Αίτημα για να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελβετία υπέβαλε ο ρώσος πρώην μεγιστάνας του πετρελαϊκού τομέα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Ο Χοντορκόφσκι, στον οποίο χορηγήθηκε στο τέλος του 2013 από την Ελβετία βίζα ισχύος τριών μηνών, έφτασε στις αρχές Ιανουαρίου με το τρένο στη Βασιλεία από το Βερολίνο για να επιστρέψουν στο σχολείο οι δύο μικρότεροι γιοι του.

Εκπρόσωπος του Χοντορκόφσκι επιβεβαίωσε ότι ο πρώην μεγιστάνας είχε υποβάλει αίτημα για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελβετία, αλλά αρνήθηκε να δώσει οποιεσδήποτε περαιτέρω λεπτομέρειες για το πού ακριβώς ελπίζει να φτιάξει το σπίτι του.

Η δεύτερη σύζυγος του Χοντορκόφσκι, Ίνα, έχει σπίτι στη Γενεύη, όπου βρίσκονταν μερικές από τις εταιρείες του, αναφέρει η ελβετική εφημερίδα «Λε Ματέν».

Ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος ήταν κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, φυλακίσθηκε το 2003 για απάτη και φοροδιαφυγή. Απελευθερώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και έχει περάσει μεγάλο μέρος των τελευταίων μηνών ταξιδεύοντας.

Την Κυριακή μίλησε σε χιλιάδες ανθρώπους στο Κίεβο και κατηγόρησε τη Ρωσία για συνέργεια στην αστυνομική βία εναντίον διαδηλωτών.