Τα στεγαστικά δάνεια των γερμανικών τραπεζών εξαιρούνται από τα στρες τεστ

Την εξαίρεση της εξέτασης του χαρτοφυλακίου των στεγαστικών τους δανείων έχουν εξασφαλίσει, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, διάφορες γερμανικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει εκφράσει ανησυχίες για τον κίνδυνο μίας φούσκας στην κτηματαγορά.

Την εξαίρεση της εξέτασης του χαρτοφυλακίου των στεγαστικών τους δανείων έχουν εξασφαλίσει, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, διάφορες γερμανικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει εκφράσει ανησυχίες για τον κίνδυνο μίας φούσκας στην κτηματαγορά της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι πιστωτικά ιδρύματα όπως η Commerzbank και η HSH Nordbank δε χρειάζεται να παραδώσουν στη νομισματική αρχή λεπτομέρειες για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει για τη χρηματοδότηση κατοικιών.
Τραπεζικές πηγές σημείωναν στην εφημερίδα πως πέτυχαν την εξαίρεση της γερμανικής αγοράς κατοικιών από τις ασκήσεις προσωμείωσης της Ευρωτράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι η ευθυγράμμιση με τους κανόνες της θα οδηγούσαν σε αύξηση των προβλέψεων στο γερμανικό τραπεζικό κλάδο.
Τα επιχειρήματα της γερμανικές πλευράς για την εξαίρεση από τα στρες τεστ σχετίζονται με τους συντηρητικούς όρους χορήγησης των στεγαστικών δανείων, αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της στεγαστικής αγοράς της Γερμανίας.
Ειδικότερα, τα περισσότερα δάνεια δίνονται με χαμηλό ποσοστό χρηματοδότησης, ενώ οι δανειολήπτες επιλέγουν σταθερά επιτόκια τουλάχιστον 10 ετών.
Εξάλλου, μία πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ έδειξε ότι οι Γερμανοί έχουν το χαμηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην ευρωζώνη, το οποίο ανέρχεται σε 44%, όταν στην Ισπανία για παράδειγμα διαμορφώνεται στο 83%.
Παράλληλα, μεγάλο μερίδιο στη γερμανική αγορά έχουν οι στεγαστικές τράπεζες, οι οποίες ωστόσο δε λαμβάνουν μέρος στα στρες τεστ.
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk