«Άρωμα τρομοκρατίας» αποπνέει, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η ληστρική επίθεση στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Κλειτορία Αχαΐας το μεσημέρι της Δευτέρας.
Αφενός η ηλικία των δραστών, που υπολογίζεται στα 22 με 27 έτη, αφετέρου η οργάνωση της ληστείας με τη χρησιμοποίηση δύο ΙΧ, το ένα εκ των οποίων διαπιστώθηκε ότι είχε κλαπεί προ μερικών εβδομάδων από την Αθήνα, αλλά και η ψυχραιμία των δραστών που πυροβόλησαν και εναντίον δύο αστυνομικών πολλαπλασιάζουν τις ενδείξεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για πιθανή συμμετοχή νεαρών «ανταρτών πόλης» στη ληστεία –χωρίς να αποκλείεται όμως κανένα ενδεχόμενο.
Το γεγονός ότι η ληστεία διαπράχθηκε στις 10 Μαρτίου, ημέρα όπου σκοτώθηκε το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα Λάμπρος Φούντας το 2010 εγείρει επιπλέον ερωτήματα στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.
Παράλληλα τα στελέχη της Κατεχάκη επισημαίνουν ότι ληστεία διεπράχθη στο ίδιο υποκατάστημα τράπεζας τον Φεβρουάριο του 1999, η οποία εξελίχθηκε σε πολυήμερο ανθρωποκυνηγητό στην ορεινή -χιονισμένη τότε- Κορινθία με τη συμμετοχή ανδρών των ΕΚΑΜ. Τότε είχε καταγραφεί εμπλοκή ποινικών που είχαν επαφή και με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Μάλιστα τότε κατά τη διάρκεια της καταδίωξης έχασαν τη ζωή τους δύο από τους τέσσερις δράστες.
Ληστεία πριν σχολάσει η τράπεζα
Η ληστεία σημειώθηκε στις 2.30 το μεσημέρι της Δευτέρας όταν οι δύο δράστες μπήκαν στο υποκατάστημα με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους -ένας φορούσε γυαλιά μυωπίας και πιθανόν περούκα, ο άλλος μούσι- και με την απειλή όπλων αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των περίπου 3.800 ευρώ από τα ταμεία.
Όπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα, οι δράστες είχαν στοχεύσει το χρηματοκιβώτιο της τράπεζας που περιείχε μεγάλο ποσό και είχε το σύστημα χρονοκαθυστέρησης. Όμως η αρπαγή του ποσού από τα ταμεία προκάλεσε την ενεργοποίηση νέου τύπου συναγερμού και μέσα στην τράπεζα εισέβαλε ένας από τους δύο αστυνομικούς του Τμήματος Κλειτορίας που έσπευσαν επί τόπου.
Ο αστυνομικός αυτός, που υπηρετούσε παλιότερα στην Άμεση Δράση Αττικής, τραυματίσθηκε από πυρά των ληστών στο πόδι και οι δράστες -σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων ήσαν Έλληνες- του αφαίρεσαν το υπηρεσιακό του όπλο.
Όταν έβγαιναν από την τράπεζα, με χαρακτηριστική ψυχραιμία αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τον αστυνομικό που βρισκόταν έξω από την τράπεζα και ύστερα επιβιβάστηκαν στο όχημα διαφυγής τους. Το ΙΧ των δραστών βρέθηκε καμένο σε κοντινή τοποθεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ληστεία εμπλέκεται και δεύτερο όχημα, στο οποίο επέβαινε τρίτο άτομο. Ο τραυματίας αστυνομικός νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Κλειτορίας. Ωστόσο συνεχή ενημέρωση έχει και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.