Στην πρωτεύουσα του Ιράν βρίσκεται η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον, προκειμένου να συζητήσει με την ιρανική κυβέρνηση θέματα που αφορούν στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, πριν από το νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων.

Ο ιρανός ΥΠΕΞ είπε στην Άστον ότι μία τελική συμφωνία είναι πιθανή μέσα στους επόμενους μήνες, ωστόσο, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «δύσκολες» και ότι δεν υπάρχουν «εγγυήσεις για την επιτυχία τους».

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars, στη διάρκεια της επίσκεψης της Άστον στο Ιράν θα συζητηθούν διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα.

«Μπορούμε να το κάνουμε (σ.σ. να καταλήξουμε σε συμφωνία) μέσα στους επόμενους τέσσερις ή πέντε μήνες ή και συντομότερα» είπε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ωστόσο, η Άστον δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι «δύσκολες» και δεν υπάρχουν «εγγυήσεις για την επιτυχία τους».

«Η προσωρινή συμφωνία είναι πολύ σημαντική, όμως όχι τόσο σημαντική όσο η τελική συμφωνία» για την οποία διεξάγονται συνομιλίες, δήλωσε η Άστον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών.

«Έχουμε ξεκινήσει δύσκολες διαπραγματεύσεις με προκλήσεις και δεν υπάρχει εγγύηση για την επιτυχία τους» πρόσθεσε η Άστον.

«Είναι πολύ σημαντικό ο ιρανικός λαός να υποστηρίζει τη δουλειά του υπουργού Εξωτερικών και της ομάδας του και με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στη δική μου δουλειά θα πρέπει να ορίσουμε στόχο μας να καταλήξουμε» σε συμφωνία, υπογράμμισε η ίδια.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη της Άστον στο Ιράν μετά την ανάληψη της θέσης της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πριν πέντε χρόνια. Εκτός από τον Ζαρίφ, η Άστον θα συναντηθεί και με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ενώ στις συζητήσεις αναμένεται να κυριαρχήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Το Ιράν και έξι παγκόσμιες δυνάμεις, τις οποίες εκπροσωπεί η Άστον, κατέληξαν το Νοέμβριο σε μια μεταβατική συμφωνία, με στόχο τον τερματισμό της 10ετούς διαμάχης σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης.

Προσπαθώντας να αξιοποιήσει την μεταβατική αυτή συμφωνία, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 20 Ιανουαρίου, το Ιράν και έξι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν θέσει ως στόχο να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Ο επόμενος γύρος συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και της P5+1 θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη στις 17 Μαρτίου.

Οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν προβεί σε μερική άρση των κυρώσεων προς το Ιράν, ως αντάλλαγμα στον περιορισμό των ιρανικών πυρηνικών του δραστηριοτήτων.