραπεζών, θα ενεργοποιείται μία διαδικασία bail-in που θα προβλέπει «κούρεμα» των κατόχων τίτλων μειωμένης εξασφάλισης.
Σε αυτή τη φάση δεν αναμένεται να υπάρχει πρόβλεψη για συμμετοχή των καταθετών, ακόμη και των μη ασφαλισμένων, στις διασώσεις τραπεζών, με δεδομένο ότι το ΤΧΣ έχει στη διάθεσή του απόθεμα κεφαλαίων της τάξης των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος.
Εξάλλου, τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας για τις διαδικασίες διάσωσης προβληματικών τραπεζών θα καταστεί εφικτή μετά από τη συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης.
Κατά τα άλλα, οι τράπεζες εργάζονται για την παρουσίαση των επιχειρησιακών τους σχεδίων στην Τράπεζα της Ελλάδος, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο πλάνο που ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα, η οποία στην παρούσα φάση έχει αποκλείσει την αύξηση κεφαλαίου με έκδοση μετοχών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι κινήσεις της μπορεί να περιλαμβάνουν πώληση μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank, έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου σε μετοχές και ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η NBGI και το AssetManagement.
Αβεβαιότητα υπάρχει και για την κεφαλαιακή «ένεση» της Attica Bank, η οποία καλείται να συγκεντρώσει από την αγορά ένα ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, λίγους μόλις μήνες μετά την τελευταία ισόποση αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Πάντως, η διοίκησή της δηλώνει σίγουρη για την επιτυχία του εγχειρήματος, δηλώνοντας πως για μία ακόμη φορά η τράπεζα θα τα καταφέρει και ότι αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός» οποιοδήποτε άλλο σενάριο.
Από την άλλη πλευρά, Alpha Bank και Πειραιώς, με τις ανακοινώσεις τους για αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ και 1,75 δισ. ευρώ αντίστοιχα, έχουν ήδη κάνει γνωστό τον τρόπο κάλυψης των αναγκών τους και η παρουσίαση των σχεδίων αναδιάρθρωσης αποτελεί τυπική διαδικασία. ​
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk