Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσιάζονται οι εκθέσεις της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Απασχόλησης για το ρόλο και τα πεπραγμένα της τρόικας στις χώρες με Μνημόνιο.

Οι ευρωβουλευτές Οτμάρ Κάρας, Λιεμ Χόανγκ Νγκόνγκ και Αλεσάντρο Σέρκας θα παρουσιάσουν στην Ολομέλεια τα δύο πορίσματά τους για τις σχέσεις της τρόικα με τις εκάστοτε εθνικές κυβερνήσεις, αλλά και τις πιέσεις που πιθανώς ασκήθηκαν σε αυτές προκειμένου να λάβουν τις όποιες αποφάσεις για τα μέτρα λιτότητας.

Η έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο τρόπος εργασίας της τρόικας εμπόδισε την εθνική «οικειοποίηση» των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, και έθεσε σε κίνδυνο τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Αναγνωρίζει ότι οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η τρόικα ήταν «τεράστιες» και ότι επιτεύχθηκε ο άμεσος στόχος της αποφυγής της άτακτης χρεοκοπίας, ωστόσο οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η τρόικα υιοθέτησε την ίδια προσέγγιση προς όλες τις χώρες με πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να λάβει δεόντως υπόψη της τις διαφορετικές συνθήκες σε κάθε χώρα.

Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ήδη υιοθετήσει τη θέση του Σέρκας ότι η «τρόικα έδρασε μάλλον ως χασάπης, παρά ως χειρούργος» σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο.

Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι οι τρεις σημαντικότερες συνέπειες της πολιτικής λιτότητας είναι η σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας, η «μαζική εξαφάνιση» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η αύξηση του μέρους του πληθυσμού που ζει κοντά στο όριο της φτώχειας.

Η έκθεση Σέρκας καλεί τα κράτη- μέλη και την ΕΕ να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάκαμψης για τις χώρες του μνημονίου και να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, καθώς και μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης.