Οι νέες θέσεις εργασίας προτεραιότητα των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ

Η απόλυτη προτεραιότητα της Ευρώπης στην ανάπτυξη με παράλληλη δημιουργία θέσεων εργασίας, επιβεβαιώθηκε στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Τουρισμού των χωρών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιείται με θέμα τον Θαλάσσιο και Παράκτιο τουρισμό, τη Δευτέρα 10 Μαρτίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απόλυτη προτεραιότητα της Ευρώπης στην ανάπτυξη με παράλληλη δημιουργία θέσεων εργασίας, επιβεβαιώθηκε στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Τουρισμού των χωρών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιείται με θέμα τον Θαλάσσιο και Παράκτιο τουρισμό, τη Δευτέρα 10 Μαρτίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Χαιρετίζοντας τη σύνοδο, η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι ο τουρισμός αναλογεί σε ποσοστό 10% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ 20 εκατ. άνθρωποι απασχολούνται στον τομέα. Η ίδια αναφέρθηκε στις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) για ετήσια αύξηση 3,3% των τουριστικών αφίξεων παγκοσμίως έως το 2030, ενώ τόνισε ότι για την Ελλάδα ο τομέας αποτελεί τη βασική «μηχανή» για την ανάπτυξη.

Η στήριξη της απασχόλησης αποτελεί τη «μητέρα των μαχών» για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογράμμισε η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κυρία Μαρία Δαμανάκη, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πλέον αντιδρά στην κρίση, αποφασισμένη να διαφυλάξει την ενότητά της και το ενιαίο νόμισμα. Στο πλαίσιο αυτό ο μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων διαθέτει 700 δισ. ευρώ για τη διάσωση χωρών που έχουν πληγεί. Αναφερόμενη στον τουρισμό, σημείωσε ότι το 2013 η Ευρώπη δέχθηκε 534 εκατ. αφίξεις, ποσοστό 52% των αφίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ καλύπτει το 43% των τουριστικών εσόδων παγκοσμίως. Πρόσθεσε επίσης ότι ο Θαλάσσιος και Παράκτιος τουρισμός, απασχολεί τρία εκατ. εργαζόμενους στην Ευρώπη, ενώ η μισή ακαθάριστη αξία του αφορά στη Μεσόγειο. Ειδικότερα ανέφερε ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας το 2012 είχε κύκλο εργασιών 15,5 δισ. ευρώ και 300.000 εργαζόμενους. Για την ενίσχυση του Θαλάσσιου και Παράκτιου τουρισμού η ΕΕ αναπτύσσει 14 δράσεις, καθώς και προγράμματα χρηματοδότησης, όπως το «Ορίζων 2020» το οποίο διαθέτει 80 δισ. ευρώ με έμφαση στην παράκτια ανάπτυξη, το COSME με 105 εκατ. ευρώ, 325 δισ. ευρώ για τις Περιφέρειες και το «Δημιουργική Ευρώπη» με 1,5 δισ. ευρώ.

«Τεράστια» χαρακτήρισε την επαναφορά του ελληνικού τουρισμού, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ κ. Ταλέμπ Ριφάι, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «αξιοσημείωτο success story», καθώς η περσινή αύξηση σε αφίξεις και έσοδα είναι τριπλάσια του παγκόσμιου μέσου όρου. «Η σκληρή σας δουλειά ανταποδίδει», σημείωσε απευθυνόμενος στην υπουργό Τουρισμού, επαναλαμβάνοντας τη φράση του Πρωθυπουργού ότι ο τουρισμός είναι «ο κινητήριος μοχλός για την ανάκαμψη της Ελλάδας». Ο κ. Ριφάι στάθηκε στην ανάπτυξη του τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο, λέγοντας ότι οι διεθνείς αφίξεις το 2013 έφθασαν στα 1,087 δισ. ταξιδιώτες, με 52 εκατ. περισσότερες αφίξεις από το 2012 και την Ευρώπη να καταγράφει άνοδο 5%. Ο ίδιος τόνισε ότι ο τουρισμός καλύπτει ποσοστό 9% της παγκόσμιας αγοράς εργασίας και εστίασε στην ανάγκη σύνδεσης της βιώσιμης ανάπτυξης με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αναφερόμενος στον Θαλάσσιο και Παράκτιο τουρισμό, επισήμανε τη σημασία σχεδιασμού σε ευρύτερο πέρα από το παράκτιο πλαίσιο, τον έλεγχο των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και την ανάγκη για μεγαλύτερα οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Αντόνιο Ταγιάνι στάθηκε σε θέματα όπως η διευκόλυνση της χορήγησης θεωρήσεων αλλά και η στήριξη του Θαλάσσιου και Παράκτιου Τουρισμού με 14 δράσεις που υλοποιούνται.

Σύσταση για ποιοτική αναβάθμιση και δέκα μέτρα για τον Θαλάσσιο τουρισμό

Την πρόθεση της Ελλάδας να υιοθετήσει τη σύσταση της Ε.Ε. για ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε η υπουργός Τουρισμού κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, στο πλαίσιο της Ατυπης Συνόδου υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε. Τονίζοντας την ανάγκη διαφοροποίησης, πρόσθεσε ότι στις προτεραιότητες της χώρας είναι η αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού, η οποία σε συνδυασμό με την προώθηση σειράς δράσεων (π.χ. θεματικός τουρισμός, εκπαίδευση, διεύρυνση τουριστικής περιόδου) θα φέρουν τη χώρα στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας σημείωσε ότι το καθεστώς θεωρήσεων Σένγκεν διατηρείται προς το παρόν χωρίς αλλαγές και επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης του βαθμού απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα, σημειώνοντας τις δυνατότητες που δίνονται στον τομέα του Θαλάσσιου και Παράκτιου Τουρισμού.

Αναφερόμενη στις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, δήλωσε ότι η «ανάκαμψη είναι γεγονός», τονίζοντας ότι ο τομέας βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, η οποία πρέπει να συνεχιστεί. Η ίδια χαρακτήρισε το 2013 «χρονιά ρεκόρ», καθώς περισσότεροι απο 17,5 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα, αύξηση 18%, ενώ τα έσοδα μαζί με την κρουαζιέρα ανήλθαν στα 12 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα τα μηνύματα για το 2014 είναι «απόλυτα ενθαρρυντικά» και το στοίχημα είναι «πώς ο τουρισμός θα βοηθήσει πλέον και την ελληνική οικονομία», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αλλαγών στο καθεστώς θεωρήσεων, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, η υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι δεν θα αλλάξει κάτι και ότι το υπουργείο συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η ελληνική προεδρία αξιολογεί τις εξελίξεις και εύχεται να υπάρξει αποκλιμάκωση. «Θέλουμε σταθερότητα, μέσω της διπλωματικής οδού».

Δέκα μέτρα

Η διάσκεψη αποτέλεσε «πλατφόρμα» για ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών, σχετικά με τον παράκτιο τουρισμό, τον τουρισμό κρουαζιέρας, το γιότινγκ, τη διαχείριση των ακτών, τα θαλάσσια clusters, την θαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά και τη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί η προώθηση του αειφόρου θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού στην ΕΕ, σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού από άλλες περιοχές του κόσμου. Στόχος της ΕΕ είναι η τόνωση του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στην Ευρώπη, αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τα προτεινόμενα μέτρα για αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως η γνώση, η ευμετάβλητη ζήτηση, ο υψηλός βαθμός εποχικότητας, η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων και καινοτομιών και οι δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση, είναι:

1) δημιουργία οδηγού στο διαδίκτυο για ευκαιρίες χρηματοδότησης κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
2) προώθηση διαλόγου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με χειριστές κρουαζιερόπλοιων, λιμενικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους,
3) ανάπτυξη της θαλάσσιας διάστασης σε τουριστικές πρωτοβουλίες της ΕΕ,
4) υποστήριξη των διακρατικών και διαπεριφερειακών συνεργασιών και δικτύων, καθώς και εξειδικευμένων στρατηγικών,
5) προώθηση καινοτομιών στη διαχείριση με τη χρήση της ΤΠΕ,
6) βελτίωση της διαθεσιμότητας των δεδομένων αναφορικά με τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό,
7) προώθηση του οικοτουρισμού και δημιουργία συνδέσμων ανάμεσα σε βιώσιμες δράσεις,
8) προώθηση στρατηγικών για την καταπολέμηση της μόλυνσης και των αποβλήτων,
9) έναρξη έρευνας για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των νησιών και τη δημιουργία στρατηγικών προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους,
10) διεξαγωγή έρευνας για την εύρεση καινοτόμων πρακτικών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις μαρίνες και την ανάπτυξή τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk