Γιατί οι τράπεζες προσελκύουν τα διεθνή κεφάλαια

Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες θα προσπαθήσουν να ενισχυθούν κεφαλαιακά στην ουσία με βάση το δυσμενές σενάριο της ΤτΕ, ώστε να είναι καλυμμένες και από τα επερχόμενα stress tests της ΕΚΤ, διαχειριστές διεθνών θεσμικών χαρτοφυλακίων υποστηρίζουν πως το εγχείρημα μπορεί να πετύχει.

Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες θα προσπαθήσουν να ενισχυθούν κεφαλαιακά στην ουσία με βάση το δυσμενές σενάριο της ΤτΕ, ώστε να είναι καλυμμένες και από τα επερχόμενα stress tests της ΕΚΤ, διαχειριστές διεθνών θεσμικών χαρτοφυλακίων υποστηρίζουν πως το εγχείρημα μπορεί να πετύχει καθώς το ενδιαφέρων για αύξηση επενδυτικών θέσεων στην Ελλάδα, τόσο από τα Hedge funds, όσο και από ποιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδυτικά κεφάλαια όπως τα long only funds, προερχόμενα κυρίως από της ΗΠΑ εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένο.

Τα εν λόγω θεσμικά χαρτοφυλάκια, θέλουν να συμμετάσχουν μέσω των τραπεζών στην σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς σε ένα σενάριο οικονομικής ανάκαμψης ο περιορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να προσφέρει ισχυρότερη ανατίμηση κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι οι οίκοι αξιολόγησης που θα επαναξιολογήσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από τα τέλη Μαρτίου ( S & P ) έως τα τέλη Μαΐου (Fitch), είναι δυνατό να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις, κάτι που ενισχύσει το εγχείρημα των τραπεζών. «Πιστωτικά θετικό γεγονός» για τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των stress tests η Moody’s, προβλέποντας πως οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν σημαντικό μέρος, αν όχι το σύνολο, των κεφαλαιακών τους αναγκών από τις αγορές, δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των επενδυτών για ελληνικά στοιχεία ενεργητικού.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών που έδειξαν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες 6,4 δις ευρώ για τον τραπεζικό κλάδο και 9,42 δις ευρώ (8,8 δισ για τις συστημικές τράπεζες) με βάση το δυσμενές σενάριο, ενώ αν στο τελευταίο αυτό ποσό προστεθούν και οι ανάγκες για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου, τότε το συνολικό ποσό πλησιάζει τα 15 δις. ευρώ. Αν από το ποσό αυτό εξαιρεθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της ΕΤΕ, η διοίκηση της οποίας ανέφερε ότι θα καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα με άλλους τρόπους (π.χ. μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων) χωρίς να απαιτηθεί αύξηση κεφαλαίου, τότε οι τράπεζες θα ζητήσουν από την αγορά το επόμενο διάστημα κεφάλαια άνω των 10,5 δις. ευρώ.

Η Πειραιώς και η Alpha Bank αναμένεται να προχωρήσουν τον Απρίλιο σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, κατά 1,75 δις. ευρώ και 1,2 δις. ευρώ αντίστοιχα, με ορισμένους διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων με έδρα το ΣΙΤΙ του Λονδίνου να υποστηρίζουν πως το ενδιαφέρων είναι μεν τεράστιο για συμμετοχή των ξένων θεσμικών στις αυξήσεις, ωστόσο, με δείκτη τιμής μετοχής προς λογιστική αξία κοντά στο 1,3 οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει μάλλον να γίνουν ελκυστικότερες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρούν πως οι αυξήσεις θα υπερκαλυφθούν καθώς η ρευστότητα που υπάρχει αυτή την στιγμή διεθνώς επιτρέπει σε αρκετά διεθνή funds να αγοράσουν ελληνικές τράπεζες παίζοντας το σενάριο της ανάκαμψης τα ελληνικής οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank έχουν προσδιοριστεί στα 4,98 δις ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο ( στα 2,945 δις ευρώ με βάση το βασικό), ενώ 950 εκατ. ευρώ αφορούν το ποσό των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.

Η Eurobank πάντως έχει ήδη βρει σημαντικό μέρος των κεφαλαίων από διεθνή Funds ( π.χ. Fairfax, Soros, Apollo, κτλ), ενώ η αύξηση θα λάβει χώρα μέσω προσφοράς μετοχών στην αγορά («marketed equity offering»), στο πλαίσιο της οποίας διάφοροι διεθνείς επενδυτές θα καθορίσουν την τιμή και την ποσότητα των μετοχών που επιθυμούν να αποκτήσουν.

Τα κεφάλαια που αναζητούνται πάντως είναι σημαντικά με αποτέλεσμα και παρά το γεγονός ότι η μετοχή της τράπεζας διακινείται στο χρηματιστήριο με λόγο τιμής προς λογιστική αξία στο 0,7 να εκτιμάται πως στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα συμμετάσχει τελικά με ένα πόσο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο κατέχει σήμερα το 95,2% των μετοχών της. Μετά την αύξηση η ελεύθερη διασπορά των μετοχών της τράπεζας θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες τράπεζες και αυτό αντιμετωπίζεται θετικά από τους ξένους θεσμικούς.

Οι αναλυτές Rahul Shah και Ryan Ayache της Deutsche Bank, εκτίμησαν πως η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, προβλέποντας μέση ετήσια αύξηση των εσόδων από τόκους κατά 10% και των προμηθειών κατά 13% έως το 2018.

Την ίδια ώρα παρατηρούν πως ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβραδύνει, ενώ μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες η τάση αναμένεται να αντιστραφεί. Διατηρεί την σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 4,5 ευρώ για την μετοχή της Εθνικής θεωρώντας πως μπορεί να αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα βραχυπρόθεσμα εξαιτίας της τουρκικής θυγατρικής της, Finansbank, όμως απολαμβάνει χαμηλότερο του μέσου όρου κόστος χρηματοδότησης, ενώ εμφανίζει και καλύτερη ποιότητα ενεργητικού σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Παράλληλα διατηρεί σύσταση διακράτησης με τιμή στόχο τα 0,7 ευρώ για την μετοχή της Alpha Bank, ενώ δεν καλύπτει την Πειραιώς, καθώς λειτουργεί ως σύμβουλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk