Σίριαλ οι κόντρες γιατρών

Ούτε χρόνος δεν έχει κλείσει από την επαναλειτουργία του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά (ΕΚΑΣΚΑΠ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», και οι έριδες μεταξύ γιατρών καλά κρατούν.

Ούτε χρόνος δεν έχει κλείσει από την επαναλειτουργία του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά (ΕΚΑΣΚΑΠ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», και οι έριδες μεταξύ γιατρών καλά κρατούν. Το βαρύ κλίμα, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ των ειδικών επιστημόνων, τους τελευταίους μήνες έχει επιδεινωθεί· στην καλύτερη περίπτωση έχει μείνει απαράλλαχτο με εκείνο του Οκτωβρίου του 2011, όταν ο τότε υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του. Γιατροί στο ίδιο κέντρο επικοινωνούν σχεδόν αποκλειστικά μέσω πρωτοκολλημένων επιστολών και γίνονται αναφορές ακόμη και για ύβρεις ή επιθέσεις μεταξύ συναδέλφων! Εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν μπορεί να λειτουργήσει, υπ’ αυτές τις συνθήκες, αποτελεσματικά το μεγαλύτερο δημόσιο κέντρο της χώρας για την αντιμετώπιση συγγενών καρδιοπαθειών σε παιδιά.
Το δεύτερο μέρος του σίριαλ εκτυλίσσεται από τον περασμένο Απρίλιο, λίγο καιρό προτού επαναλειτουργήσει το κέντρο, με αφορμή την ανάγκη να υποβληθεί σε επέμβαση ένα κοριτσάκι μόλις τριών ετών με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Η μικρούλα ήταν μόλις 35 ημερών όταν είχε υποβληθεί πρώτη φορά σε επέμβαση από χειρουργό του κέντρου. Με δεδομένη την άρνηση του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου να αναλάβει το περιστατικό συστήνοντας στους γονείς να μεταβούν στο εξωτερικό, επιθυμία της οικογένειας ήταν να γίνει η επέμβαση στο «Αγία Σοφία». Οπερ και εγένετο.
Καβγάς για μια επέμβαση


Μέχρι και τον Ιούνιο 2013, οπότε το κοριτσάκι υποβλήθηκε σε επέμβαση, οι γιατροί διά αλληλογραφίας κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον για λανθασμένη τακτική. «Φρονούμε ότι είναι πιο ασφαλές να δοκιμαστεί η λειτουργικότητα-συνεργασία και η αποτελεσματικότητα της ομάδας πρώτα σε κάποια λιγότερο δύσκολη επέμβαση, πριν προχωρήσουμε στην πολύπλοκη και πολύωρη» γράφει ένας χειρουργός τον Μάιο 2013 σε επιστολή του προς τον συντονιστή-διευθυντή του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος, για να του απαντήσει ο συνάδελφός του: «Κανείς σώφρων γονέας δεν θα δεχθεί μετά την οφειλόμενη από τον νόμο ενημέρωσή του να συναινέσει εγγράφως να χειρουργηθεί το παιδί του υπό καθεστώς οποιασδήποτε «δοκιμασίας»». Να σημειωθεί ότι ο γιατρός έστειλε την απαντητική επιστολή όχι στον συνάδελφό του, αλλά στη διοίκηση του νοσοκομείου.
Οι διαπληκτισμοί συνεχίστηκαν, με τη νέα συντονίστρια-διευθύντρια να διαμαρτύρεται στη διεύθυνση του νοσοκομείου επειδή αντιμετωπίζει «πλείστα όσα προβλήματα σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου και τη συνεργασία μεταξύ κάποιων εκ των διευθυντών των τμημάτων που το απαρτίζουν». Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ανταλλάσσουν έγγραφα με τον διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής κοινοποιώντας τα στη διεύθυνση «προφανώς λόγω της αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ μας ή και πιθανόν λόγω μεταξύ μας προσωπικών διαφορών (εγώ από πλευράς μου δηλώνω ότι ουδέν με χωρίζει από τον συγκεκριμένο συνάδελφο)». Σε άλλο σημείο της επιστολής παραδέχεται ότι «η συνεργασία των τμημάτων του ΕΚΑΣΚΑΠ δεν είναι και η πλέον αγαστή».
Τον Νοέμβριο του 2013, πέντε μήνες μετά το χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε το τρίχρονο κοριτσάκι, οι γιατροί απεφάνθησαν ότι απαιτείται νέα επέμβαση άμεσα. Ενας εκ των γιατρών ήταν της άποψης ότι το χειρουργείο έπρεπε να γίνει εντός του Δεκεμβρίου 2013. Η συντονίστρια του κέντρου συμφώνησε ότι η μικρή ασθενής χρειάζεται επανεπέμβαση προσεχώς. Πλην, όμως, ξεσήκωσε νέες αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι «η εκ νέου καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση της ασθενούς χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και επιδεξιότητα, είναι υψηλού κινδύνου, ως τρίτη επανεπέμβαση, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνει σε κέντρο με μεγάλη πείρα σε ανάλογα περιστατικά και με πολύ καλή υποδομή και άψογη λειτουργία του κέντρου ή, αν γίνει στο νοσοκομείο μας, θεωρώ απαραίτητη την παρουσία έμπειρου καρδιοχειρουργού». Πρότεινε επίσης «να γίνει ευρύτερη συζήτηση τόσο των δικών μας καρδιοχειρουργών και καρδιολόγων με όλους τους καρδιοχειρουργούς και καρδιολόγους του ΩΚΚ, ώστε να αποφασιστεί το ιδανικότερο». Ο γιατρός που είχε αναλάβει το περιστατικό κατηγόρησε τη συντονίστρια ότι απαξιώνει τους καρδιοχειρουργούς του κέντρου.
Πέρασαν τρεις μήνες και το χειρουργείο δεν έχει πραγματοποιηθεί…
«Θα σε σκοτώσω…»


Μέχρι και η Αστυνομία ενεπλάκη πριν από περίπου έναν μήνα. Γιατρός του κέντρου κατήγγειλε ότι κινδυνεύει από πατέρα μικρού παιδιού. «Με ρώτησε γιατί έστειλαν το παιδί του να χειρουργηθεί στο Ωνάσειο ενώ το ιστορικό του είναι στο Παίδων (…) Πριν από λίγο είχα δεχθεί τηλεφώνημα από τη γραμματέα του διοικητή που με ρώτησε για το ίδιο περιστατικό και γιατί πήγε στο ΩΚΚ. Εξήγησα και στους δύο πως παραπέμφθηκε από τη συντονίστρια του ΕΚΑΣΚΑΠ όχι για χειρουργική αποκατάσταση. Του είπα να έλθει να τον γνωρίσω και να τον ενημερώσω από κοντά. Αντί άλλης απάντησης, μου είπε: «Θα ανέβω την άλλη εβδομάδα και θα σε σκοτώσω»» αναφέρει ο γιατρός στην επιστολή που είχε αποδέκτη και διοικητή αστυνομικού τμήματος. Ο συγκεκριμένος γονιός, όπως αναφέρει, εκφράζει σταθερά τις θέσεις των άλλων δύο συναδέλφων του καταγγέλλοντος γιατρού και δηλώνει μέλος ενός εκ των συλλόγων παιδιών με καρδιοπάθειες.
Δέκα μέρες μετά στους διαδρόμους του κέντρου εκτυλίχθηκε καβγάς με ύβρεις και απόπειρα χειροδικίας, όπως καταγγέλλει μία γιατρός σε έγγραφο που απέστειλε σε έξι διευθυντές του νοσοκομείου. «Τον ρώτησα, «τι ακριβώς συμβαίνει και με σχολιάζεις δυσμενώς στη διευθύντριά μου;»» αναφέρει η γιατρός και συνεχίζει: «Εγινε πυρ και μανία και άρχισε να με υβρίζει με εκφράσεις όπως «είσαι ηλ…», «άντε πνίξου», «θα σε κανονίσω» και απειλώντας με έκανε απόπειρα χειροδικίας εις βάρος μου…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk