Άτυπη συνεδρίασητης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ συγκάλεσε την Κυριακή το πρωί στο ΣΕΦ ο κ. Ευ. Βενιζέλος με επίσημη ατζέντα τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν 15 από τους 27 βουλευτές, ωστόσο η Χαρ. Τρικούπηθεωρεί αδικαιολόγητες αυτές των κ.κ.Φ. Σαχινίδη, Θ. Μωραίτη, Μιχ. Χρυσοχίδη και Ν. Σηφουνάκη. Να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Σαχινίδης και Μωραίτηςέχουν διαμηνύσει ότιδεν αποστασιοποιούνται από το ΠαΣοΚ και ότι θα στηρίξουν εκλογικά τις επιλογές του κόμματος. Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης, ο οποίος σκοπεύει να δημοσιοποιήσει τη διαφωνία του με την κατάληξητης Ελιάς, εκτιμώνταςότι αντί για διεύρυνσηαπλώς επέστρεψαν οι κ.κ. Α. Λοβέρδος και Ηλ. Μόσιαλος.

Η συνεδρίαση της ΚΟπραγματοποιήθηκε στη σκιά της απόφασης του κ. Γ. Παπανδρέου να μην παραστεί στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της Ελιάς, διαφωνώντας και με τη διαδικασίασυγκρότησης της. Το θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, ετέθη από ορισμένους βουλευτές οι οποίοι διερωτήθηκαν γιατί απουσιάζουν οι συνάδελφοί τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους παριστάμενους στη συνεδρίαση, ο κ. Βενιζέλος δεν ήθελε να ξεκινήσει τέτοια συζήτηση,φέρεται όμως να μετέφερε στην ΚΟ τη συζήτηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου και κυρίως την επισήμανση του στον πρώην Πρωθυπουργό ότι«η αντοχή και η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης είναι προϋπόθεσηγια να μην διασυρθείς πολιτικά».
Ο κ. Βενιζέλος, είπε στουςβουλευτές τουΠαΣοΚ, ότι η αποτυχία της στρατηγικής εφόδου τουΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη φορά θα οδηγήσει στο να ξεγραφτούν πολιτικά τα πάντα, και ότι ο ΣΥΡΙΖΑαποτελεί πλέονμέρος της κρίσης του συστήματος και όχι ένα αντισυστημικό κόμμα, όπως θέλει να προβάλλεται.
Το κύριο κομμάτι της συζήτησης αφορούσε τις περιφερειακές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώςπρέπει να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν σε τρεις Περιφέρειες.Για την Δυτ. Μακεδονία ακούγεται πλέον έντονα το όνομα της κυρίας Γεωργία Ζεμπιλιάδου,πρώην ειδική γραμματέας ΕΣΠΑ, στα Ιόνια Νησιά θα γίνει μια τελική προσπάθεια για την κυρίαΑντζελα Γκερέκου και στην Πελοπόννησο υπάρχει ακόμα η εκκρεμότηταΤατούλη.

Η ομιλία της Συλβάνας Ράπτη

Η κυρία Ράπτη μίλησε για τις δυσκολίες στη σύνθεση τηςπλατφόρμας του ΕΣΚ. «Δυσκολεύτηκα, ως εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ -το ΠΑΣΟΚ είναι ο συνδετικός κρίκος της Ελιάς με το ΕΣΚ -στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα,να περάσω τις θέσεις μας σε ένα σώμα από 28 χώρες μέλη της ΕΕ. Ο καθένας ήθελε να υπερισχύσει η δική του άποψη», είπε. Επισήμανε επίσης ότι η διακήρυξη του ΕΣΚ δεν είναι μόνο λόγια.Γιατί να προτιμήσουν οι Ευρωπαίοι τους σοσιαλδημοκράτες; Γιατί θέλουν να δημιουργήσουν μια Ευρώπη που θα προστατεύει τους ευάλωττους,. Που θα δρα και θα αντιδρά άμεσα και σωστά προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών. Τομήνυμα είναι καθαρό, θέλουμεδίπλα στην οικονομική Ευρώπηνα υπάρχει ισότιμα η κοινωνική Ευρώπη, δίπλα στους οικονομικούς δείκτες να υπάρχουν με δεσμευτικό τρόποστα κείμενα των αποφάσεων και οι κοινωνικοί δείκτες», σημείωσε.

Η Ελιά, πρόσθεσε,πρέπει να έχει πολιτικές θέσεις, αλλιώς δεν θα προχωρήσει.Για να προχωρήσουμε με την Ελιά δεν αρκεί να αθροίσουμε τις δυνάμεις μας μέσα στην αίθουσα, πρέπει να ενώσουμε την ψυχή μας. «Οι ευρωεκλογές», συνέχισε, «αντιμετωπίζονται χαλαρά και αυτό είναι λάθος. Για ένανπολύ απλό λόγο: γιατί στην Ευρώπη παράγεται η νομοθεσία που σε δύο χρόνια φτάνει στη χώρα μας, μπαίνει στο σπίτι μας, είναι στο τραπέζι μας και στο πορτοφόλι μας. Από αυτό και μόνοκαταλαβαίνετε ότι η αποτίμηση του καρπού τηςΕλιάς δεν μπορεί να ιδωθεί μόνο μέσα από το ελαιοτριβείο των ευρωεκλογών».
Η κυρία Ράπτη ανέπτυξε το μανιφέστο του ΕΣΚ, ένανοδικό χάρτη 10 σημείων με προορισμό μια Ευρώπη που προοδεύει, προστατεύει και δρα υπέρ των πολιτών, μευποψήφιο τον Μάρτιν Σούλτς ο οποίος εγγυάται όπως είπε την εφαρμογή του.Μεταξύ των σημείων αυτών ήταν: Η αντιμετώπιση της ανεργίας με αύξηση των σχετικών κονδυλίων και αύξηση τηςηλικίας των νέων από τα 25 στα 30 χρόνια. Τέλος στηλιτότητα που έβλαψε τις οικονομίες μας.Ητρόικαέχει αποτύχει, πρέπει να αντικατασταθεί από ένα άλλομοντέλο στοπλαίσιο των συνθηκών,αξιόπιστο και κοινωνικά ευαίσθητο. Οι τράπεζεςδεν μπορούν νατζογάρουν ξανά με τις ζωές των πολιτών, να μηναπολαμβάνουν μόνο κέρδη αλλά να αναλαμβάνουν και τις ζημιές, να περιοριστούν ταμπόνους των τραπεζιτών και να μπει φόρος στις χρηματοπιστωτικέςσυναλλαγές.Αγώνας γιαμιακοινωνική Ευρώπηπου δεν αφήνει πίσω κανέναν.