• Αναζήτηση
 • Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη νέα διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

  Το διορισμό της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, νυν γενικής ελέγκτριας, στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) αποφάσισε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διορίζεται γυναίκα σε αυτό το αξίωμα. .

  Το διορισμό της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, νυν γενικής ελέγκτριας, στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) αποφάσισε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διορίζεται γυναίκα σε αυτό το αξίωμα.

  Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο διορισμός της κυρίας Γιωρκάτζη θα έχει ισχύ από τις 11 Απριλίου. Προσθέτει ακόμα ότι, για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τον οποίον ενημέρωσε για την απόφασή του.

  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του, απέρριψε κατηγορηματικά τα περί συναλλαγών σε σχέση με την παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη. Για λόγους προσωπικούς και εξαιτίας του κλίματος που διαμορφώθηκε, είπε, ο Πανίκος Δημητριάδης αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του και διερωτήθηκε, γιατί όλοι αυτοί, οι οποίοι τόσο καιρό ήθελαν να παραιτηθεί, θεωρούν τώρα ότι η παραίτηση είναι προϊόν συναλλαγής.

  Μετά τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο διοικητής έκρινε ότι μπορεί να υποβάλει την παραίτηση του. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η απόφαση διευκολύνει και την κυβέρνηση για την αποφυγή ψυχοφθόρου αντιπαράθεσης και κριτικών σχολίων τα οποία -σημείωσε- ένας άνθρωπος που δεν είναι πολιτικοποιημένος μπορεί να μην ανέχεται.

  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Δημητριάδη για τη στενή συνεργασία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών.

  Η αποχώρηση του κ. Δημητριάδη αναμένεται να εξομαλύνει τις σχέσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε κατά καιρούς στηρίξει τον κ. Δημητριάδη, απειλώντας την κυπριακή κυβέρνηση με προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, σε περίπτωση που συνεχίζονταν οι πολιτικές παρεμβάσεις στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

  Χθες ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε σχολιάζοντας την παραίτηση του Πανίκου Δημητριάδη πως «ήταν διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου σε πολύ δύσκολες στιγμές και που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής».

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Κι όλα μοιάζουν… παραμύθι Η λεπτεπίλεπτη μελαχρινή γυναίκα περπατάει με αργά, νωχελικά βήματα. Τα μαύρα πλούσια μαλλιά της μόλις που αγγίζουν το κόκκινο... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk