Ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού βρίσκεται ο κρατούμενος που τράβηξε και δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες από το κολαστήριο του νοσοκομείου της φυλακής.

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, παρά το σάλο που έχουν δημιουργήσει στη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό οι εικόνες ντροπής από το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», η αρμόδια εισαγγελέας της φυλακής πιστή στο γράμμα του νόμου, το μόνο μέτρο που σκέφτηκε να πάρει είναι η άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε κρατούμενο ο οποίος δημοσίευσε, μέσω κινητού τηλεφώνου τις απάνθρωπες συνθήκες τις οποίες το κράτος υποχρεώνει τον ίδιο και τους συγκρατούμενους του να βιώνει.

«Ο λόγος που ο Γ.Κ. προέβη σε αυτήν την κίνηση είναι γιατί βλέποντας και ζώντας τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον «Αγιο Παύλο», θεώρησε ότι αυτός είναι ένας από τους τρόπους που το θέμα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί, αφού όσες φορές κι αν κατέφυγαν στις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης και νοσηλείας, δεν υπήρξε ανταπόκριση», δήλωσε στην εφημερίδα Έθνος ο δικηγόρος του Γιώργος Θωμάς.

«Ειδικά οι εισαγγελικές και υγειονομικές Αρχές, οι οποίες επόπτευαν τις φυλακές Κορυδαλλού, κώφευαν σε όλα τους τα αιτήματα για πολλούς μήνες», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η απεργία πείνας και η αποχή από τα φάρμακα (από τις 16 Φεβρουαρίου) των κρατουμένων στο νοσοκομείο, καθώς και δράσεις αλληλεγγύης.

Την Κυριακή, το twitter κατακλύστηκε από μηνύματα καταγγελίας των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούν στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, στο hashtag #kolastirio.

Αθανασίου: Δεν κοιμούνται στο πάτωμα οι ασθενείς στον Κορυδαλλό

Κατηγορηματικά διαψεύδει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, το γεγονός ότι υπάρχουν κρατούμενοι που κοιμούνται στο πάτωμα του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος».

«Δεν είμαστε περήφανοι για την κατάσταση στις φυλακές, το ότι έχουμε συνωστισμό είναι γεγονός, αλλά στρώματα δεν υπάρχουν κάτω στο πάτωμα και όποιος θέλει μπορεί απροειδοποίητα να επισκεφθεί τον χώρο να το διαπιστώσει» τόνισε, αναφερόμενος σε φωτογραφίες που τράβηξαν ασθενείς του νοσοκομείου «Αγίου Παύλου» και είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο αυξανόμενος αριθμός των οροθετικών κρατουμένων, οι οποίοι το 2011 ήταν 45 και σήμερα ανέρχονται στους 140, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτό και το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωράει στη δημιουργία νέας πτέρυγας οροθετικών κρατουμένων στο συγκρότημα των φυλακών Κορυδαλλού, χωρητικότητας 100 ατόμων.

Όπως, επισήμανε ο κ. Αθανασίου, με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η πρόσληψη 39 γιατρών για να απασχοληθούν στις φυλακές της χώρας, ενώ ήδη συζητείται η ενεργοποίηση παλαιότερης νομοθετικής ρύθμισης για την ένταξη του νοσοκομείου κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ.

Για τον σκοπό αυτόν μάλιστα, θα υπάρξει σχετική συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης με τον τον υπουργό Υγείας. Ακόμη, ανέφερε ότι σε ειδική πτέρυγα του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενούνται πλέον κρατούμενοι.

Η ασφυκτική κατάσταση στο νοσοκομείο κρατουμένων είχε ως αποτέλεσμα το υπουργείο Δικαιοσύνης να επεκτείνει το μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων (βραχιολάκια) και σε 50- 60 κρατουμένους που πάσχουν από βαριές ασθένειες, όπως AIDS, βαριά καρδιολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, τετραπληγία, κλπ.