«Ανεμος Ελλάδας» με όραμα το Ρίο

Σε μια χρονιά εκλογών όπου αρκετή κουβέντα γίνεται για την ανάγκη της ενότητας ως έθνους γενικότερα, δύο κορυφαίοι ιστιοπλόοι μας, ο Κώστας Τριγκώνης και η Σοφία Μπεκατώρου,

Σε μια χρονιά εκλογών όπου αρκετή κουβέντα γίνεται για την ανάγκη της ενότητας ως έθνους γενικότερα, δύο κορυφαίοι ιστιοπλόοι μας, ο Κώστας Τριγκώνης και η Σοφία Μπεκατώρου, ενώνουν τις δυνάμεις τους και φτιάχνουν όχι… κόμμα, που είναι της μόδας, αλλά «ουσιαστικά ένα κίνημα που πιστεύει σε ιδανικά, στο ευ αγωνίζεσθαι και κυρίως στην Ελλάδα και στην ικανότητα των Ελλήνων, αρκεί αυτοί να αξιοποιούν τα θετικά τους στοιχεία με στόχο τη δημιουργία» λέει η Σοφία Μπεκατώρου. Η έμπειρη ιστιοπλόος, έπειτα από δύο ολυμπιακά μετάλλια, χρυσό στην Αθήνα και στα 470 (με την Αιμίλια Τσουλφά) και χάλκινο στο Πεκίνο και στα Ινγκλινγκ (με τις Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου), δοκιμάζει τις δυνάμεις της στο «Nacra 17». Πρόκειται για ένα σκάφος καταμαράν με πλήρωμα δύο ατόμων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που δίνει την ευκαιρία για μια μοναδική συνεργασία στα χρονικά του ελληνικού αθλητισμού. Η νέα αυτή μεικτή κατηγορία μπαίνει στο ολυμπιακό πρόγραμμα από το Ρίο το 2016.
«Ανεμος Ελλάδας, Ρίο 2016» είναι το όνομα που έχουν δώσει σε αυτή την προσπάθεια οι δύο φίλοι πάνω απ’ όλα που αποφάσισαν όχι μόνο να προσπαθήσουν, αλλά:

«Να ανοίξουμε και έναν νέο δρόμο για τους νέους σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι μιζεριάζουν χτυπημένοι από την κρίση και με την ψυχολογία τους στο ναδίρ.

Θέλουμε να δώσουμε και ένα μήνυμα στα παιδιά μας για το αύριο και για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Να μην τα περιμένουν όλα στον καναπέ τους»
λένε και οι δυο με μια φωνή.
Γι’ αυτό άλλωστε αποφάσισαν στα… γεράματα (43 χρόνων ο Κώστας, 37 η Σοφία) και έχοντας δημιουργήσει πλέον τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους, να ξαναμπούν στο νερό επαγγελματικά απορρίπτοντας εξαιρετικές οικονομικές προτάσεις, όπως αυτή στη Σοφία για συνεργασία με τη ρωσική ομοσπονδία ιστιοπλοΐας! Αντιθέτως μπαίνουν και… μέσα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη αγόρασαν σκάφος, σπαταλώντας 30.000 ευρώ συνολικά από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς!

«Οταν βλέπεις τον παππού να βαράει προσοχή και να είναι στην πρώτη γραμμή λέγοντας «εδώ είμαι», τότε νομίζω έχεις άλλο κίνητρο. Δείχνουμε έναν δρόμο, αν μη τι άλλο»
παραδέχεται ο Κώστας Τριγκώνης που χαρακτηρίζει την προσπάθειά τους «αληθινή» με μια λέξη, ενώ παραδέχεται ότι με τέτοια «ντριμ τιμ» δεν γίνεται να μην πετύχει το εγχείρημα.
Προπονητής τους είναι ο συναθλητής του Κώστα στα Tornado (έχουν σαρώσει μαζί όλους τους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς τίτλους τα τελευταία χρόνια) Ντάνης Πασχαλίδης, ενώ τεχνικός διευθυντής ο σύζυγος της Σοφίας και πρώην συναθλητής (στα 470) του Κώστα Αντρέας Κοσματόπουλος.
Πίσω θα αφήσουν οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις με βάση το όραμά τους, που θέλουν να αποτελέσει έναν φάρο για το μέλλον και για τους νεότερους.

«Το ότι υφιστάμεθα μια δύσκολη κατάσταση που ζει η χώρα μας δεν σημαίνει ότι θα μας πάρει και από κάτω. Θέλουμε να είμαστε ενεργοί, δημιουργικοί και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας τη σημασία της προσπάθειας»
λέει η Σοφία Μπεκατώρου που όπως και ο Κώστας Τριγκώνης φημίζεται για το (αγωνιστικό) πείσμα και την αντοχή της.
Το «Nacra 17» είναι ένα σκάφος καταμαράν τρία πόδια μικρότερο από αυτό με το οποίο αγωνίζονται οι Τριγκώνης και Πασχαλίδης. «Προφανώς για να μπορούμε να το κουμαντάρουμε και εμείς οι γυναίκες» επισημαίνει η Σοφία Μπεκατώρου, που μαζί με τον Κώστα ετοιμάζεται για έναν πρώτο αγώνα στα ελληνικά νησιά (Ανδρο και Πάρο) αλλά και στην Αθήνα. Εκεί όπου θα συμμετέχουν και πολλοί άλλοι γνωστοί έλληνες ιστιοπλόοι σε μια προσπάθεια διαφήμισης του αθλήματος.
Τον Ιούλιο υπάρχει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενώ η πρώτη προσπάθεια για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα γίνει στο Σανταντέρ τον Σεπτέμβριο και ο στόχος είναι να επιτευχθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα η πρόκριση, καθώς έτσι:

«Μετά θα μπορείς να κάνεις «παπάδες» και να προετοιμαστείς λύνοντας άλλα σημαντικά προβλήματα χωρίς το άγχος της πρόκρισης στην πλάτη σου»
λέει ο Κώστας Τριγκώνης.
Το εγχείρημα των δύο έμπειρων ιστιοπλόων μας δεν είναι απλά αθλητικό, αλλά αποτελεί ουσιαστικά μια ολόκληρη επιχείρηση, γι’ αυτό και έχουν ρίξει μεγάλο βάρος στο μάνατζμεντ, αλλά ακόμη και στα social media προκειμένου να προβάλουν την προσπάθειά τους με το κλασικό σύνθημα «Η ισχύς εν τη ενώσει» να τους αντιπροσωπεύει απόλυτα.
Ο Κώστας Τριγκώνης είχε ζήσει τη συναρπαστική εμπειρία των καταμαράν, αλλά για τη Σοφία ήταν μια καινούργια, μοναδική στιγμή όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στο σκάφος με τον Κώστα.

«Απλά… πετάς και βγαίνεις ευτυχισμένη από τη θάλασσα. Αναρωτήθηκα μετά την πρώτη κούρσα, με τι έτρεχα τόσα χρόνια και δεν είναι τυχαίο που τα γρήγορα σκάφη κερδίζουν συνέχεια έδαφος. Η αδρεναλίνη σου ανεβαίνει στα ύψη και εμένα μου θυμίζει αυτά τα περίφημα τρενάκια roller coaster στο λουναπάρκ, που σου κόβουν την ανάσα, σου βγαίνει η ψυχή, κατεβαίνεις και λες «πού μπήκα», αλλά ήδη είσαι στην ουρά για μια ακόμα βόλτα»
καταλήγει η Σοφία.

Με συμπαραστάτες εθελοντές και φίλους
Εχοντας μια κοινή αγωνιστική πορεία τουλάχιστον δεκαετίας, είναι λογικό τόσο ο Κώστας Τριγκώνης όσο και η Σοφία Μπεκατώρου να έχουν δεθεί πάρα πολύ, μαζί και με τον (πρώην συναθλητή του Κώστα και μετέπειτα σύζυγο της Σοφίας) Αντρέα Κοσματόπουλο, αλλά και τον – νυν συναθλητή του Τριγκώνη – Ντάνη Πασχαλίδη.
Η μόνη που λείπει είναι η «αυτοκόλλητη» φίλη της Σοφίας από την κοινή πορεία τους στα 470 Αιμιλία Τσουλφά.
«Κάτι μου λέει ότι μέχρι να φτάσουμε με το καλό στο Ρίο η Μίλι θα έχει εμπλακεί στο εγχείρημα με κάποιον τρόπο. Ας μην είχε τρία παιδιά και τον άντρα της να ταξιδεύει και θα ήταν ήδη μαζί μας» λέει γελώντας η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία αποκαλύπτει και το πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα σε μια όμορφη παρέα, στη Βασιλική της Λευκάδας.

«Περνούσαμε πολύ όμορφα όλοι μαζί, όπως πάντα, όταν μια ιδέα που ουσιαστικά προϋπήρχε στο μυαλό μας υλοποιήθηκε. Ο Κώστας με πήρε και βγήκαμε μια βόλτα στη θάλασσα και αυτό ήταν, «κόλλησα». Απλά επιστρέψαμε ευτυχισμένοι και λίγο αργότερα αγοράσαμε και το σκάφος»
λέει η Σοφία Μπεκατώρου.
Το εγχείρημα δεν ήταν (και δεν είναι εύκολο) αλλά οι δύο έμπειροι αθλητές ουσιαστικά δεν περιμένουν τίποτε από την πολιτεία και από την ομοσπονδία που γνωρίζουν ότι βρίσκεται σε τραγική οικονομική θέση.
Ουσιαστικά είναι ρεαλιστές και προτιμούν να «κυνηγήσουν» μόνοι τους χορηγούς τους, έχοντας ήδη σημαντική υποστήριξη από κάποιους (το σωματείο Καλλιπάτειρα και την πρέσβειρα του Ευ Αγωνίζεσθαι κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου, το Ιδρυμα Λεβέντη, τον επιχειρηματία κ. Ανδρέα Μαρτίνο και τα γυμναστήρια Holmes Place).
Στον δρόμο θα βρουν και άλλους καθώς ήδη το εγχείρημά τους στηρίζουν πολλοί εθελοντές, φίλοι, γυμναστές, διατροφολόγοι, γιατροί, φυσικοθεραπευτές, ενώ είναι και άλλοι που ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι δεν μπορούν σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να δώσουν χρήματα, προσφέρουν υλικά «κάνοντας τη ζωή μας πιο εύκολη αλλά και δίνοντάς μας κουράγιο βλέποντας ότι υπάρχουν δίπλα μας και άλλοι άνθρωποι με το ίδιο μεράκι και τρέλα με εμάς» λέει ο Κώστας Τριγκώνης.
Οι προπονήσεις τους έχουν αρχίσει με έντονους ρυθμούς και στο τέλος του μήνα στη Μαγιόρκα της Ισπανίας θα μπουν απευθείας στα βαθιά, ενάντια σε εξήντα σκάφη. Θα είναι ο πρώτος τους μεγάλος αγώνας στον δρόμο προς τους αγώνες πρόκρισης, με τους πρώτους από αυτούς να γίνονται τον Σεπτέμβριο και ο στόχος είναι να μπει το ελληνικό πλήρωμα ως χώρα στην πρώτη δεκάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk