Νέα σύμβολα, παλιοί καβγάδες…

Η πανελλαδική συνδιάσκεψη της Ελιάς, που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, έχει το δικό της χρώμα: το φλογερό κόκκινο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η πανελλαδική συνδιάσκεψη της Ελιάς, που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, έχει το δικό της χρώμα: το φλογερό κόκκινο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εχει και το δικό της σύμβολο. Μια ελιά με κορμό σαν ανθρώπινο, με κλαδιά και φύλλα ανοιχτά στον χαιρετισμό του ήλιου. Οχι τον πράσινο ήλιο του ΠαΣοΚ αλλά έναν ήλιο νοητό, μια φωτεινή στεφάνη που περιέκλειε τις λέξεις Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη, όπως εμφανίστηκε στο βίντεο που παρουσιάστηκε στη συνδιάσκεψη.
Οι συμβολισμοί είναι πολλοί, η παράταξη έχει ιστορικό παρελθόν αλλά τώρα πασχίζει να αποδείξει ότι έχει και μέλλον. Θα συγκινήσουν τον κόσμο τα νέα σύμβολα; Θα αποκτήσει το εγχείρημα δυναμική; Ο Κ. Σημίτης αναμένεται να παρακολουθήσει τη συνδιάσκεψη. Αντιθέτως ο Γ. Παπανδρέου κράτησε τις αποστάσεις του και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή το βράδυ με τον Ευ. Βενιζέλο τον ενημέρωσε ότι δεν θα παρευρεθεί, επειδή διαφωνεί με το εγχείρημα της Ελιάς.
Οι αβεβαιότητες που αιωρούνται πάνω από το φαληρικό στάδιο δυσκολεύουν τις προβλέψεις. Ο χρησμός του Κ. Σκανδαλίδη ότι «το ΠαΣοΚ είναι παντού και πουθενά, ο χώρος δεν πέθανε, πέθανε το ΠαΣοΚ όπως το ξέραμε» και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι Το Ποτάμι αρδεύεται κυρίως από την Κεντροαριστερά θέτουν αμείλικτα διλήμματα. Ενδεικτική της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας ήταν συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, την Παρασκευή, όπου η Τόνια Αντωνίου διερωτήθηκε γιατί πάει το ΠαΣοΚ στη Συνδιάσκεψη και κατηγόρησε ευθέως τους Κ. Σκανδαλίδη και Ν. Ανδρουλάκη ότι υπονόμευσαν την πρωτοβουλία των «58». Η συνεδρίαση διεκόπη άρον-άρον για να μην… υπονομευθεί και η συνδιάσκεψη την παραμονή της έναρξής της.
Η ουσία της τοποθέτησης της κυρίας Αντωνίου κρυβόταν στη φράση «υπάρχει πρόβλημα με αυτά τα ποσοστά που έχει το ΠαΣοΚ και αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να το δούμε μετά τις ευρωεκλογές».
Η παρέμβαση Παπανδρέου


Στην ουσία την ίδια ανομολόγητη διορία ως τις ευρωεκλογές έδωσε στον κ. Βενιζέλο και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος. «Ωστόσο, το διακύβευμα στο οποίο έχει χρέος να ανταποκριθεί η Δημοκρατική Παράταξη ούτε με την αυτοκατάργηση του ΠαΣοΚ μπορεί να επιτευχθεί ούτε με συνεννοήσεις μεταξύ προσώπων, κινήσεων και ομάδων, όπως συνέβη στην πορεία προς τη Συνδιάσκεψη, παρά τις καλές προθέσεις πολλών στην προσπάθεια αυτή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπανδρέου. Στο κείμενο αυτό τονίζει ότι είναι απολύτως αναγκαία η ανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης αλλά περιγράφει τη διαδικασία με την οποία πιστεύει εκείνος ότι θα ερχόταν το επιθυμητό αποτέλεσμα: Με την κινητοποίηση των υγιών δυνάμεων του τόπου, με πρωτοβουλίες που εδράζονται σε ανοιχτές στην κοινωνία συμμετοχικές διαδικασίες, με τους πολίτες που απέρριψαν τον στείρο μικροκομματισμό και τον πολωτικό λόγο της δεξιάς και αριστερής συντήρησης.
Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού δεν είδε ποτέ θετικά τους «58» που απειλούσαν να καταργήσουν το ΠαΣοΚ, αλλά και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου εμφανιζόταν ιδιαιτέρως ενοχλημένος το τελευταίο διάστημα επειδή ο κ. Βενιζέλος είχε μιλήσει για πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση των ΜΚΟ. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο διορισμός του πρώην υπουργού Οικονομικών Ι. Παπαθανασίου στα ΕΛΛΠΕ.
Η διακήρυξη της Ελιάς


Η ένταση αυτή έθεσε σε δεύτερη μοίρα τη διακήρυξη της Ελιάς, μια πολιτική πλατφόρμα προοδευτική, αιχμηρή, με σαφή ζητούμενα για την κοινωνία και τη χώρα και κεντρικό ερώτημα «τι κάνουμε από εδώ και πέρα για την οριστική έξοδο από την κρίση και για την ανασυγκρότηση της χώρας;». Πρόκειται για ένα κείμενο προχωρημένο, απόσταγμα δύσκολων και πρωτόγνωρων διεργασιών (την επιμέλεια είχαν οι Χρ. Πρωτόπαπας από το ΠαΣοΚ και Χρ. Λάζος από τους «58»), με αναφορά μόνο στη Δημοκρατική Παράταξη (ούτε στο ΠαΣοΚ ούτε σε κανέναν άλλον από τους συμμετέχοντες) και στο μέλλον της πέρα από τις εκλογές του Μαΐου.

«Η Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη είναι ένα νέο ξεκίνημα, ένα σημαντικό βήμα. θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται. Θα βγει από αυτές ενισχυμένη, πιο δυνατή και πιο ώριμη. Θα συνεχίσει με νέα ώθηση και με ανοιχτές διαδικασίες την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, την ανανέωση και την ενότητα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου»
επισημαίνεται.
Πρώτος ομιλητής επρόκειτο να είναι ο Ι. Βούλγαρης, εκ μέρους των «58» ώστε με αυτόν τον συμβολικό τρόπο να δηλωθεί η πολιτική στήριξη της πρωτοβουλίας στη συμμαχία της Ελιάς. Μια άλλη ουσιαστική πολιτική κίνηση ήταν η στήριξη του ΠαΣοΚ στη Νιόβη Παυλίδου, εκ των «58», η οποία θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη σειρά των ομιλητών θα ακολουθούσαν οι κ.κ. Π. Βλάχος (Μπροστά), Ι. Τούντας (Πολιτεία 2012), Ηλ. Μόσιαλος (Δυναμική Ελλάδα), Ι. Ράπτης (Νέοι Μεταρρυθμιστές), Ν. Διακουλάκης (Πρωτοβουλία Β), Ανδρ. Λοβέρδος (Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα). Τον κύκλο των ομιλιών κλείνει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος. Σήμερα, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Μάρτιν Σουλτς, νωρίτερα όμως η Συλβάνα Ράπτη θα παρουσιάσει τη Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ανακατατάξεις
Η ΔΗΜΑΡ και Το Ποτάμι
Ο κ. Σουλτς θα συναντηθεί σήμερα και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη στηρίζοντας, όπως είπε ο ίδιος, ισότιμα και ανοιχτά όλα τα κόμματα που υιοθετούν την πλατφόρμα του ΕΣΚ. Αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια πολιτική εκδήλωση της συμπαράταξης Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και στη συνέχεια θα υπάρξουν παρεμβάσεις από τους Χ. Καστανίδη, Μαριλένα Κοππά, Στ. Μανίκα, Ι. Τσαμουργκέλη, Τ. Θεοδωρόπουλο (αντιπρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ) και Β. Κόλλια (πρόεδρο Ενωσης Νέων Αγροτών Βοιωτίας).
Υπάρχει πολιτικός χρόνος για τα σχήματα που οργανώνονται γύρω από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ ή μήπως Το Ποτάμι έρχεται ορμητικό και σαρωτικό; Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την κατ’ αρχήν πολύ θετική αντιμετώπιση της κοινωνίας σε ένα κόμμα όχι απλώς νέο αλλά εντελώς διαφορετικό από τα παλαιά, με ιδρυτή έναν καταξιωμένο επαγγελματία αλλά μη πολιτικό πρόσωπο. Το υπόγειο φλερτ με πολιτικά πρόσωπα από διάφορους χώρους είναι υπαρκτό, το ερώτημα όμως παραμένει: θα έχει διάρκεια ένα πολιτικό κόμμα με ανύπαρκτη δομή, χωρίς όργανα, με ασαφείς θέσεις το οποίο δεν δείχνει να βιάζεται να οργανωθεί πριν από τις ευρωεκλογές;
Ευρωψηφοδέλτιο
Ο «χορός» των ονομάτων
Για την Ελιά σήμανε η ώρα του ψηφοδελτίου. Η Φώφη Γεννηματά, για την οποία υπήρξαν τόσες έριδες, αποφάσισε να μην αποδεχθεί πρόταση για να είναι υποψήφια. Ο Κ. Σκανδαλίδης, επίσης, απορρίπτει κάθε σχετική συζήτηση.
Ο χώρος των παπανδρεϊκών έλεγε ότι θα στηρίξει σκληρά τους δικούς του υποψηφίους, επικρατέστερος θεωρείται ο Γ. Πεταλωτής, αλλά ακούγεται και το όνομα του Π. Γερουλάνου, αλλά πιθανόν τώρα να αλλάξει η κατάσταση. Οι Αντζελα Γκερέκου και Εύα Καϊλή μάλλον απέσυραν το ενδιαφέρον τους εξαιτίας κωλυμάτων εκλογιμότητας, σε αντίθεση με την Κατερίνα Μπατζελή και τον Κ. Πιερρακάκη. Από τους νυν ευρωβουλευτές σίγουρη είναι η υποψηφιότητα της Συλβάνας Ράπτη, του Σπ. Δανέλλη, ενώ η Αννυ Ποδηματά ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει. Παραμένει το ενδιαφέρον του Π. Καψή. Επίσης του Ν. Μπίστη από τους «58», του Π. Αναστόπουλου, πρώην γενικού διευθυντή της ΕΕ και μέλους της Πολιτείας 2012.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk