Αδειάζει τον Ερντογάν ο Λευκός Οίκος: με μια ασυνήθιστη ανακοίνωση διαψεύδει όσα υποστήριξε ο τούρκος πρωθυπουργός ότι του είπε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική συνομιλία τους.
Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι διαστρέβλωσε το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες που έλαβε χώρα στις 19 Φεβρουαρίου και αφορούσε την έκδοση του ισλαμιστή κληρικού Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.
Ο Γκιουλέν, που έχει πολλούς οπαδούς στην Τουρκία, ήταν μέχρι πρότινος σύμμαχος του Ερντογάν και στήριζε το Κόμμα Ευημερίας και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις εκλογές, όμως πρόσφατα τα έσπασε με τον τούρκο πρωθυπουργό.
Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι ATV την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι στη διάρκεια του τηλεφωνήματός του με τον Ομπάμα ζήτησε να εκδοθεί ο Γκιουλέν στην Τουρκία επειδή αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Ισχυρίστηκε ότι ο αμερικανός πρόεδρος αντιμετώπισε «θετικά» το αίτημά του και απάντησε λέγοντας: «Ελαβα το μήνυμα».
«Η απάντηση που αποδίδεται στον πρόεδρο Ομπάμα σχετικά με τον κ. Γκιουλέν δεν είναι ακριβής», παρενέβη ο Λευκός Οίκος με γραπτή δήλωσή του. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Zaman», παρόμοιου ύφους ανακοίνωση που να διαψεύδει την εκδοχή τούρκου πρωθυπουργού για γεγονότα δεν έχει ξαναϋπάρξει στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
«Στο τηλεφώνημα της 19ης Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος τόνισε την σημασία φρόνιμων πολιτικών στα πλαίσια της έννομης τάξης καθώς και την σημασία της σχέσης αλληλοσεβασμού ανάμεσα στις δυο χώρες. Η δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με την Τουρκία, ιδίως σε διάφορα περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, παραμένει», ανέφερε η δήλωση του Λευκοί Οίκου.