Κατέλαβαν οι κυβερνητικές δυνάμεις το βορειοκορεατικό τάνκερ στη Λιβύη

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης κατέλαβαν τη Δευτέρα το πετρελαιοφόρο υπό σημαία Βορείου Κορέας στο οποίο φορτώθηκε αργό πετρέλαιο από τον τερματικό σταθμό λιμανιού που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Το Κοινοβούλιο της Λιβύης ενέκρινε την ίδια στιγμή την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης για την «απελευθέρωση» των λιμανιών που ελέγχονται από τους αντάρτες στις έκρυθμες ανατολικές περιοχές της χώρας.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης κατέλαβαν τη Δευτέρα το πετρελαιοφόρο υπό σημαία Βορείου Κορέας στο οποίο φορτώθηκε αργό πετρέλαιο από τον τερματικό σταθμό του λιμανιού Ες Σίντερ. Το λιμάνι βρίσκεται υπό τον έλεγχο ανταρτών, οι οποίοι επιδιώκουν να πουλήσουν πετρέλαιο παρακάμπτοντας την κυβέρνηση στην Τρίπολη.

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης ενέκρινε την ίδια στιγμή την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης εντός μίας εβδομάδας για την «απελευθέρωση» των λιμανιών που ελέγχονται από τους αντάρτες στις έκρυθμες ανατολικές περιοχές της χώρας.

Η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Λιβύης, National Oil Corp (NOC), ανακοίνωσε πως το δεξαμενόπλοιο μεταφέρεται «συνοδευόμενο» στη δυτική Λιβύη. Το πλοίο δεν έχει υποστεί ζημιές δήλωσε επίσης στο Reuters ο υπουργός Πολιτικού και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χαμπίμ αλ-Αμίν.

Νωρίτερα εκπρόσωπος των ανταρτών είχε αρνηθεί ότι οι δυνάμεις τους έχασαν τον έλεγχο του δεξαμενόπλοιου.

Το λιμάνι, όπως και ο τερματικός σταθμός μεταφόρτωσης πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη, είναι υπό την κατοχή των ανταρτών, οι οποίοι σχεδίαζαν να πουλήσουν το πετρέλαιο -αξίας περίπου 30 εκατομμυρίων δολαρίων- παρακάμπτοντας την κυβέρνηση στην Τρίπολη.

Η σύγκρουση για τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας δημιουργεί φόβους ότι η Λιβύη θα κυλήσει βαθύτερα στο χάος, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει τις δεκάδες πολιτοφυλακές που βοήθησαν στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 αλλά σήμερα αψηφούν την κρατική εξουσία.

Οι αντάρτες, οι οποίο έχουν καταλάβει τρία λιμάνια και ελέγχουν σχεδόν το ένα τέταρτο της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ, έχουν δηλώσει ότι έχουν αναπτύξει δυνάμεις στην κεντρική Λιβύη για να αποκρούσουν ενδεχόμενη κυβερνητική επίθεση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk