Οι «μεγάλες προσδοκίες» του κ. Σαμαρά από τις κάλπες

Με στόχο τη διασφάλιση της πολιτικής ενότητας και κυρίως την επανασύνδεση, όσο αυτό είναι εφικτό,

Με στόχο τη διασφάλιση της πολιτικής ενότητας και κυρίως την επανασύνδεση, όσο αυτό είναι εφικτό, της Νέας Δημοκρατίας με τα κοινωνικά στρώματα που εκφράζει και τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αποστασιοποιηθεί θα πορευθεί ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς τις επόμενες 11 εβδομάδες ως τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 18 Μαΐου και των ευρωεκλογών στις 25 του ιδίου μήνα.
Η αγωνία για την ανάκαμψη αποτελεί άλλωστε και το καθημερινό άγχος του Μεγάρου Μαξίμου που αναζητεί το «νέο εκλογικό όραμα» που θα διασφαλίσει πορεία ενότητας σε κυβέρνηση και κόμμα, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις «καλύτερων ημερών» για τη ΝΔ και μετά τις ευρωεκλογές και θα αφοπλίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κοινωνίας. Σε αυτή την εσωτερική αναζήτηση υπουργοί και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, καλούνται να γεφυρώσουν τις όποιες διαφορές τους και να χαράξουν γραμμή ενότητας με το βλέμμα τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στη μάχη σε δήμους και περιφέρειες.
Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται συνεργασία και συστράτευση όλων των υπουργών και βουλευτών για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη όχι μόνο της κομματικής βάσης αλλά και της κοινωνίας, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, κινούμενος αποκλειστικά με παραταξιακή λογική, τονίζει στους συνομιλητές του, οι οποίοι είναι αρκετοί το τελευταίο διάστημα, ότι πρέπει να υποστηριχθεί η ΝΔ από όλους.
Αυτό έχει ζητήσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», εντός των προσεχών ημερών θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για να ζητήσει τη συστράτευση και την πλήρη ενεργοποίηση όλων σε όλα τα επίπεδα των πολιτικών μαχών και ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων. Η στρατηγική που χαράσσουν στο Μέγαρο Μαξίμου έχει μια πολύ σαφή παράμετρο: η καθ’ οιονδήποτε τρόπο αναγωγή των αποτελεσμάτων στους μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες – νομαρχίες πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ δεν έχει υποστεί σημαντική απώλεια δυνάμεων και παραμένει πρώτο κόμμα, έστω με απώλειες σε σχέση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2012, και σε κάθε περίπτωση παραμένει ηγεμονική δύναμη συγκριτικά με το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2010. Ως εκ τούτου η ΝΔ θα επιχειρήσει να διατηρήσει τα κεκτημένα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε δήμους και περιφέρειες και να περιορίσει όσο μπορεί ένα ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, το οποίο ενδέχεται να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, αν και κεντρικά κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι οι προσεχείς εκλογές δεν αποτελούν πρόκριμα των γενικότερων εξελίξεων.
Αυτό μένει να αποδειχθεί, καθώς ακόμη αντέχει η Χρυσή Αυγή, υπάρχουν οι εκ δεξιών πιέσεις από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και το κόμμα Ενωση για τον Λαό και την Πατρίδα των κ.κ. Β. Πολύδωρα και Χρ. Ζώη, αν και η ΝΔ έχει εισροές κεντρογενών, προερχόμενων από το ΠαΣοΚ ψηφοφόρων.
Εφόσον η ΝΔ επιτύχει τους στόχους της, στη Συγγρού και στο Μέγαρο Μαξίμου θα μιλήσουν για «νίκη» και «επιβράβευση» της κυβερνητικής πολιτικής, παρ’ ότι ο Πρωθυπουργός αποσυνδέει τα όποια αποτελέσματα των εκλογών από την τύχη της κυβέρνησης και την πορεία του έργου της.
Αν το αποτέλεσμα δεν είναι ευνοϊκό για το κυβερνών κόμμα, τότε ο Πρωθυπουργός δεν θα βρει μπροστά του μόνο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα αλλά και έναν πολύ πιο έντονο γύρο εσωκομματικής έντασης αφού θα αρχίσουν οι γκρίνιες. Σε αυτή την περίπτωση ο σταθερός προσανατολισμός του Πρωθυπουργού στην προσπάθεια συνέχισης της εξυγίανσης της οικονομίας θα αντιμετωπίσει πρόσθετες δυσχέρειες και το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού θα καταστεί ισχυρό.
Οι τελευταίες μετρήσεις, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, τους ευνοούν και αποτυπώνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτήν που είχαν να αντιμετωπίσουν πριν από μερικές εβδομάδες.
Η διαφορά πλέον είναι στα όρια του στατιστικού λάθους και πρωθυπουργικοί σύμβουλοι επιμένουν ότι η διαφορά είναι αναστρέψιμη, ενώ κρίσιμο στοιχείο είναι η εκλογική συμπεριφορά που θα επιδείξουν οι ψηφοφόροι στην επαρχία ώστε να ισοσκελίσουν την όποια διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
Παράλληλα από το επιτελείο του κ. Σαμαρά τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγράφει καμία ιδιαίτερη δυναμική, ενώ στέκονται ιδιαίτερα και στην πίεση που δέχεται, όπως λένε, η αξιωματική αντιπολίτευση από το νέο κόμμα Ποτάμι του οποίου ηγείται ο δημοσιογράφος κ. Στ. Θεοδωράκης.
Πάντως, λόγω του γεγονότος ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τα τοπικά δεδομένα και αποκλίνουν από τις κατευθύνσεις που δίνουν τα κόμματα, οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά επισφαλείς.
Με βάση τους σημερινούς υπολογισμούς, στη ΝΔ εκτιμούν ότι μπορούν να κερδίσουν στις περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτ. Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, αλλά και Κεντρικής Μακεδονίας, με τους κ.κ. Αλ. Καχριμάνη, Κ. Αγοραστό, Γ. Δακή, Κ. Μπακογιάννη, Π. Τατούλη και Ι. Ιωαννίδη, θεωρούν ότι είναι δύσκολες οι αναμετρήσεις σε Δυτ. Ελλάδα και Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Ιόνιο και Ανατ. Μακεδονία-Θράκη, ενώ «ναρκοπέδιο» είναι η Αττική. Η Περιφέρεια Αττικής με τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων αποτελεί τη σημαντικότερη αναμέτηρηση και θα χρησιμοποιηθεί, όπως και ο Δήμος Αθηναίων, στη μάχη των πολιτικών εντυπώσεων. Ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος στον Δήμο Αθηναίων θεωρεί ότι στον δεύτερο γύρο αντίπαλός του θα είναι ο κ. Γ. Σακελλαρίδης του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύει ακράδαντα στη νίκη σε έναν δήμο στον οποίο αρνήθηκαν πολλοί να δώσουν μάχη. Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση λόγω του μεγάλου «αντιμνημονιακού» τόξου που παραμένει ισχυρό, ενώ ο ίδιος επιμένει ότι η αναμέτρηση θα κριθεί στο πεδίο «αποτελεσματικότητα – μη αποτελεσματικότητα» και όχι στον διαχωρισμό «Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο».

Ο ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Η ευρωλίστα «ζυμώνεται»

«Προχωράμε κανονικά. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το ευρωψηφοδέλτιο»
είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου στα κακόβουλα, όπως τα χαρακτηρίζει, σενάρια που κυκλοφορούν διάφοροι περί προβληματικής συγκρότησης του ψηφοδελτίου της ΝΔ για τις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», συνεχίζονται οι επαφές τόσο του Πρωθυπουργού όσο και εξουσιοδοτημένων προσώπων από τον ίδιο για να «κλειδώσουν» οι θέσεις στη «γαλάζια» λίστα, ενώ διστακτικοί είναι αρκετοί νυν βουλευτές διότι πρέπει να παραιτηθούν από την Ελληνική Βουλή λόγω του κομματικού ασυμβίβαστου.
Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει δηλώσει παρούσα στη μάχη αν της ζητηθεί, δεν αναμένεται να είναι στη λίστα διότι τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής ούτε έχει συζητηθεί με τον Πρωθυπουργό, με τον οποίο δεν συναντήθηκε προχθές στο Δουβλίνο στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκκρεμότητα υπάρχει με την νυν επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία προχθές διαφώνησε δημοσίως με το σύστημα του σταυρού και ακόμη εξετάζει αν θα είναι υποψήφια. Ηδη έχει «κλειδώσει» η συμμετοχή της ευρωβουλευτού Νίκης Τζαβέλλα, η οποία ήταν επί πέντε έτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Διχασμός υπάρχει για τη συμμετοχή ή όχι του δημοσιογράφου κ. Γ. Κύρτσου, για τον οποίο ήδη υπάρχει αντίδραση, αλλά μέχρι στιγμής μόνο στο παρασκήνιο από «καραμανλικούς» αλλά και από την πλευρά της οικογένειας Μητσοτάκη.
Στη λίστα θα είναι ο δικηγόρος και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής κ. Φ. Κρανιδιώτης, ενώ πιθανότατα θα συμμετάσχει και η πρώην βουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ. Υποψήφιος θα είναι τελικά ο βουλευτής Χίου και πρώην υπουργός κ. Κ. Μουσουρούλης, ο οποίος φέρεται να το ζήτησε από το Μέγαρο Μαξίμου και επενδύει στην ευρωπαϊκή εμπειρία του. Η βουλευτής Β’ Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα, η οποία συναντήθηκε πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό, δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν τελικά θα είναι υποψήφια.
Ενδεχομένως να είναι υποψήφιος ο πρώην ευρωβουλευτής και σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Εμμ. Μαυρομμάτης, ο οποίος έχει και επαφές στις Βρυξέλλες, στη λίστα θα είναι ο πρωθυπουργικός σύμβουλος επί θεμάτων πολιτισμού κ. Δ. Δαβέττας και ο κ. Ελ. Δημητρίου, πρόεδρος ΝΟΔΕ Λευκωσίας, ενώ τη μάχη θέλει να δώσει και η νυν ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, για την οποία υπάρχουν αντιδράσεις – προχθές απουσίαζε από το συνέδριο του ΕΛΚ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk