Καθώς διανύουμε τον μήνα Μάρτιο και βαδίζοντας προς την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου πυκνώνουν οι ποιητικές εκδηλώσεις, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει το έργο μεγάλων δημιουργών, να έρθει σε επαφή με έλληνες ποιητές και μεταφραστές ποίησης, να γνωρίσει τα περιοδικά ποίησης και τους συνεργάτες τους, να συμμετάσχει σε αναγνώσεις με αγαπημένα του ποιήματα.

Ο Κύκλος Ποιητών, η Εταιρεία Συγγραφέων, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, χώροι εκδηλώσεων, βιβλιοπωλεία και καφέ, και μαζί ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και οι Σταθερές Συγκοινωνίες της Αττικής έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις για όλον τον μήνα.

Αφιέρωμα στον νομπελίστα Τ. Σ. Έλιοτ

Δευτέρα 10 Μαρτίου, 20.00 Κύκλος Ποιητών σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Aκαδημίας 50): Αφιέρωμα στο έργο του αμερικανού ποιητή Τ.Σ. Έλιοτ (1888-1965, Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας 1948). Τον ποιητή και το έργο του θα παρουσιάσει η Μαρία Κουντουρά, καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Κολεγίου Εμερσον της Βοστώνης. Θα προβληθεί σχετικό ντοκιμαντέρ. Συντονίζει ο Γιώργος Χουλιάρας.

Βραδιά ποίησης στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Τρίτη 11 Μαρτίου, στις 7.00 μ.μ. στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31), στο πλαίσιο του εορτασμού της Γαλλοφωνίας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Μεταφράζοντας ελληνική ποίηση στα γαλλικά. Μια γέφυρα ανάμεσα στη γαλλική και την ελληνική γλώσσα». Θα παρουσιαστεί η ανθολογία ελληνικής ποίησης στα γαλλικά του γάλλου μεταφραστή Michel Volkovitch Έλληνες ποιητές του 21ου αιώνα (έχουν εκδοθεί τρεις τόμοι στα γαλλικά και ετοιμάζονται ακόμη δύο). Ποιήματα θα διαβάσουν οι ποιητές: Ζίσης Αϊναλής, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Νάσος Βαγενάς, Μιχάλης Γκανάς, Νίκος Ερινάκης, Γιάννης Ευθυμιάδης, Αλέξανδρος Ίσαρης, Ναταλία Κατσού, Πάνος Κυπαρίσσης, Μαρία Λαϊνά, Χριστόφορος Λιοντάκης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Κώστας Παπαγεωργίου, Αθηνά Παπαδάκη, Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Δημήτρης Περοδασκαλάκης, Σταμάτης Πολενάκης, Θοδωρής Ρακόπουλος, Βασίλης Ρούβαλης, Νίκος Σταυρόπουλος. Ο Μichel Volkovitch θα συνομιλήσει με πολλούς από τους ποιητές που έργα τους παρουσιάζονται στην ανθολογία και να πραγματευθεί ζητήματα της μετάφρασης. Τη βραδιά θα συντονίσει ο Σπύρος Γιανναράς, κριτικός λογοτεχνίας. Ποιήματα θα απαγγείλει η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη.

Τα λογοτεχνικά περιοδικά διαβάζουν ποίηση

Παρασκευή 14 Μαρτίου, 20.00: Μανδραγόρας / Οδός Πανός, στο Black Duck Garden (Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος)

Σάββατο 22 Μαρτίου 20.00: Φάρμακο / Φρέαρ, στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5)

Τετάρτη 26 Μαρτίου, 20.00: Εντευκτήριο / Κουκούτσι, στο Kαφέ Φλοράλ (Θεμιστοκλέους 80)

Πέμπτη 27 Μαρτίου, 20.00: Οροπέδιo / Σίσυφος στο Καφέ Φίλιον (Σκουφά 34)

Παρασκευή 28 Μαρτίου, 20.00: Εμβόλιμο / Νέο Πλανόδιον, στο Βιβλιοπωλείο Eπί λέξει (Ακαδημίας 32)


Βραδιά χαμένων ιβηροαμερικανών ποιητών

Τρίτη 18 Μαρτίου, 20.00. Κύκλος Ποιητών, σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Aκαδημίας 50): Εισηγήσεις και αναγνώσεις στα ελληνικά, ισπανικά και πορτογαλικά ποιημάτων των Juan GELMAN Aργεντινή (1930-2014), Felix GRANDE Ισπανία (1937-2014), Ledo IVOΒραζιλία (1924-2012), Αlvaro MUTIS Κολομβία (1923-2013), Jose Emilio PACHECO Μεξικό (1939-2014).


Ποιητική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 20 Μαρτίου, 20.00: Ο Κύκλος Ποιητών πραγματοποιεί εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Ποίηση στα χρόνια της ερήμωσης: Πόλεμος – Αλλοτρίωση – Αποξένωση»: Ελάτε με ένα ποίημα αγαπημένου σας ποιητή στο Ζύθος – Ντορέ (Λευκού Πύργου) με συνοδεία ζωντανής τζαζ.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Παρασκευή 21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Σταθερές Συγκοινωνίες και Κύκλος Ποιητών: Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και σε τακτά χρονικά διαστήματα θα ακούγονται στους 65 σταθμούς του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Τραμ μεγάλοι μας ποιητές να διαβάζουν ποιήματά τους. Οι επιβάτες των Σταθερών Συγκοινωνιών ΑΕ θα έχουν την τύχη για λίγα λεπτά της ώρας να ακούνε Σεφέρη, Εμπειρίκο, Ρίτσο, Γκάτσο, Ελύτη, Πατρίκιο, Δημουλά και άλλους κορυφαίους ποιητές να απαγγέλλουν ποιήματά τους δίνοντας μια άλλη νότα στην καθημερινότητα της Αθήνας, του Πειραιά και της Αττικής.

Παρασκευή 21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα και 13:00 στο Μοναστηράκι: Μουσική Ποιητική Παράσταση με ηθοποιούς μετά μουσικής να διαβάζουν ποιήματα ελλήνων ποιητών.

Εκδήλωση της Εταιρείας Συγγραφέων

Κυριακή 23 Μαρτίου, στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου): Η Εταιρεία Συγγραφέων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα με έναν μαραθώνιο ποιητικής από τις 6 το απόγευμα ως αργά το βράδυ. Ηθοποιοί διαβάζουν ποιήματα από το Ημερολόγιο 2014 της Εταιρείας με θέμα τον διεθνή ελληνικό μύθο του Οδυσσέα, εκδότες διαβάζουν ένα αγαπημένο τους ποίημα. Ποιητές της Εταιρείας αυτοανθολογούνται από μικροφώνου με συνοδεία μουσικής.

Ποιητικές συνομιλίες στο Ηράκλειο Κρήτης

Δευτέρα 24 Μαρτίου, 6.15 μ.μ., Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας (Αίθουσα Ανδρόγεω, Ηράκλειο Κρήτης): Συνομιλία με την ποίηση τεσσάρων Κρητών ποιητών, του Κωστή Φραγκούλη (Λασίθι), της Ρέας Γαλανάκη (Ηράκλειο), του Χρίστου Ρουμελιωτάκη (Ρέθυμνο) και του Ιωσήφ Βεντούρα (Χανιά). Διαμεσολαβητές στη συνομιλία με την ποίηση των τεσσάρων ποιητών θα είναι οι: Οδυσσέας Τσαγκαράκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρία Φραγκιαδάκη, επίτιμη λυκειάρχισσα, Ελένη Κωβαίου, ΜΑ, (Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης), και ο Γιάννης Δημητρακάκης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιώργης Καράτζης, ποιητής.

Οpen mike και αλβανική ποίηση στην Αθήνα

Κυριακή 30 Μαρτίου, από τον Κύκλο Ποιητών, στο Πρυτανείο (Οδός Μηλιώνη 7-9, Κολωνάκι): Open mike από τις 12:30 μ.μ.: Ανοιχτό μικρόφωνο να διαβάσετε ένα δικό σας ποίημα ή ένα αγαπημένο σας ποίημα άλλου ποιητή.

Δευτέρα 31 Μαρτίου, 20.00 από τον Κύκλο Ποιητών σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Aκαδημίας 50): Βραδιά Αλβανικής Ποίησης. Εισήγηση, παρουσίαση Παυλίνα Παμπούδη και Λουάν Τζούλι. 14 Αλβανοί ποιητές που ζουν στην Ελλάδα θα διαβάσουν ποιήματά τους στα ελληνικά και στη γλώσσα τους

… και μια διαμαρτυρία

«Κλειστό και σκοτεινό, αντίθετα με τα προηγούμενα δέκα χρόνια» θα παραμείνει εφέτος το θεσσαλονικιώτικο «Underground Εντευκτήριο» κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21/3), σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του περιοδικού Εντευκτήριο Γιώργου Κορδομενίδη. Ο χώρος δεν θα φιλοξενήσει εκδήλωση «ελλείψει πόρων και οποιουδήποτε ενδιαφέροντος, από κάθε πλευρά, για τη ―στοιχειώδη έστω― συνέχιση της λειτουργίας του» ενημερώνει ο εκδότης κάνοντας απολογισμό της λειτουργίας του χώρου από το 2001 ως το 2011.