Φωτιές άναψε στο Ελ Σαλβαδόρ το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, καθώς η δεξιά συμμαχία που παραδοσιακά κυβερνούσε τη χώρα μέχρι το 2009 -τότε κέρδισαν για πρώτη φορά οι άλλοτε αντάρτες του FMLN- καταγγέλλει νοθεία.

Με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων, οι άλλοτε αντάρτες του Farabundo Marti (FMLN) οι οποίοι το 1992 δημιούργησαν έναν πολιτικό σχηματισμό προηγούνται με 50,1%, έναντι 49,9% του κεντροδεξιού συνασπισμού Arena.

Σε ψήφους, το FMLN έλαβε 1.492.895, ενώ η Arena 1.486.448. Η διαφορά που τους χωρίζει είναι 6.357 ψήφοι.

Ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι θα γίνει εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων, ώστε το αποτέλεσμα να μην αμφισβητηθεί από κανέναν. Η καταμέτρηση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν την Τετάρτη.

Ο ηγέτης της δεξιάς συμμαχίας, ο 67χρονος Νόρμαν Κιχάνο ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε νοθείες σαν αυτές που έκανε ο Τσάβες. Εδώ είναι Ελ Σαλβαδόρ, δεν είναι Βενεζουέλα».

Ο ίδιος κατηγόρησε την Εκλογική Επιτροπή ότι έχει «πουληθεί στη δικτατορία του Τσάβες».

Από την πλευρά του ο άλλοτε αντάρτης Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν (νυν αντιπρόεδρος και υποψήφιος για την προεδρία) δήλωσε ότι η τάση δεν πρόκειται να αναστραφεί.

«Θέλω να πω σε όσους καλλιεργούν τη βία ότι ο λαός αποφάσισε να συνεχίσει στο δρόμο της αλλαγής. Κατανοούμε το αποτέλεσμα της κάλπης και την ανάγκη συνεννόησης με όλους, γιατί μόνο μαζί, κυβέρνηση, επιχειρηματίες και λαός μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα»
τόνισε ο 69χρονος πολιτικός.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των εκλογών χαρακτηρίζεται έκπληξη, δεδομένου ότι όλες οι έρευνες έδειχναν νίκη του FMLN με διαφορά 10%.

Το FMLN υπήρξε μαρξιστική οργάνωση ανταρτών, η οποία πρωταγωνίστησε στον εμφύλιο της δεκαετίας του 1980 ενάντια στην πολιτική, στρατιωτική και επιχειρηματική ελίτ της χώρας.

Μετά τις συμφωνίες ειρήνης του 1992, μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα, χάνοντας όμως τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Όλα αυτά μέχρι το 2009, όταν ο Μαουρίσιο Φούνες κέρδισε τις εκλογές.

Σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Κεντρικής Αμερικής (34,5% κάτω από το όριο της φτώχειας), μια από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης ήταν να ντύσει και να ταΐσει τα παιδιά στο σχολείο, ώστε να μην αναγκάζονται οι γονείς τους να τα κρατάνε σπίτι, για λόγους οικονομίας.

Όπως όμως δείχνει και το ποσοστό των εκλογών, τα προβλήματα στη χώρα είναι ακόμα μεγάλα, υπάρχει δυσαρέσκεια ακόμα και από τις τάξεις του πληθυσμού που ωφελήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ οι επίσημοι αριθμοί δείχνουν ότι το Ελ Σαλβαδόρ σημειώνει πολύ μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μόλις 1,7% το 2013.