Ζήτημα «ζωής και θανάτου» είναι οι ευρωεκλογές, επισημαίνεται πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό το φως των εξελίξεων στις συζητήσεις της τρόικας με την κυβέρνηση και καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωής των εκλογών.
Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο τελευταίος κύκλος απαιτήσεων της τρόικας είναι ευθέως διασυνδεδεμένος με συμφέροντα συγκεκριμένων εγχώριων επιχειρηματικών κύκλων (ο. Κ. Δ. Στρατούλης συνέδεσε χθες το θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα), ενώ εκφράζεται παράλληλα και η βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία σε ένα νέο σχέδιο δανειοδότησης της τάξεως των 15 δισ., το οποίο θα δεσμεύσει την χώρα για δεκαετίες.
Υπό το πρίσμα αυτό, στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλούν πλέον για δημοψήφισμα και κάνοντας λόγο για ζήτημα ζωής και θανάτου.
Μιλώντας την Τρίτη στο Μέγκα, ο κ. Στρατούλης, υπεύθυνος για τα εργασιακά και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, τόνισε μεταξύ των άλλων ότι «για εμάς οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ζήτημα ζωής και θανάτου του ελληνικού λαού, όταν έχουμε 4.000αυτοκτονίες και όταν υπάρχουν εκατομμύρια ανασφάλιστοι που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τα φάρμακά τους».
Συμπλήρωσε ότι την επόμενη των εκλογών, «με τη στήριξη του ελληνικού λαού, θα βάλουμε ένα τέρμα στην οικονομική, παραγωγική και ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται με τα μνημόνια και θα κάνουμε μια νέα αρχή για τον λαό και τη χώρα μας» και τόνισε ότι «επομένως, οι επιλογές είναι δύο: είτε θα συνεχίσουμε με τις πολιτικές των μνημονίων, με λιτότητα, με φτώχεια και με εξαθλίωση του ελληνικού λαού είτε θα τις σταματήσουμε και θα προχωρήσουμε σε πολιτικές ανάπτυξης».
Με αφορμή την δημοσκοπική δυναμική που εμφανίζει «Το Ποτάμι», ο κ. Στρατούλης εξέφρασε την άποψη ότι «αυτό που προσπαθεί να κάνει το οικονομικό, πολιτικό, και κυρίως μνημονιακό, κατεστημένο είναι να ανασυγκροτηθεί και να δημιουργήσει καταστάσεις που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη ριζοσπαστική ψήφο προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά».
Τόνισε επίσης πως «ό,τι και να κάνει όμως, και είτε αυτό που κάνει το ονομάσει Ελιά είτε Πορτοκαλιά, Βερυκοκιά, Λεμονιά είτε Ποτάμι, Βουνό, Φαράγγι, Λίμνη, Ακρογιαλιά ή οτιδήποτε άλλο, δεν θα ανακόψει με τίποτα την προσπάθεια που κάνουμε, για να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι οι ευρωεκλογές είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για αυτόν και ότι πρέπει να τις αξιοποιήσει με την ψήφο και τους αγώνες του, ώστε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερό πολιτικό προβάδισμα, να ηττηθούν η ΝΔ και το ΠαΣοΚ και να ανοίξει ο δρόμος για εθνικές εκλογές και για θετικές πολιτικές εξελίξεις».