Οι βάσεις για τη βιωσιμότητα του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργείων τέθηκαν στη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Πτωχός, εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank), στελέχη τουΤΧΣ και βεβαίως οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων μονάδων του κλάδου (Νηρέας, Σελόντα, Ανδρομέδα και Δίας).
Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εξεύρεση λύσης ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τα δάνεια του οποίου ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των εταιρειών αφού η τομέας της ιχθυοκαλλιέργειας είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς κλάδους στα τρόφιμα με 450 εκατ. ευρώ εξαγωγές το 2012, ή ποσοστό 85% επι του συνολικού τζίρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες τρία ήταν τα σημεία τα οποία τέθηκαν στο τραπέζι και υπήρχε κοινή αποδοχή από όλες τις πλευρές:
1)Η αναγκαιότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί η μετοχοποίηση χρεών στις δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, δηλαδή του Νηρέα και της Σελόντα. Ηδη, βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη η διαδικασία μεταξύ των τραπεζών και των διοικήσεων των δύο εταιρειών και έχουν ανταλλαγεί σχετικές επιστολές.
2)Στο ενδιάμεσο διάστημα οι εταιρείες του κλάδου δεσμεύτηκαν να μην ακολουθήσει κανείς επιθετική εμπορική πολιτική ασκώντας πόλεμο τιμών και ζητήθηκε από τις τράπεζες να μην κοπούν οι γραμμές πιστώσεων και η δυνατότητα χορήγησης κεφαλαίων κίνησης.
3)Να υπάρξει καλύτερος και αποτελεσματικότερος συντονισμός από την πλευρά των πιστωτριών τραπεζών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες ζήτησαν από τους βασικούς μετόχους των εταιρειών να συνεισφέρουν με ίδια κεφάλαια στην αναδιάρθωση του κλάδου.
Σε μεταγενέστερο στάδιο θα εξεταστεί η επιμήκυνση δανείων και η μείωση επιτοκίων ώστε να ελαφρυνθεί το χρηματοοικονομικό κόστος των εταιρειών.
Στην εταιρεία Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες οι τράπεζες ελέγχουν λόγω ενεχυρίασης μετοχών, ήδη το 42,79% του μετοχικού κεφαλαίου και στη Σελόντα το 21%. Πρόκειται αντίστοιχα για την τρίτη και δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία του κλάδου. Στο Νηρέα- τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου- οι τράπεζες δεν ελέγχουν μετοχές αλλά με δάνεια 222 εκατ. ευρώ που έχουν χορηγήσει ο λόγος τους έχει μεγάλο ειδικό βάρος.
Οι δηλώσεις του υφουπουργού κ. Νότη Μηταράκη


Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, μετά το τέλος της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των Τραπεζών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ως επικεφαλής της Διυπουργικής επιτροπής Εξωστρέφειας κάλεσα σήμερα τους εκπροσώπους των τραπεζών, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις διοικήσεις των μεγαλύτερων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας για να συζητήσουμε τα θέματα βιωσιμότητας του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.
Είναι ένας κλάδος ιδιαίτερα σημαντικός για την ελληνική οικονομία. Αποτελεί βασικότατη πηγή εξαγωγών και κατάφεραν εντός 10 ετών να υπερπολλαπλασιάσουν την παραγωγή και τις ελληνικές εξαγωγές. Όλοι συμφωνήσανε σήμερα στην σύσκεψη ότι ο κλάδος είναι βιώσιμος. Ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία.

Είναι απαραίτητο να αναληφθούν οι δράσεις αυτές οι οποίες θα επιτρέψουν την βιωσιμότητα της κεφαλαιακής επάρκειας των εταιρειών. Οι τράπεζες πρέπει να προστατεύσουν ως κόρη οφθαλμού τον κλάδο και οι εταιρείες πρέπει να συνεργαστούν και με ιδίους πόρους για να βοηθήσουν την ενδιάμεση περίοδο μέχρι την επίτευξη οριστικής λύσης.
Όλοι συμφώνησαν ότι μπορεί να επιτευχθεί μία τέτοια λύση. Είναι σημαντικό τώρα να εργαστούν όλοι συστηματικά σε ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα και σε αυτή την προσπάθεια εμείς όπου είναι εφικτό θα είμαστε αρωγοί».