Κίνα: Απελευθέρωση επιτοκίων των καταθέσεων στην επόμενη διετία

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας κ. Ζου Ξιάο Τσουάν προανήγγειλε την απελευθέρωση των επιτοκίων καταθέσεων στις τράπεζες της χώρας την επόμενη διετία . Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει τα πιστωτικά ιδρύματα να ανταγωνίζονται για την προσέλκυση πελατών με την προσφορά καλύτερων όρων.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας (People’s Bank of China) κ. Ζου Ξιάο Τσουάν προανήγγειλε την απελευθέρωση των επιτοκίων καταθέσεων στις τράπεζες της χώρας την επόμενη διετία . Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει τα πιστωτικά ιδρύματα να ανταγωνίζονται για την προσέλκυση πελατών με την προσφορά καλύτερων όρων.

Ο κ. Ζου Ξιάο Τσουάν δήλωσε ότι «η απελευθέρωση των επιτοκίων καταθέσεων είναι στην ατζέντα μας», προσθέτοντας: «Προσωπικά, νομίζω ότι αυτή είναι πολύ πιθανό να υλοποιηθεί σε ένα ή δύο χρόνια», θέτοντας ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα έναντι προηγούμενων ασαφών σχετικών υποσχέσεων Κινέζων ηγετών.

Αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι το μέτρο αυτό θα είναι προς όφελος των απλών Κινέζων αποταμιευτών και θα κάνει τις τράπεζες να αξιολογούν τον κίνδυνο πιο προσεκτικά και να χορηγούν δάνεια σε ιδιωτικές εταιρείες που διαμαρτύρονται ότι τις αγνοούν τα μεγαλύτερα κινεζικά πιστωτικά ιδρύματα.

Η σταδιακή απελευθέρωση των επιτοκίων αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης απελευθέρωσης των οικονομικών πολιτικών της Κίνας, περιλαμβανομένης της διαμόρφωσης της ισοτιμίας του νομίσματός της (γουάν) σε μεγαλύτερο βαθμό από την αγορά και περισσότερων επενδύσεων στη χώρα από ξένους.

Σήμερα, η κεντρική τράπεζα θέτει ένα ανώτατο όριο στα επιτόκια που μπορούν να προσφέρουν οι τράπεζες στους καταθέτες τους, αφήνοντας τα κινέζικα νοικοκυριά με χαμηλές αποδόσεις, καθώς τα επιτόκια συχνά είναι χαμηλότερα από τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός της χώρας διαμορφώνεται σήμερα γύρω στο 2,5%, ενώ το επιτόκιο για κατάθεση ενός έτους δεν μπορεί να υπερβεί το 3,3% – επίπεδο που σπάνια φθάνουν οι μεγάλες κινεζικές τράπεζες.

Χαρή στις φθηνές πηγές χρηματοδότησης, οι μεγάλες κρατικές τράπεζες διοχετεύουν φθηνά δάνεια σε κρατικές εταιρείες, δίνοντας έτσι σε αυτές μεγάλο πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό τους με τις ιδιωτικές κινεζικές εταιρείες και ξένους ανταγωνιστές.

Το καλοκαίρι του 2013 η Κίνα προέβει στην κατάργηση των ελέγων στα επιτόκια χορηγήσεων, χωρίς ωστόσο να έχει έκανε μεγάλη διαφορά στις πρακτικές των τραπεζών, σύμφωνα με τις δηλώσεις δανειοληπτών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk