«Το σύνδρομο του ψευτοβοσκού», Ν. Μαζιώτη και οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

«Αλλες τέσσερις φορές ο αντάρτης πόλης Νίκος Μαζιώτης έχει αρνηθεί κατηγορηματικά στο παρελθόν κάθε σχέση με ένοπλη οργάνωση, για να φθάσει μετά – στις περισσότερες περιπτώσεις – να ομολογεί αναλυτικά την εμπλοκή του».

«Αλλες τέσσερις φορές ο αντάρτης πόλης Νίκος Μαζιώτης έχει αρνηθεί κατηγορηματικά στο παρελθόν κάθε σχέση με ένοπλη οργάνωση, για να φθάσει μετά – στις περισσότερες περιπτώσεις – να ομολογεί αναλυτικά την εμπλοκή του».

Σε αυτό το σχόλιο προχώρησαν τη Δευτέρα ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με το τελευταίο κείμενο του καταζητούμενου 43χρονου και της 45χρονης συντρόφου του Πόλας Ρούπα με το οποίο αρνούνται κάθε σχέση με την οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» αλλά και τον δραπέτη των φυλακών Κορυδαλλού Χριστόδουλο Ξηρό. Ωστόσο οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι σε τέτοιου είδους κατηγορηματικές αναφορές και αρνήσεις για συμμετοχή του στον «Επαναστατικό Αγώνα» έχει προχωρήσει κατ’ επανάληψη ο Νίκος Μαζιώτης, κυρίως την περίοδο 2004-2007, όπου, όπως λένε, «διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι η εμπλοκή του ονόματός του στη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα», που προχώρησε σε 15 επιθέσεις την περίοδο 2003-2010, είναι σκευωρία της ΕΛ.ΑΣ.».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν «για μια διάψευση που συνηθίζεται στον χώρο του εγχώριου αντάρτικου πόλης, είναι μέρος μιας πολύχρονης τακτικής των ενόπλων και δεν αλλάζει τον προσανατολισμό των ερευνών τους». Από την άλλη πλευρά, άλλοι αναλυτές του χώρου της επαναστατικής βίας σημειώνουν ότι «κάθε κείμενο του Νίκου Μαζιώτη πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και να τυγχάνει περαιτέρω διερεύνησης. Μάλιστα πρέπει να σταθεί κάποιος στο ότι μιλούν με μάλλον απαξιωτικό τρόπο για τον Χριστόδουλο Ξηρό που είχε αποκαλύψει μέλη της 17Ν, κάτι που ίσως να μην έκαναν αν πραγματικά συνεργάζονται μαζί του».

Ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα με το κείμενό τους που αναρτήθηκε σε δικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών αρνούνται κάθε σχέση με την ΟΛΑ που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στα γραφεία της ΝΔ, στην κατοικία του γερμανού πρέσβη αλλά και σε γερμανική αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Βαρυμπόμπη.


Για τον Χριστόδουλο Ξηρό
Οπως σημειώνουν στο κείμενό τους, «παρουσιαζόμαστε να εμπλεκόμαστε σε μια μακρά σειρά γεγονότων, ενεργειών και πολιτικών δράσεων όπου δεν έχουμε συμμετάσχει και δεν εμπλεκόμαστε με κανέναν τρόπο». Ακόμη, όσον αφορά τη σχέση με τον Χριστόδουλο Ξηρό, αναφέρουν με έμμεσο τρόπο: «Εχουμε μερικά σοβαρά κριτήρια για τις πολιτικές μας σχέσεις που είναι πολιτικά αλλά κυρίως αξιακά και στα οποία συμπεριλαμβάνεται η στάση των αγωνιστών κατά την κρίσιμη αλλά και αποκαλυπτική συγχρόνως στιγμή της σύλληψης», συμπληρώνοντας δε στο τέλος για συμμετοχή τους σε ένοπλες ομάδες ότι «αυτό που θέλουμε ρητώς και κατηγορηματικώς να ξεκαθαρίσουμε είναι πως η ίδια η ιστορία μας είναι τελικά αυτή που ανατρέπει τους όποιους ανυπόστατους ισχυρισμούς του κρατικού μηχανισμού για εμάς και τις πολιτικές επιλογές μας».


Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι η «προϊστορία» του 43χρονου αντάρτη πόλης είναι αυτή ακριβώς που τον διαψεύδει. Στις 13 Ιανουαρίου 1998 ο Νίκος Μαζιώτης συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ύστερα από πολυήμερη παρακολούθηση αφού είχε εντοπιστεί αποτύπωμά του στον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και δεν εξερράγη στις αρχές Δεκεμβρίου 1997. Οταν συνελήφθη ο Μαζιώτης, αρνήθηκε κάθε συμμετοχή, για να ομολογήσει την εμπλοκή του 18 μήνες αργότερα.
Το 2004 και ενώ είχε ξεκινήσει τη δράση του ο «Επαναστατικός Αγώνας», του οποίου, όπως διαπιστώθηκε την άνοιξη του 2010, ήταν βασικό μέλος, καταγγέλλει την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ότι τον παρακολουθεί στενά και ότι είχε επιχειρήσει να προκαλέσει βαρύτατο τραυματισμό του σε τροχαίο ατύχημα «προκειμένου να τον εκδικηθεί για τους κοινωνικούς αγώνες του».

Τον Ιούνιο του 2007, έξι μήνες μετά την εκτόξευση ρουκέτας από τον «Επαναστατικό Αγώνα» στην πρεσβεία των ΗΠΑ, έστειλε νέα επιστολή όπου ανέφερε ότι «υπάρχει αδιάκριτη παρακολούθηση» της Αντιτρομοκρατικής μετά την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας. Παράλληλα μιλάει για «κατάσταση αιχμαλωσίας και για διαρροές προς τον Τύπο που σκοπό έχουν να τον καταστήσουν ύποπτο για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα»». Μερικούς μήνες αργότερα κατήγγειλε πάλι τις Αρχές για την προσαγωγή του.


«Σκευωρία» και «κατασκεύασμα»
Και σε κείμενο όμως που είχε αναρτήσει στις 30 Οκτώβριο 2013 στον ίδιο δικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών ο Νίκος Μαζιώτης μιλούσε για «σκευωρία» και «κατασκεύασμα» των διωκτικών Αρχών σε σχέση με το αποτύπωμά του που βρήκαν οι Αρχές ασφαλείας στη ληστεία στις 25 Ιουλίου 2013 της Εθνικής Τράπεζας στα Μέθανα. Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν: «Τα ευρήματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων είναι μη αμφισβητήσιμα. Απλώς ο Νίκος Μαζιώτης που ελάμβανε πολλά μέτρα ασφαλείας σε άρτια οργανωμένες ληστείες για το λεγόμενο επαναστατικό ταμείο δεν περίμενε ότι θα κάνει τέτοιο λάθος αφήνοντας αποτύπωμα…».

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 10 Μαρτίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk