«Βέτο» της τρόικας στη διανομή του πλεονάσματος

Μετωπική είναι η σύγκρουση της κυβέρνησης με την τρόικα για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος όπως επιβεβαιώνουν παράγοντες και από τις δύο πλευρές.

Μετωπική είναι η σύγκρουση της κυβέρνησης με την τρόικα για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος όπως επιβεβαιώνουν παράγοντες και από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η τριμερής ξεκαθάρισε πριν από λίγες ημέρες στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι ο μόνος τρόπος για να δεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014 είναι να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα από το (επιπλέον του στόχου) πλεόνασμα του 2013.
«Δεν αλλάζει ότι θα δοθεί το 70% της υπέρβασης» απάντησε το μεσημέρι της Τρίτης κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος όμως έσπευσε να διευκρινίσει επιβεβαιώνοντας (εμμέσως πλην σαφώς) τη διάσταση απόψεων: «Αυτό θα συζητηθεί μόλις επιστρέψει η τρόικα. Τους έχουμε πει ποιους θέλουμε και ποιους μπορούμε να βοηθήσουμε αλλά δεν έχουν απαντήσει».

Ο ίδιος έθεσε μια ακόμη παράμετρο λέγοντας ότι «η τρόικα ζητάει η υπέρβαση στο πλεόνασμα του 2013 να διανεμηθεί με βάση την εκτίμηση για την υπέρβαση που θα έχουμε για το 2014». Πιο απλά για η τρόικα απαιτεί να υπάρξει αντίστοιχη υπέρβαση στο στόχο για το πλεόνασμα και το 2014! Ετσι, σύμφωνα με την τριμερή η διανομή θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις για την επίτευξη των στόχων του 2014…
Που θα μοιραστεί
Παρά τις αντιρρήσεις η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει, ακόμη και μονομερώς όπως λένε κάποιες πηγές. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι πέρα από όσα έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός για διανομή σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους κλπ. ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί και για αναπτυξιακές δράσεις.


Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk