Σε επενδύσεις 58 εκατ. ευρώ την πενταετία 2009 –2013 -περίοδο που η Ελλάδα γνώρισε έντονη αποβιομηχάνιση- προχώρησε η βιομηχανία μπαταριών Συστήματα Sunlight -συμφερόντων του κ. Πάνου Γερμανού.
Η εταιρεία με έδρα το Νέο Όλβιο της Ξάνθης βρίσκεται σήμερα μεταξύ των τριών πρώτων εταιρειών στον τομέα των βιομηχανικών μπαταριών της Ευρώπης (ο κλάδος αντιπροσωπεύει περίπου το 70% των πωλήσεων της εταιρείας) και στην πρώτη θέση στις μπαταρίες τεχνολογίας υποβρυχίων στο κόσμο, αν και ο τομέας της άμυνας συνεισφέρει μόλις το 14% του κύκλου εργασιών.
Ο στόχος της εταιρείας για το 2014 είναι η επίτευξη πωλήσεων 114 εκατ. ευρώ και κερδών ebitda 10 εκατ. ευρώ.
Για το 2014 προτεραιότητα είναι η ενδυνάμωση των μεριδίων της Sunlight σε νέες αγορές όπως είναι η Ωκεανία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, η Χιλή, το Περού, η Αμερική και ο Καναδάς. Η εταιρεία ήδη εξάγει το 95% της παραγωγής της σε 100 χώρες και δουλεύει στο 85% της παραγωγικής της δυναμικότητας.
Οι επενδύσεις των 58 εκατ. ευρώ αφορούσαν:
·20 εκατ. στον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της Ξάνθης.
·3 εκατ. στην αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση της συγκεκριμένης μονάδας. Σημειώνεται ότι σήμερα, η μονάδα έχει καταφέρει να τριπλασιάσει την παραγωγή της.
·10 εκατ. στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης που συνεισέφεραν στη δημιουργία νέων προϊόντων.
·25 εκατ. στην κατασκευή νέας μονάδας ανακύκλωσης μπαταριών στην Κομοτηνή η οποία θα λειτουργήσει εντός του έτους. Στη νέα μονάδα, η οποία θα συμβάλει στην καθετοποίηση της παραγωγής της Sunlight, καθώς θα ανακυκλώνεται η πρώτη ύλης (μόλυβδος) θα απασχοληθούν επιπλέον 50 εργαζόμενοι. Παράλληλα, η νέα μονάδα θα βελτιώσει και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας, αφού όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Βασίλης Μπίλλης, «τίποτα δεν θα βγαίνει έξω από το εργοστάσιο».

Επίσης, αυτή την περίοδο σχεδιάζεται νέα επένδυση στο εργοστάσιο της Ξάνθης και νέα γραμμή παραγωγής για μπαταρίες ιόντων λιθίου με τεχνολογία φωσφόρου.
Οι μπαταρίες της εταιρείας βρίσκουν εφαρμογές σε πολλούς κλάδους όπως στους Σιδηροδρόμους (σήμανση), στις τηλεπικοινωνίες, σε αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Εφεδρικές μπαταρίες της Sunlight χρησιμοποιούνται ακόμη και στην πίστα της Formula 1 στο Αμπου Ντάμπι.
Βεβαίως, η μεγαλύτερη αγορά για τη Sunlight είναι οι βιομηχανικές μπαταρίες και κυρίως οι μπαταρίες έλξης που χρησιμοποιούν τα περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας σε αποθήκες τροφίμων, φαρμάκων & χημικών. Στις μπαταρίες των περονοφόρων οχημάτων η Sunlight κατέχει μερίδιο 25% στην αγορά της Γερμανίας, 35% στην Ισπανία και 65% στην Πορτογαλία.
Η Sunlight είναι βασικός αντιπρόσωπος της Toshiba σε καταναλωτικές μπαταρίες (τηλεκοντρόλ, τρανζίστορ κ.α.) σε σειρά αγορών όπως Ελλάδα, Ευρώπη, Ρωσία, μια δραστηριότητα που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας.
Οι υψηλές αποσβέσεις αλλά και το ακριβό χρηματοοικονομικό κόστος (70 εκατ. ευρώ δανεισμός) δεν έχουν επιτρέψει στην εταιρεία την επίτευξη καθαρών κερδών τα τελευταία χρόνια.
Μάλιστα, η εταιρεία έχει υποχρεωθεί να μειώσει τις απολαβές των περίπου 600 εργαζομένων κατά 10%-12% σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα κόστη της και κυρίως την αδυναμία του δημοσίου να επιστρέψει τον εξαγωγικό ΦΠΑ αλλά και την αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν με κεφάλαια κίνησης την εταιρεία.
Ο βασικός μέτοχος της εταιρείας κ. Πάνος Γερμανός, χάρη στην οικονομική του άνεση έχει χρηματοδοτήσει μέσω αυξήσεων κεφαλαίου την εταιρεία με 34 εκατ. ευρώ τα χρόνια της κρίσης και με 68 εκατ. ευρώ συνολικά από τη δημιουργία της.