Τέχνη, συνταγή, σενάριο, καλή πρώτη ύλη, πλοκή, παρουσίαση, δημιουργική εκτέλεση και απόλαυση. Η σχέση του σινεμά με την μαγειρική τέχνη και την γαστρονομία είναι διαχρονική και αμφίδρομη. Οι πρώτες άλλωστε δημόσιες προβολές κινηματογραφικών έργων στον κόσμο πραγματοποιήθηκαν σε έναν αμιγώς χώρο γεύσης και πολιτισμού, το ιστορικό Le Grand Café του Παρισιού στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η Ελλάδα φέτος για πρώτη φορά υποδέχεται ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ αφιερωμένο στη γεύση και στη γαστρονομία. Συγκεκριμένα, το 1ο Athens International Culinary Film Festival (AICFF) μάς προσκαλεί τον ερχόμενο Μάιο στις Ημέρες Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη για να γευτούμε ένα απολαυστικό γαστριμαργικό μενού προβολών επιλεγμένων μεγάλου και μικρού μήκους φιλμ, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation από διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το πρόγραμμα του πρώτου AICFF των Ημερών Γαστρονομίας απαρτίζεται μεταξύ άλλων από ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στη γεύση μέσα από προβολές μεγάλου μήκους φιλμ καθώς και το πρόγραμμα Hors d’oeuvre (πρώτο πιάτο) στο οποίο θα παρουσιαστεί η φετινή συγκομιδή μικρού μήκους φιλμ για την τροφή και τη γεύση. Στο πλαίσιο αυτό το AICFF και οι Ημέρες Γαστρονομίας κάνουν ανοιχτή πρόσκληση σε όσους δημιουργούς ενδιαφέρονται να υποβάλλουν ένα μικρού μήκους έργο γαστρονομικού ενδιαφέροντος (διάρκειας έως 40 λεπτά) σε ψηφιακή μορφή (π.χ. avi, mpeg4, mov) έως τις 31 Μαρτίου 2014. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Παράλληλα, το πρώτο AICFF πλαισιώνεται από ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις, όπως θεματικά τραπέζια συζήτησης και παρουσιάσεις από κριτικούς κινηματογράφου, κινηματογραφιστές και δημιουργούς, καθώς και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας όπως το Chef’s Choice, όπου δημοφιλείς σεφ θα παρουσιάσουν ευρηματικές συνταγές εμπνευσμένες από τα αγαπημένα τους κινηματογραφικά έργα.