«Λουλούδια» στα κυβερνητικά κτήρια της Ουκρανίας

Σκληρή γλώσσα και ανησυχίες για διεύρυνση της κρίσης για την Ουκρανία χρησιμοποιεί η Ένωση Ευρωπαίων Δημοκρατών για τις Δημοκρατικές Ελευθερίες (UEDLD) των Βρυξελών σε ανακοίνωση-δήλωση της, την Δευτέρα 10 Μαρτίου, σχετικά με τις «κατευθύνσεις και την πορεία του νέου ινδάλματος της Δύσης», δηλαδή την Ουκρανία.

Σκληρή γλώσσα και ανησυχίες για διεύρυνση της κρίσης για την Ουκρανία χρησιμοποιεί η Ένωση Ευρωπαίων Δημοκρατών για τις Δημοκρατικές Ελευθερίες (UEDLD) των Βρυξελών σε ανακοίνωση-δήλωση της, την Δευτέρα 10 Μαρτίου, σχετικά με τις «κατευθύνσεις και την πορεία του νέου ινδάλματος της Δύσης», δηλαδή την Ουκρανία. Αφού αναφέρεται στους ιστορικούς και οικονομικούς δεσμούς των Ουκρανών με το Κρεμλίνο και τους Ρώσους, δίνει προσοχή στην «καθαρά ναζιστική ιδεολογία» και στο «χωρίς όρια εθνικιστικό πιστεύω» της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο και σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «διαμαρτυρήθηκε και κατήγγειλε» το 2008 στην τότε κυβέρνηση της Ουκρανίας για «τα εύσημα και τις τιμητικές διακρίσεις (…) που μετά θάνατον αποδίδει σε στενούς συνεργάτες της ναζιστικής Γερμανίας».

Η ανακοίνωση-δήλωση υπενθυμίζει ότι η υφυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των ΗΠΑ Βικτόρια Νιούλαντ είχε δηλώσει ότι «στη νέα Ουκρανία δεν θα έχουν θέση εθνικιστικά και ακραία» (δηλαδή φασιστικά) στοιχεία αλλά σήμερα δυο φασιστικά-ναζιστικά κόμματα, ο «Δεξιός Τομέας» και το «Ελευθέρια» (Svoboda), κατευθύνουν την ουκρανική κυβέρνηση του Αρνί Γιατσένιουκ με τα ανώτερα στελέχη τους να έχουν καταλάβει σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση και σε κρατικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα:

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ολεξάντρ Σιτς είναι ο ιδεολογικός καθοδηγητής του Svoboda. Ο υπουργός Άμυνας Ιχόρ Τένιχιουκ είναι ο πολιτικός διευθυντής του Svoboda. Στο ίδιο κόμμα ανήκουν οι υπουργοί Παιδείας Σέρχλι Κβιτ και Περιβάλλοντος Άντριι Μόκνυκ. Ο πρώτος διατηρούσε ως πρόσφατα την θέση του εισηγητή «μέτρων αυτοάμυνας» στο κόμμα και ο δεύτερος είναι ο σύνδεσμος με αλλά φασιστικά κόμματα στην Ευρώπη. Πέρυσι εκπροσώπησε το Svoboda στη μυστική διάσκεψη της ιταλικής μαφιόζικης νεοφασιστικής ομάδας Forza Nuovo. Στο Svoboda ανήκει και ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας, Ίχορ Σβάικα, ένας από τους Ουκρανούς δισεκατομμυριούχους και μεγαλογαιοκτήμονες της Ουκρανίας.

Αρχηγός της Αστυνομίας και Υπηρεσιών Ασφάλειας ανέλαβε ο ιδρυτής του «Δεξιού Τομέα» Ντμίτρο Γιάρος ο οποίος ήταν ένας από τους τρεις οργανωτές της «εξέγερσης» και της κατάληψης των κυβερνητικών κτηρίων από «ομάδες επίλεκτων της οργάνωσης», όπως ο ίδιος δήλωσε κατά την ορκωμοσία του. Υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε ο Όλεχ Μαχνίτσκι και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είναι ο ‘Αντρι Παρούμπιγι από τους ιδρυτές του Svoboda.

Εξήντα δύο στελέχη του «Δεξιού Τομέα» και του Svoboda έχουν καταλάβει θέσεις διευθυντών, επιθεωρητών και ανώτατων δικαστικών λειτουργών, σημειώνει η ανακοίνωση-δήλωση των Ευρωπαίων Δημοκρατικών, προσθέτοντας ότι «οι τοποθετήσεις μελών των νεοναζιστών κομμάτων σε θέσεις-κλειδιά συνεχίζονται».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk