Να συμμετάσχουν και οι τράπεζες στο «κούρεμα» των εσόδων στα φωτοβολταϊκά, καθώς και να αυξηθεί περαιτέρω το «τέλος ΑΠΕ» (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, ζητάει ο σύνδεσμος των παραγωγών του κλάδου με επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με αφορμή το νομοσχέδιο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή, για την εξάλειψη του ελλείμματος της αγοράς, που προβλέπει μεταξύ άλλων διαγραφή απαιτήσεων των παραγωγών για ενέργεια που έχουν παράξει, αλλά και μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της ενέργειας, ο Σύνδεσμος κατέθεσε σειρά προτάσεων με εναλλακτικές λύσεις για το κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» των ΑΠΕ.

Ο ΣΠΕΦ επισημαίνει αρχικά «προς τους Διοικούντες, Ρυθμίζοντες και Λειτουργούντες την αγορά, πως η δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, αλλά και των ΑΠΕ εν γένει οφείλεται διαχρονικώς αποκλειστικά στις παρατεταμένες δικές τους υπερβολές, αστοχίες, ολιγωρίες και παραλείψεις» και προτείνει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Κλιμάκωση των νέων τιμών απορρόφησης της ενέργειας ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις στους συντελεστές απόδοσης των επενδύσεων.
  • Η διαγραφή απαιτήσεων να επεκταθεί και στα οικιακά φωτοβολταϊκά. Παράταση της περιόδου μηδενισμού του συσσωρευμένου ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ έως τα τέλη του 2015. Με τις κινήσεις αυτές το «κούρεμα» των απαιτήσεων μπορεί να περιοριστεί στο 22% από 35% των εσόδων του 2013 που είναι τώρα.
  • Αύξηση του «τέλους ΑΠΕ» (ΕΤΜΕΑΡ) στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα προκειμένου το «κούρεμα» να μειωθεί περαιτέρω στο 13%.
  • Να διατηρηθεί η αναστολή αδειοδοτήσεων νέων έργων.
  • Άμεση εξόφληση του οφειλόμενου στους παραγωγούς μετά τη διαγραφή υπολοίπου και απαρέγκλιτη διατήρηση της εμπρόθεσμης αποπληρωμής τους στο εξής.