Αμεση κατάργηση των φορολογικών προστίμων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Γελαλής κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Θέμα της ερώτησης είναι η «άμεση κατάργηση των προστίμων του Ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) και του Ν. 4224/2013».

Ο κ. Γελαλής σημειώνει ότι «οι συνεχόμενες αλλαγές στο φορολογικό μας σύστημα, οι τροποποιήσεις των μόλις ψηφισθέντων νόμων, οι αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες ερμηνευτικές εγκύκλιοι, οι υπουργικές αποφάσεις που ακόμα εκκρεμούν, ενώ ο Ν.4174/2013 ισχύει από 1.1.2014, έχουν φέρει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, στους λογιστές – φοροτεχνικούς και στους εφοριακούς».

«Ειδικότερα» υπογραμμίζει «τα εξοντωτικά πρόστιμα που εισήχθησαν με το Ν.4174/2013 έχουν μετατοπίσει την ευθύνη της είσπραξης φόρων στους λογιστές, οι οποίοι μαζί με τους πελάτες τους απειλούνται με αστικές, διοικητικές και ποινικές κυρώσεις».

«Πιστεύετε ότι με εξοντωτικά πρόστιμα θα παταχθεί η φοροδιαφυγή;» ρωτά μεταξύ άλλων τον υπουργό Οικονομικών. «Το όφελος της συμμόρφωσης από τα πρόστιμα θα είναι μεγαλύτερο του κόστους που θα υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο από τυχόν κλείσιμο επιχειρήσεων που θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και από την αύξηση του κινήτρου για φοροδιαφυγή των εν λειτουργία επιχειρήσεων;» καταλήγει.