Ανά τρίμηνο και όχι ανά μήνα οι συγκεντρωτικές καταστάσεις

Κάθε τρίμηνο και όχι κάθε μήνα θα υποβάλλουν τελικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών, δηλαδή τα τιμολόγια για τα έσοδα και τις δαπάνες τους.

Κάθε τρίμηνο και όχι κάθε μήνα θα υποβάλλουν τελικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών, δηλαδή τα τιμολόγια για τα έσοδα και τις δαπάνες τους.

Σε αυτή την απόφαση έχει καταλήξει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κύριος Χάρης Θεοχάρης μετά τα παράπονα που έλαβε από λογιστές και επιτηδευματίες ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν μέσα στο 2014 στη μηνιαία υποβολή των εν λόγω καταστάσεων.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, οι καταστάσεις του πρώτου τριμήνου του 2014 θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Μαίου του τρέχοντος έτους.
Τις λεπτομέρειες υποβολής των συγκεντρωτικών κατάστασεων πρόκειται να καθορίσει με απόφασή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ειδικά για φέτος οι συγκεντρωτικές καταστάσεις τόσο για τα έσοδα όσο και τα έξοδα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από όλους ανεξάρτητα από τα βιβλία που τηρούν ανά τρίμηνο μέχρι την τελευταία ημέρα του επομένου μήνα από το τέλος του τριμήνου που αφορούν. Κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου θα υπάρξει μια μεγαλύτερη περίοδος προσαρμογής, δηλαδή για τον πρώτο τρίμηνο τον Μάιο αντί για τις 30 Απριλίου.
Στη συνέχεια όμως η υποβολή των καταστάσεων θα γίνεται ανά τρίμηνο, δηλαδή τα στοιχεία για τις συναλλαγές Απριλίου-Ιουνίου θα υποβληθούν μέχρι 31 Ιουλίου, οι συγκεντρωτικές Ιουλίου – Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Οκτωβρίου, τα στοιχεία για τις συναλλαγές Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου μέχρι 31 Ιανουαρίου 2015.
Αξίζει, ωστόσο, να τονιστεί ότι από το 2015 που θα έχει ομαλοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα και θα έχουν εξοικειωθεί τα λογιστήρια των επιχειρήσεων η υποβολή θα γίνεται κάθε μήνα και όχι κάθε τρίμηνο.
Οι εν λόγω καταστάσεις περιέχουν συγκεντρωτικά τα στοιχεία των τιμολογίων που έχει εκδώσει ο επιτηδευματίας καθώς και αυτά που έχει λάβει από τους προμηθευτές του.
Εξάλλου, με άλλη εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει οτι από 1η Ιανουαρίου 2014 δεν ισχύει η υποχρέωση των συμβολαιογράφων να αρνηθούν τη σύνταξη συμβολαίων για μεταβιβάσεις ακινήτων αν δεν προσκομιστεί νωρίτερα πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ από το οποίο να προκύπτει ότι τα μισθώματα του ακινήτου που μεταβιβάζεται ή υποθηκεύεται δηλώθηκαν στη φορολογία εισοδήματος την τελευταία διετία πριν από τη μεταβίβαση ή την εγγραφή της υποθήκης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk