Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές συζήτησε η ΚΟ του ΠαΣοΚ

Άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ συγκάλεσε την Κυριακή το πρωί στο ΣΕΦ ο κ. Ευ. Βενιζέλος με επίσημη ατζέντα τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν 15 από τους 27 βουλευτές, ωστόσο η Χαρ. Τρικούπη θεωρεί αδικαιολόγητες αυτές των κ.κ. Φ. Σαχινίδη, Θ. Μωραίτη, Μιχ. Χρυσοχίδη και Ν. Σηφουνάκη. Να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Σαχινίδης και Μωραίτης έχουν διαμηνύσει ότι δεν αποστασιοποιούνται από το ΠαΣοΚ και ότι θα στηρίξουν εκλογικά τις επιλογές του κόμματος. Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης, ο οποίος σκοπεύει να δημοσιοποιήσει τη διαφωνία του με την κατάληξη της Ελιάς, εκτιμώντας ότι αντί για διεύρυνση απλώς επέστρεψαν οι κ.κ. Α. Λοβέρδος και Ηλ. Μόσιαλος.

Η συνεδρίαση της ΚΟ πραγματοποιήθηκε στη σκιά της απόφασης του κ. Γ. Παπανδρέου να μην παραστεί στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της Ελιάς, διαφωνώντας και με τη διαδικασία συγκρότησης της. Το θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, ετέθη από ορισμένους βουλευτές οι οποίοι διερωτήθηκαν γιατί απουσιάζουν οι συνάδελφοί τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους παριστάμενους στη συνεδρίαση, ο κ. Βενιζέλος δεν ήθελε να ξεκινήσει τέτοια συζήτηση, φέρεται όμως να μετέφερε στην ΚΟ τη συζήτηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου και κυρίως την επισήμανση του στον πρώην Πρωθυπουργό ότι «η αντοχή και η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης είναι προϋπόθεση για να μην διασυρθείς πολιτικά».
Ο κ. Βενιζέλος, είπε στους βουλευτές του ΠαΣοΚ, ότι η αποτυχία της στρατηγικής εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη φορά θα οδηγήσει στο να ξεγραφτούν πολιτικά τα πάντα, και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πλέον μέρος της κρίσης του συστήματος και όχι ένα αντισυστημικό κόμμα, όπως θέλει να προβάλλεται.
Το κύριο κομμάτι της συζήτησης αφορούσε τις περιφερειακές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς πρέπει να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν σε τρεις Περιφέρειες. Για την Δυτ. Μακεδονία ακούγεται πλέον έντονα το όνομα της κυρίας Γεωργία Ζεμπιλιάδου,πρώην ειδική γραμματέας ΕΣΠΑ, στα Ιόνια Νησιά θα γίνει μια τελική προσπάθεια για την κυρία Αντζελα Γκερέκου και στην Πελοπόννησο υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα Τατούλη.

Η ομιλία της Συλβάνας Ράπτη

Η κυρία Ράπτη μίλησε για τις δυσκολίες στη σύνθεση της πλατφόρμας του ΕΣΚ. «Δυσκολεύτηκα, ως εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ -το ΠΑΣΟΚ είναι ο συνδετικός κρίκος της Ελιάς με το ΕΣΚ -στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, να περάσω τις θέσεις μας σε ένα σώμα από 28 χώρες μέλη της ΕΕ. Ο καθένας ήθελε να υπερισχύσει η δική του άποψη», είπε. Επισήμανε επίσης ότι η διακήρυξη του ΕΣΚ δεν είναι μόνο λόγια. Γιατί να προτιμήσουν οι Ευρωπαίοι τους σοσιαλδημοκράτες; Γιατί θέλουν να δημιουργήσουν μια Ευρώπη που θα προστατεύει τους ευάλωττους,. Που θα δρα και θα αντιδρά άμεσα και σωστά προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών. Το μήνυμα είναι καθαρό, θέλουμε δίπλα στην οικονομική Ευρώπη να υπάρχει ισότιμα η κοινωνική Ευρώπη, δίπλα στους οικονομικούς δείκτες να υπάρχουν με δεσμευτικό τρόπο στα κείμενα των αποφάσεων και οι κοινωνικοί δείκτες», σημείωσε.

Η Ελιά, πρόσθεσε, πρέπει να έχει πολιτικές θέσεις, αλλιώς δεν θα προχωρήσει. Για να προχωρήσουμε με την Ελιά δεν αρκεί να αθροίσουμε τις δυνάμεις μας μέσα στην αίθουσα, πρέπει να ενώσουμε την ψυχή μας. «Οι ευρωεκλογές», συνέχισε, «αντιμετωπίζονται χαλαρά και αυτό είναι λάθος. Για έναν πολύ απλό λόγο: γιατί στην Ευρώπη παράγεται η νομοθεσία που σε δύο χρόνια φτάνει στη χώρα μας, μπαίνει στο σπίτι μας, είναι στο τραπέζι μας και στο πορτοφόλι μας. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε ότι η αποτίμηση του καρπού της Ελιάς δεν μπορεί να ιδωθεί μόνο μέσα από το ελαιοτριβείο των ευρωεκλογών».
Η κυρία Ράπτη ανέπτυξε το μανιφέστο του ΕΣΚ, έναν οδικό χάρτη 10 σημείων με προορισμό μια Ευρώπη που προοδεύει, προστατεύει και δρα υπέρ των πολιτών, με υποψήφιο τον Μάρτιν Σούλτς ο οποίος εγγυάται όπως είπε την εφαρμογή του. Μεταξύ των σημείων αυτών ήταν: Η αντιμετώπιση της ανεργίας με αύξηση των σχετικών κονδυλίων και αύξηση της ηλικίας των νέων από τα 25 στα 30 χρόνια. Τέλος στη λιτότητα που έβλαψε τις οικονομίες μας. Η τρόικα έχει αποτύχει, πρέπει να αντικατασταθεί από ένα άλλο μοντέλο στο πλαίσιο των συνθηκών, αξιόπιστο και κοινωνικά ευαίσθητο. Οι τράπεζες δεν μπορούν να τζογάρουν ξανά με τις ζωές των πολιτών, να μην απολαμβάνουν μόνο κέρδη αλλά να αναλαμβάνουν και τις ζημιές, να περιοριστούν τα μπόνους των τραπεζιτών και να μπει φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Αγώνας για μια κοινωνική Ευρώπη που δεν αφήνει πίσω κανέναν.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk