Προτροπή προς τονκ. Μάρτιν Σούλτς να μεσολαβήσει προς τον κ. Φ. Κουβέλη υπέρ της ενότητας του χώρου απηύθυνε ο κ. Βενιζέλος. «Ξέρω ότι στο πρόγραμμα σου περιλαμβάνεται μια συνάντηση με τον φίλο μας τον Φώτη Κουβέλη. Θαέχεις την ευκαιρία να του πεις πόση σημασία έχει η συσπείρωσηγια να αλλάξουμε την κατάστασηστην Ευρώπη,στην Ελλάδα και στο νότο», είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
Στην κατάμεστη αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, με τονκ. Κ. Σημίτη, την κυρία Μαρία Δαμανάκη και την Φώφη Γεννηματά στις πρώτες θέσεις,οκ. Βενιζέλος, αναφέρθηκε επίσης στη συνάντησητου κ. Σούλτς με τον κ.Γ. Καμίνη, και χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του«έναωραίο παράδειγμα» όπως και αυτό του κ. Ι. Μπουτάρη.«Είναι τα πρόδρομα φαινόμενα, τους στηρίξαμε και πριν και εμείς και η ΔΗΜΑΡ και νίκησαν, θα νικήσουν και τώρα,όπως νικούνοι υποψήφιοι της Κεντροαριστεράς σε συνδικάτα, συλλόγους, επιμελητήρια.Αυτό πρέπει ναμετασχηματίσουμεσε ολοκληρωμένη πολιτικήπρόταση. Αυτό κάνουμε σήμερα και εσύ επικυρώνειςαυτό το εγχείρημακαι να του δώσειςευρωπαϊκή διάσταση», σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε ακόμα ότι τώραγινόμαστε συγκεκριμένοι στις προτάσεις μας με το μανιφέστο του ΕΣΚ,χρειάζονται όμως και άνθρωποι να το διερμηνεύουν στις 28 χώρες της ΕΕ. «Μπορώ να μαρτυρήσω ότι ο Μάρτιν Σούλτςδεν έχει μόνο τις θεσμικές ιδιότητες και μακρά εμπειρία αλλά και το ηθικό και συναισθηματικό βάρος για τα καθήκοντα αυτά στην Ευρώπη που θέλει να ξεπεράσει την κρίση και ευρωπαϊκή προοπτική. Εκφράζει τις ευαισθησίες και το κεκτημένο της δημοκρατίαςστην Ευρώπη, γιατίτώρα δίνεταιμιαμάχη αξιών.
«Μας λένε ότι συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ, το ίδιο κάνει και το SPD, συνεργάζεται με τηνΜέρκελ, το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες.Στις εκλογές αυτές κατεβαίνουμεμε άλλα μέτωπα, σε άλλα σχήματα,με διαφορετικάψηφοδέλτια. Φαίνονταιοι αξιακέςδιαφορές μας, Πρέπει να δώσουμε μάχηγια τους ευρωπαϊκούςσυσχετισμούς. Ο Μάρτιν είναι Γερμανός πολίτης και πολιτικός αλλά ξέρει τι σημαίνει ναείναιευρωπαίος πολίτης καιπολιτικός. Εδώ του λέμε ότιτον αγαπούμε καιτον στηρίζουμε,τον θεωρούμε άνθρωπο μας επειδή αναγνωρίζει τις θυσίες και ταεπιτεύγματα ελληνικού λαού. Επί πολλά χρόνιατο ΠαΣοΚήταν το κόμμα με το μεγαλύτεροποσοστό, τώρα έχει πληρώσει την κρίση, την υπευθυνότητα, τις δύσκολεςαποφάσεις.Χθες και σήμερα συγκεντρωθήκαμε ισότιμα φίλοι καισυναγωνιστές από τον χώρο τηςευρύτερηςδημοκρατικής παράταξης καισυγκροτήσαμε την Ελιά. Θα θέλαμε να είναι και άλλοι εδώ, όλοι όσοιανήκουνστην ελληνική σοσιαλδημοκρατία», είπε ο κ. Βενιζέλος.
«Είμαι ευγνώμωνπου δημιουργήσατε την Ελιά», απάντησε ο κ. Σούλτς.«Υπάρχει διαφορά Δεξιάς και Αριστεράς. Πρέπει ναυπερασπιστούμε τις αξίες μας, την κοινωνική δημοκρατία στην Ευρώπη.Η δημοκρατία πρέπει να είναι κοινωνική για να ξεπεραστούν οι ανισότητες για στηριχθούν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Αν η δημοκρατία δεν είναι κοινωνική τότε η δημοκρατία κινδυνεύει. Το έχουμε δει στηχώρασας και αλλού. Γιανα εστιάσουμε την προσπάθειασε μιαοικονομική ένωση που δεν υποστηρίζει τα κέρδη των ολίγων αλλά των πολλών. Αλλά αυτό δεν θα το πετύχουμε διαιρεμένοικαι γι’ αυτόείναι ευγνώμων για την Ελιά.Είναι ώρα να ενωθούμε οι σοσιαλδημοκράτες σε όλη την Ευρώπη και νασυνεισφέρουμεπρος την ίδιακατεύθυνση.Χρειάζομαι την υποστήριξη σας .Όσοι θέλουν να μευποστηρίξουν να έρθουν στην Ελιάκαι να ψηφίσουν όσους θέλουν να μεστηρίξουν για μια διαφορετική Ευρώπη», τόνισε

Στη δεύτερη ημέρα, Κυριακή 9 Μαρτίου, της συνδιάσκεψης για την ίδρυση της «Ελιάς» το παρών έδωσε και ο Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος είχε συζητήσεις με στελέχη του ΠαΣοΚ.

Η ομιλία του Γιώργου Παγουλάτου

Η ομιλία του Παύλου Χρηστίδη

Η ομιλία του Μιχάλη Χάλαρη (Νέοι Μεταρρυθμιστές)

Η συνεδρίαση της πρώτης ημέρας

Με ένα κλαδί ελιάς υποδέχτηκαν οι διοργανωτές της συνδιάσκεψης τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στο ΣΕΦ, για την ίδρυση της Ελιάς- Δημοκρατική Παράταξη. Ο κλάδος ελιάς δεν κατεύνασε τον προβληματισμό που προκάλεσε η ανακοίνωση του κ. Γ. Παπανδρέου, ότι διαφωνεί με την Ελιά και δεν θα παραστεί στη συνδιάσκεψη.

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι η προσπάθεια αυτή δεν προχωρά και ανησυχεί ότι το ΠαΣοΚ βαδίζει σε έναν καταστροφικό δρόμο. Επιπλέον η τοποθέτηση του κ. Ι. Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ ήταν για εκείνον μια αδιανόητη πρόκληση.

Οι ίδιοι συνεργάτες πρόσθεταν επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα κάνει κινήσεις εναντίον του ΠαΣοΚ. Απαντούσαν έτσι στο βασικό ερώτημα που υπήρχε στα πηγαδάκια που δημιουργούνταν στο ΣΕΦ: Διαχωρίζει ο κ. Παπανδρέου την πορεία του από τον Βενιζέλο; Σχεδιάζει να κάνει κάτι άλλο;

Η απάντηση Βενιζέλου

Απάντηση στον κ. Παπανδρέου έδωσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στην έναρξη της ομιλίας του χωρίς όμως να τον κατονομάσει. «Λυπάμαιγια απουσία όσων έπρεπε να είναι σήμερα εδώ και δεν είναι. Εδώ δεν βρίσκονται πρόσωπα, βρίσκεται η ιστορική και αξιακή πορεία της παράταξης. Ο καθέναςφέρει και μιαιστορική και προσωπική ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται απέναντι στα αιτήματα και στα προστάγματα του τόπου» παρατήρησε.
Με το ίδιο ύφος απευθύνθηκε και στη ΔΗΜΑΡ. «Λυπάμαι ειλικρινά για την απουσία της ΔΗΜΑΡ. Επικράτησε μια περίκλειστη και προσωπαγής αντίληψη, η οποία αρνείται τη συνεργασία με το ΠαΣοΚ του σήμερα αλλά αποδέχεται τη συνεργασία με κάθε πρόσωπο από το ΠαΣοΚ του χθες. Παρόλα αυτά δεν έχει ανακοπεί η συνεργασία σε δημοτικό, περιφερειακό και συνδικαλιστικό επίπεδο».
«Καλωσορίζω», είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, «όλους εσάς που εκπροσωπείτε το ΠαΣοΚ της κοινωνικής βάσης τις Κινήσεις και κυρίως όσους νιώθουν ότι εκφράζονται από μια δυναμική που πολλαπλασιάζει και δεν αθροίζει δυνάμεις. Σε όλους τους Ελληνες που κατανοούν τον αγώνα που δίνουμε για τη χώρα ακόμα και αν εκφράζουν δυσαρέσκεια, που ξέρουν ότι δεν υπήρχε άλλος ασφαλής δρόμος για την υπέρβαση τηςκρίσης, που κατανοούντην προσπάθειά μας, με τα λάθη αλλά και με τα θετικά της αποτελέσματα».

Η συνδιάσκεψη

Στις πρώτες θέσεις της αίθουσαςπου πραγματοποιείται η συνδιάσκεψη βρίσκονται οι κκ. Κ. Σημίτης, Χρ. Ροζάκης, Παρ. Αυγερινός,Β. Κοντογιαννόπουλος, Π. Καψής,Γ. Ρωμαίος, βουλευτές του ΠαΣοΚ αλλά με ηχηρές απουσίες «παπανδρεϊκών» -απουσιάζουν οι κκ. Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης,Π. Γερουλάνος. Απόντες είναι επίσης ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης ο οποίος θα δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες τη διαφωνία του με την «Ελιά» έτσι όπως εξελίχθηκε και η κυρία Φώφη Γεννηματά.
Οι ομιλίες ξεκίνησαν με τους εκπροσώπους των «58» και των Κινήσεων, με πρώτο ομιλητή τον κ. Ι. Βούλγαρη. «Πρέπει να ξεπεράσουμε το τραύμα της εθνικής πόλωσης που προκάλεσε η χρεοκοπία», επισήμανε ο κ.Βούλγαρης, προβλέπονταςότι η οριστική έξοδος από την κρίσηθα χρειαστεί χρόνο.
Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, πρόσθεσε, θα είναι μια επίπονη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί και μετά τις ευρωεκλογές αλλά όπως είπε αυτό σήμερα είναι το πρώτο θετικό βήμα ώστε να ενωθεί η παράταξη και να ξεπεράσει τα όρια του ΠαΣοΚ. «Οχι στο μέλλον. Αμεσα. Η πραγματικότητα βοά, πρέπει να μπει τέλος στον κατακερματισμό και να υπάρξει ουσιαστική συνένωση όλου του χώρου».
Ο κ. Βούλγαρης, απευθύνθηκεστο θυμικό του ΠαΣοΚικού ακροατηρίου ένα τμήμα το οποίου ανησυχεί γιατο μέλλον του κόμματος, μιλώντας γιατα μέλη του ΠαΣοΚ που είδαν το κόμμα τους να λοιδορείταισαν να σήκωσε όλες τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης. Επίσης, άσκησε κριτική στο μνημόνιο, στη συντηρητική Ευρώπη και στο άτολμο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Επισήμανε ότι μνημονιακή Ελλάδα συνέχισε και μεγέθυνετις παθογένειες του παρελθόντος και δεν συγκρούστηκε μαζί τους. Στο επίκεντρο βρέθηκε το νέο κομματικό σύστημα που προέκυψε από τις εκλογές του 2012, το οποίο αποτελεί μάλλον τον επίλογο του παλαιού παρά τη φύτρα του νέου. Ο μικρός δικομματισμός της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε,δεν πείθει τους πολίτες και γι’ αυτό αναπτύσσονται εναλλακτικές δυναμικές, όπως δείχνουν οι εκλογέςσε συλλόγους και επιμελητήρια. «Χρειάζεται μια πολιτική τομή για να βγει ηΕλλάδα από την κρίση και να μην βγει ίδια με την παλιά», παρατήρησε.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

«Σήμερα, εδώ, ενώνουμετιςδυνάμεις μας,όλοι εμείς που ανήκουμε στο χώρο του Δημοκρατικού Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, των δυνάμεων του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας!Ιδρύουμε την ΕΛΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, δηλαδή τον πολιτικό φορέα που θα μας οδηγήσει στη μάχη των ευρωεκλογών, αλλά και στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες!», τόνισε ο κ. Α. Λοβέρδος.
Ο πρόεδρος της Δυναμικής Ελλάδας, αναφέρθηκε και στην επιστροφή του στην παράταξη της οποίας βασικός κορμός είναι το ΠαΣοΚ. «Ας μου επιτραπεί, λόγω της συγκίνησης που φέρνει η στιγμή, να πω,πως έγινε αυτό που με ασφάλεια είχα προβλέψει τον Δεκέμβριο του 2012: πως με τον κόσμο του ΠαΣοΚ θα ξανασυναντηθούμε.Και ήλθε η στιγμή αυτής της συνάντησης. Σήμερα, εδώ, με με την Ίδρυση της ΕΛΙΑΣ!»

Ο κ. Λοβέρδος δεν απέφυγε την αυτοκριτική λέγοντας «σήμερα είναι αλήθεια πως ο πολιτικός μας χώρος βρίσκεται σε παρακμή.Η Δημοκρατική Παράταξη που μετά τη Μεταπολίτευση εκφράστηκε από το ΠαΣοΚ,βρίσκεται σε παρακμή γιατί διαχειρίστηκε μόνη της την οικονομική κρίση,ενώ οι άλλοι δημαγωγούσαν,προπηλάκιζαν,οργάνωναν τα Ζάππεια και παρασκεύαζαν τα νέα μείγματα,χωρίς όπως αποδεικνύεται να είχαν στο μυαλό τους κάτι χρήσιμο και διαφορετικό.Στήθηκαν στις δημοτικές εκλογές τα δήθεν αντιμνημονιακά μέτωπα και ήλθαν οι εκλογές του 2012 που οδήγησαν την Παράταξή μας σε συντριβή.Και η εκλογική συντριβή οδήγησε σε έλλειψη αλληλο-ανοχής,σε αυστηροποίηση των απόψεων του καθενός μας,και τελικά σε χωριστές πορείες.Ήλθε όμως σήμερα η ώρα να ξαναδώσουμε τις μάχες από το ίδιο χαράκωμα.Αξιοποιώντας κι ένα καλό που έφερε το κακό του κατακερματισμού: τη συνεύρεση του καθενός μας χωριστά με πολλούς νέους ανθρώπους».

«Μας λένε: μα εσείς όλοι ήσασταν ΠαΣοΚ!», συνέχισε. «Απαντάμε: βεβαίως και τιμή μας είναι, αλλά το ΠαΣοΚ ήταν 45ο%!Δηλαδή, εξέφραζε πολλά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής, που συνυπήρχαν υπό την ίδια σκέπη. Αυτές οι δυνάμεις αναενώνονται,πλαισιωμένες όμως από χιλιάδες νέους ανθρώπους,που θα μπουν μπροστά και θα κάνουν τη διαφορά. Λίγοι έμπειροι, που αντέχουν πολιτικά και ηθικά, και πολλοί νέοι στην ηλικία ή στην πολιτική, ή και στα δύο».
Η προοπτική της παράταξης, κατά τον κ. Λοβέρδο, περνά σε πρώτη φάση μέσα από το ψηφοδέλτιο που θα πρέπει να ανανεωθεί σε ποσοστό 70% και 80%αλλά ο στόχος είναι «κάποια στιγμή πριν ή μετά τις ευρωεκλογές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με την ΔΗΜΑΡ».


«Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πολιτικά σύνορα»
«Δεν είμαστε βέβαια αιθεροβάμονες. Ξέρουμε πως η ανασυγκρότηση του χώρου θα γίνει σε δύο φάσεις. Τώρα θα απαντήσουμε σε υπαρξιακά ερωτήματα και αγωνίες. Και σε δεύτερο στάδιο, θα ξαναγίνουμε πρωτεύουσα πολιτική δύναμη. Η πορεία αυτή θα συνδυαστεί με τη χρεοκοπία του λαϊκισμού. Που πρέπει να αγωνιστούμε να γίνει εκτός κυβέρνησης. Ο λαϊκισμός πρέπει να χρεοκοπήσει στην αντιπολίτευση,για να μην βλάψει τη χώρα και τους πολίτες. Με το λαϊκισμό, τη δημαγωγία και τη σκόπιμη ασάφεια δεν πρέπει να έχουμε καμία σχέση.

Δεν έχουμε κοινά πολιτικά σύνορα. Τον λαϊκισμό σήμερα ενισχύουν η λαϊκή οργή, αλλά και οι πολιτικοί οπορτουνιστές, οι ωφελημένοι του ΠαΣοΚ, που μόλις κουνηθεί η βάρκα του ΣΥΡΙΖΑ θα τον εγκαταλείψουν αμέσως.Το κόμμα αυτό ορίζει το αντίθετό μας. Έτσι πρέπει να το καταλαβαίνουμε για να ορίζουμε με πολιτική άνεση τις πολιτικές και τη στρατηγική μας», τόνισε.

Το θέμα της κυβέρνησης για την ΕΛΙΑ δεν πρέπει να θεωρείται κλειστό, είπε ο κ. Λοβέρδος.«Έχει νόημα η ύπαρξη της κυβέρνησης,μόνο εάν χρονοδιαγραφούν οι πολιτικές που θα ασκηθούνέως τον Φεβρουάριο των προεδρικών εκλογών του 2015. Και η προκαταβολή της εφαρμογής αυτώνπου θα υποσχεθούνναγίνει προ των ευρωεκλογών» είπε.

Η Νέα Ελλάδα προτείνει:

α. Μάχη για να φύγουν τα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τις πλάτες του λαού, δηλαδή από το δημόσιο χρέος, ως ένα τμήμα της συνολικής διευθέτησης του δημόσιου χρέους.

β. Η ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία και το δημόσιο ταμείο να γίνει με διάσπαση των παλιών οφειλών έως τέλους 2013 από τις τρέχουσες. Ο οφειλέτης πληρώνει τις τρέχουσες και παγώνουν για ένα χρόνο οι παλιές.

γ. Δίνεται τέλος στον αποκλεισμό ένταξης στην αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα με τη νομοθέτηση της αυτοαδειοδότησης στο 90 ο/ο των περιπτώσεων. Αυτό θα σημάνει το θάνατο της γραφειοκρατίας. Ταυτόχρονα διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα μέσω των αλλαγών στη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και γενικότερα στη Δικαιοσύνη.

δ. Ενεργοποίηση όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων που λιμνάζουν εδώ και χρόνια στη γραφειοκρατία, με τη σύσταση μικρού υπουργικού συμβουλίου ανάπτυξης, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

ε. Επιστροφή εισοδήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους, το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2014.

στ. Ενίσχυση των ομάδων παραγωγών μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, με χρονοδιάγραμμα ανά περιφέρεια έως τον Φεβρουάριο του 2015 σε πρώτη φάση.

ζ. Δυο φορολογικοί συντελεστές, κατάργηση της διαφοράς στην αντικειμενική και εμπορική αξία των ακινήτων, καθώς και υποχρέωση της οικονομικής συναλλαγής στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα, εκεί που το επιθυμεί ο πελάτης.

η. Διαμόρφωση ολοκληρωμένων προγραμμάτων με εξασφάλιση όλων των δικαστικών και διοικητικών προϋποθέσεων, και διάθεσης τους στην αγορά με το «κλειδί στο χέρι».

Αυτά και άλλα, όμως χρονοδιαγεγραμμένα, απλά, κατανοητά, γρήγορα, με πίεση για έναρξη εφαρμογής προ των εκλογών.

Και με τη συνεχή επιβεβαίωση πως το πελατειακό κράτος πεθαίνει και θάβεται πολύ βαθιά. Αλλιώς ποιός ό λόγος να είναι κανείς ή να στηρίζει μία κυβέρνηση;

«Εδώ βρίσκονται δυνάμεις εθνικής ευθύνης, μαζί με το ΠαΣοΚ που συμβάλει στην κυβερνητική σταθερότητα» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ι. Τούντας από την πλευρά της Κίνησης Πολιτεία 2012.



«Η Κεντροαριστερά δεν έχει ιδιοκτήτες. Ιδιοκτήτες είμαστε όλοι εμείς. Ο λαός θα μας πειτι θα κάνουμε. (…)Εμφανίζονται νέα κόμματα, κόμματα ποτ πουρί. «Μας αρέσει και το κράτος μας αρέσει και ο νεοφιλελευθερισμός της αγοράς». Αν δεν ξέρεις τι θέλεις και που πας όλοι οι δρόμοι θα σε οδηγήσουν κάπου» επισήμανε ο κ. Ηλ. Μόσιαλος από την Κίνηση Δυναμική Ελλάδα.
«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το κοινό μας σπίτι. Ελπίζουμε στο μέλλον να έρθει και η ΔΗΜΑΡ. Η απουσία τηςμας θλίβει, όσους έχουμε δεσμούς με την ανανεωτική Αριστερά. Θα επιμείνουμε επειδή είμαστε συναγωνιστές. Το ποτάμι δεν ξεκινάει τώρα, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες.(…) Οι θετικές προσπάθειεςτης παράταξης φέρνουν τη σφραγίδα του κ. Σημίτη που είναι εδώ και του κ. Γ. Παπανδρέου που θα έπρεπε να είναι» είπε ο κ. Ν. Διακουλάκης από την Πρωτοβουλία Β.
«Είναι μεγάλος ο πειρασμός για κάθε πολίτη που προβληματίζεται για την πορεία του προοδευτικού χώρου να εστιάζει στα προβλήματα και στα ελλείμματα της κεντροαριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εκπροσωπώντας μια πολιτική κοινότητα νέων και νεότερων σε ηλικία και αντιλήψεις, θα προσπαθήσω να δικαιώσω το όνομά μας και να κοιτάξουμε Μπροστά.
Ποιά είναι αυτή η γενιά; Είναι σχηματικά η γενιά τουErasmus.Η γενιά της Ευρώπης. Η γενιά που πήρε το πρώτο χαρτζιλίκι της σε δραχμές, αλλά κέρδισε τον πρώτο της μισθό σε ευρώ. Η γενιά που κρατά στα χέρια της ακριβά πτυχία και δεν ξέρει τι να τα κάνει. Είναι η γενιά των 125 εκατομμυρίων νέων εκτός εργασίας, εκτός εκπαίδευσης, εκτός κατάρτισης. Είναι η γενιά που σήμερα γεννά αντιευρωπαϊσμό.
Το χειρότερο όλων είναι ότι τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται στο χάρτη της πολιτικής συμμετοχής, στο εκλογικό σύστημα, στην εσωκομματική λειτουργία, στη διαμόρφωση των δημοσίων πολιτικών.
Είμαστε λοιπόν εδώ σήμερα γιατί πιστεύουμε ότι μια ισχυρή κεντροαριστερά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι απαραίτητηΑυτή θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και στις Ευρωεκλογές, αλλά και μετά από αυτές χτίζοντας διαρκώς συμμαχίες ως μονόδρομο για να αποφύγουμε τα χειρότερα και να ελπίσουμε για τα καλύτερα» είπε ο κ. Π. Βλάχος από την Κίνηση «Μπροστά».

Ανεξάρτητα από λάθη, παραλείψεις, ή κακούς χειρισμούς που πιθανώς νʼ απογοήτευσαν, ο κόσμος αυτός είναι η μαγιά για να κάνουμε ξανά την παράταξη ισχυρή.Μπορούμε να δικαιολογήσουμε αυτούς που προσπαθούν να φτιάξουν μόνοι τους έναν άλλο πόλο. Δικαίωμά τους. Ο πόλος όμως αυτός δε μπορεί να είναι μεταρρυθμιστικός όταν στον πυρήνα του βρίσκεται η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, που δε στήριξε καμία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, που δεν πήρε καμία απόφαση ούτε πολιτικό κόστος όταν συμμετείχε στην κυβέρνηση, που δεν τόλμησε, που αρνείται να συζητήσει.Οι ευρωεκλογές δεν πρέπει νʼ αποτελέσουν το τέλος της οποίας προσπάθειας της Ελιάςαλλά την αρχή



Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου

«Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος στις ευρωεκλογές», τόνισε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στην ομιλία του στη συνδιάσκεψη της Ελιάς – Δημοκρατική Παράταξη. Όπως είπε, οι αυτοδιοικητικές, οι περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές είναι χωριστά η καθεμιά θεσμικά δευτερεύουσες. Όμως, πρόσθεσε, «σημασία έχει η συνολική αίσθηση, η συνολική εντύπωση, η ερμηνεία, και εάν κάποιοι νομίζουν ότι πηγαίνουμε χαλαρά στις εκλογές για να κάνουν μετά σκληρή ερμηνεία, είναι γελασμένοι. Η ερμηνεία θα είναι σκληρή. Άρα δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος στις εκλογές. Στις εκλογές κρίνεται η στρατηγική πορεία της χώρας. Αν η χώρα θα ολοκληρώσει αυτό που ήδη έχει καταφέρει με τις θυσίες των πολιτών. Αν η ίδια η χώρα θα σεβαστεί και θα διαφυλάξει τις θυσίες αυτές ή εάν θα τις παίξει στα ζάρια. Αυτό κρίνεται στις εκλογές του Μαΐου».
Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βενιζέλος ανεβάζει τόσο ψηλά τον εκλογικό πήχη και διαμορφώνει το δίλημμα της κάλπης. Και το κάνει σε μια συμβολική στιγμή, την ημέρα της ίδρυσης της Ελιάς – Δημοκρατική Παράταξη.
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ καθάρισε τις γραμμές του τόσο στο εσωτερικό πεδίο, με την απάντηση που έδωσε στην απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου να απουσιάζει από τη συνδιάσκεψη. «Λυπάμαι πραγματικά και για την απουσία όποιων άλλων έπρεπε να είναι εδώ σήμερα και δεν είναι. Εδώ δεν βρίσκονται κάποιες ομάδες και κάποια πρόσωπα, εδώ βρίσκεται η ιστορική και αξιακή συνέχεια της Παράταξης. Ο καθένας φέρει και μια προσωπική ιστορική πολιτική και εθνική ευθύνη, για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται απέναντι στα αιτήματα και τα προτάγματα της Παράταξης και κυρίως του τόπου», δήλωσε.
Επιπλέον,οριοθέτησε τη σχέση του ΠαΣοΚ μετη ΔΗΜΑΡ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την υπόλοιπη αντιπολίτευση. Η ομιλία του κ. Βενιζέλου, περιείχε ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής για το κυβερνητικό παρελθόν του ΠαΣοΚ αλλά και έντονες προσωπικές αναφορές, όπως η φράση «μου λένε ότι είμαι άτυχος.Είμαι πολύ τυχερός γιατί παίρνω μέρος στον πόλεμο της γενιάς μου!».
Ο κ. Βενιζέλος είπε:
Για την Ελιά
Συγκροτούμε τη Δημοκρατική Παράταξη την Ελιά, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς με αμοιβαίο και ουσιαστικό σεβασμό. Συγκροτούμε την Ελιά χωρίς πόζες, χωρίς υποκρισίες, χωρίς δήθεν αριστερούς συντηρητισμούς μιας μυξοπάρθενης αντίληψης για την πολιτική των αόριστων λόγων και της ανύπαρκτης πράξης, της ηθικολογικής αυτοπροστασίας που θυμίζει παρεκκλησιαστικές Οργανώσεις που φοβούνται τους αμαρτωλούς, μόνο που αμαρτωλοί είναι όλοι οι άνθρωποι στουςοποίους απευθυνόμαστε. (…)Το ΠαΣοΚ βλέπει με ιδιαίτερο σεβασμό και κάποια ικανοποίηση, δεν το ιδιοποιείται αλλά το χαιρετίζει, αυτό που συμβαίνει σε Συνδικάτα, Σωματεία, Ομοσπονδίες, Επιμελητήρια, Επιστημονικούς Συλλόγους. Παντού ο χώρος, η δημοκρατική παράταξη, έχει εντυπωσιακές επιδόσεις με ό,τι αυτό σημαίνει για τη στάση της κοινωνίας. (…) Έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα, με το θεσμικό πλαίσιο, με το σταυρό προτίμησης και το διπλάσιο αριθμό υποψηφίων, να συγκροτήσουμε αμέσως, το ταχύτερο δυνατό ένα ψηφοδέλτιο που θα αποτυπώνει αυτό που θέλουμε να πούμε σήμερα, θα του δίνει πρόσωπο, όνομα, χαρακτηριστικά, δυνατότητα επικοινωνίας με την ελληνική κοινωνία. Ένα ψηφοδέλτιο ενωτικό, ανανεωτικό, αντιπροσωπευτικό, αξιοκρατικό, αγωνιστικό. Με ισχυρή συμμετοχή γυναικών, με κυρίαρχο ρόλο των νέων, με εκπροσώπηση όλων των Περιφερειών, όλων των κοινωνικών χώρων, με αποτύπωση όλου του εύρους της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Είναι η πανστρατιά.
Για το ΠαΣοΚ
Η αλήθεια και η ευθύνη φίλες και φίλοι, είναι τα δυο στοιχεία που διακρίνουν το σημερινό ΠαΣοΚ από άλλες εκδοχές του, βασισμένες στην εξουσία, τις παροχές, τα πελατειακά δίκτυα, τον προσωπικό, πολιτικό τυχοδιωκτισμό, τη θεσιθηρία και τον παραγοντισμό. Φέρουμε βάρη πολιτικά. Έχουμε ευθύνη και φθορά λόγω συμμετοχής μακροχρόνιας στη διακυβέρνηση του τόπου. Βάρη εξ υποκειμένου, αλλά και βάρη εξ αντικειμένου, που δεν έχουν καμία σχέση με τα νέα μας στελέχη, με βουλευτές μας που έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά το 2012 που δεν είχαν καμία συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας, άνθρωποι που έχουν κληθεί να βοηθήσουν στην Κυβέρνηση και ευρύτερα στον κρατικό μηχανισμό, στην ανασυγκρότηση του ΠαΣοΚ τώρα στη συγκρότηση της Ελιάς, οι οποίοι φέρουν τεκμήριο ευθύνης εξ αντικειμένου και κάποιοι που είχαν την προσωπική συμμετοχή, την προσωπική απόλαυση της εμπειρίας εξουσίας επί δεκαετίες, τώρα μας κάνουν κριτική εξ αριστερών και κρατούν αποστάσεις. Φέρουμε φίλες και φίλοι βάρη ηθικά εμείς του ΠαΣοΚ λόγω απαράδεκτων συμπεριφορών συγκεκριμένων ανθρώπων, που εγκλημάτησαν και που τους απέβαλλε αμέσως η Παράταξη και κυρίως ας πούμε την αλήθεια τελείως απολύτως: φέρουμε βάρη ψυχολογικά λόγω της κόπωσης και του σοκ που έχει προκαλέσει η ανάγκη λήψης αντιδημοφιλών μέτρων.
Για τη ΔΗΜΑΡ
«Λυπάμαι ειλικρινά για την απουσία της ΔΗΜΑΡ. Δυστυχώς φαίνεται να κυριαρχεί προς το παρόν, μια περίκλειστη και προσωποπαγής αντίληψη. Η ΔΗΜΑΡ δεν συνεργάζεται –λέει- με το ΠαΣοΚ του σήμερα, αλλά επαίρεται για τη συνεργασία της με κάθε πρόσωπο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ του χτες…! Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι διεργασίες για τη συσπείρωση της Κεντροαριστεράς άρχισαν εδώ και πολύ καιρό, ενώ τοΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ μετείχαν στην Κυβέρνηση. Πρότασή μας ήταν η συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου μέσα στην κυβερνητική πλειοψηφία ώστε αυτή να αποκτήσει όσο γίνεται πιο εμφανή προοδευτικά χαρακτηριστικά, στις συγκεκριμένες της επιλογές. Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ δεν ήθελε τη συνεργασία ακόμη και όσο μετείχε μαζί μας στην Κυβέρνηση. Μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την Κυβέρνηση συνεργασίας τον Ιούνιο του 2013, η συμμετοχή στην Κυβέρνηση επιχειρείται να μετατραπεί σε κριτήριο διαχωρισμού. Πράγματι ισχύει αυτό το κριτήριο γιατί είναι κριτήριο υπευθυνότητας και συνέπειας. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό το κριτήριο λειτουργεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ και τελικά υπέρ όσων βρίσκονται σήμερα εδώ αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. (…) Οι φίλοι μας της ΔΗΜΑΡ δεν ψήφισαν καμία διαρθρωτική αλλαγή. Δε στηρίζουν τίποτα που δεν είναι συντεχνιακά και συνδικαλιστικά δημοφιλές. Και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πάντα αντιμέτωπο με μια άλλη εκδοχή υποτίθεται προοδευτικού λόγου, ο οποίος όμως δεν αναλαμβάνει καμία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, κανένα κόστος
Για τον ΣΥΡΙΖΑ
Πολλοί θεωρούν ότι οι επικείμενες δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές είναι μεγάλη δοκιμασία για την Κεντροαριστερά, για το χώρο μας, για την Κυβέρνηση, πρωτίστως οι επερχόμενες εκλογές είναι μια μεγάλη δοκιμασία για την αντιπολίτευση πρώτα και κύρια για το ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική εφόδου δεν αποδίδει, υπάρχει η οροφή, η οποία δεν μπορεί να ξεπεραστεί, θα αποτύχει η στρατηγική εφόδου και το αδιέξοδο θα είναι καταθλιπτικό και υπαρξιακό.
Για την κυβέρνηση
Με τη Νέα Δημοκρατία, δεν ταυτιζόμαστε ούτε πολιτικά ούτε ιδεολογικά ούτε αξιακά. Κάθε μέρα διαπραγματευόμαστε για να λύσουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα, όπως γίνεται σε πάρα πολλές χώρες στην Ευρώπη.Το σημερινό ΠαΣοΚ είναι αυτό πάνω στο οποίο ακουμπά η στρατηγική σταθερότητα της χώρας. Γι’ αυτό είναι πολλοί και επίμονοι αυτοί που θέλουν τη διάλυσή μας και βεβαίως αυτοί που νιώθουν ότι προσωπικά λόγω του ρόλου μου στο ΠαΣοΚ, στην Κυβέρνηση, στη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης τους εμποδίζω και χαίρομαι γιατί έχουν αυτό το αίσθημα. Πράγματι είμαι εδώ για να τους εμποδίσω και θα τους εμποδίσω μέχρι τέλους. Στόχος μας ήταν και είναι πάντα μια Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και συνεργασίας με τη συμμετοχή όλων των υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας. Αυτή ήταν και είναι πάντα η κανονική και υπεύθυνη λύση για τη διακυβέρνηση του τόπου, υπό συνθήκες εθνικής κρίσης. Υπό συνθήκες εθνικής κρίσης, χρειάζεται ενότητα, χρειάζεται συνευθύνη, χρειάζονται λύσεις οικουμενικές. Γι’ αυτό πάντοτε απευθυνόμαστε σε όλες τις αυτοπροσδιοριζόμενες ως φιλοευρωπαϊκές και υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου.
Για τον ίδιο
Σε όλη αυτή τη διαδρομή έχω ακούσει φίλες και φίλοι και ακούω πολλά με ιώβεια υπομονή –λένε κάποιοι- αντίθετη –υποτίθεται- στον χαρακτήρα μου. Δεν ξέρω ποιος με ξέρει τόσο καλά, ώστε να νομίζει ότι είμαι λιγότερο υπομονετικός από ότι αποδεικνύει η πράξη, λιγότερο ανεκτικός, λιγότερο ανθεκτικός, λιγότερο επίμονος, περισσότερο βιαστικός, περισσότερο υπερήφανος ή αψίκορος, όποιος πιστεύει ότι θα φερόμουν διαφορετικά ή ότι θα φερθώ διαφορετικά, προφανώς δεν με ξέρει ή έχει ακούσει περιγραφές μου του 2007. Και ταυτοχρόνως υπάρχουν κάποιοι που συνεργάστηκαν με τις προηγούμενες ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ της εξουσίας, αλλά έχουν υποτίθεται μεγάλη δυσκολία να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ των κατακομβών, της εθνικής αλήθειας και ευθύνης. Έχουμε ακούσει δίκαιες και τεκμηριωμένες κριτικές, αλλά και απολύτως άδικες και χυδαίες συκοφαντίες, ενώ αγωνιζόμαστε 4,5 χρόνια τώρα να κρατηθεί η χώρα όρθια.
Μου λένε κάποιοι «είσαι άτυχος γιατί έτυχε να ασκείς τα καθήκοντα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του Υπουργού των Οικονομικών, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του Υπουργού των Εξωτερικών σε τόσο δύσκολες συνθήκες;», όχι είμαι πολύ τυχερός. Είμαι πολύ τυχερός γιατί παίρνω μέρος στον πόλεμο της γενιάς μου. Είμαι πολύ τυχερός γιατί εφάπτομαι με την πρόκληση της ιστορίας. Όλοι είμαστε τυχεροί. Όλες και όλοι! Γιατί σηκώνουμε αυτό το βάρος. Κάποιοι έπρεπε να πάρουμε πάνω μας την εθνική προσβολή. Κανείς, πλην της νέας γενιάς της κατά κυριολεξία νέα γενιάς, δεν είναι αναμάρτητος στη χώρα μας. Η ευθύνη όμως των πολιτικών και ιδίως των πολιτικών ηγεσιών είναι ευθύνη θεσμική και ιστορική και όχι μόνο προσωπική.

Η Διακήρυξη

«Η Δημοκρατική Παράταξη, η Ελιά, ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ενότητα της Κεντροαριστεράς. Αποτελεί συγχρόνως ένα σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση και την ανανέωση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου» αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα που αποτελείται κόμματα, κινήσεις και ομάδες πολιτών υπό τον τίτλο «Ελιά», η οποία θα έχει τα δικά της σύμβολα και συνθήματα.

Σημειώνεται ότι η «Ελιά» δεν έχει μόνο παρόν αλλά και μέλλον, δεν δημιουργήθηκε δηλαδή για να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές, αλλά «θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται».

Στη διακήρυξη περιγράφεται η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα της κρίσης, στα βήματα που έχουν γίνει, και εκφράζεται αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ειδικότερα αναφέρεται:

«Η βαθιά ύφεση υποχωρεί και το 2014 προβλέπεται να είναι η χρονιά της ανάκαμψης. Όμως, η ανάπτυξη πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα, με στέρεες βάσεις, για να ξανακάνει την Ελλάδα αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη με την Ευρώπη». Και προστίθεται: Η αβεβαιότητα για το αύριο συνδυάζεται με την ανασφάλεια, που γεννά το πολιτικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί. Η τεχνητή πόλωση κυριαρχεί και τα κόμματα του μικρού και στείρου δικομματισμού, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το φόβο για το αβέβαιο μέλλον και το θυμό για τις πολιτικές και τα κόμματα που οδήγησαν στην κρίση.

Θεωρείται ότι η αντίθεση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» είναι πλέον ξεπερασμένη από τα πράγματα και ότι το σημαντικό ερώτημα σήμερα είναι: «τι κάνουμε από εδώ και πέρα, με ποιο πειστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα θα βγούμε οριστικά από την κρίση και θα ανασυγκροτήσουμε τη χώρα».

Τονίζεται επίσης ότι «η χώρα χρειάζεται να αλλάξει ριζικά. Και αυτή η αλλαγή δεν είναι υπόθεση ενός μόνον κόμματος, το οποίο εκμεταλλευόμενο την πριμοδότηση του εκλογικού νόμου και τις ευκαιριακές συμμαχίες θα εξασφαλίσει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η έξοδος από την κρίση και οι βαθιές τομές στην οικονομία, στο κράτος, στη διοίκηση, στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα απαιτούν εθνική συνεννόηση, ρεαλιστικό πρόγραμμα, σταθερότητα και επιμονή στην εφαρμογή. Για να σταθεί η χώρα, χρειάζεται μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη».

Σχετικά με τον ρόλο της «Ελιάς», αναφέρεται: «Στην κρίσιμη και δύσκολη καμπή που βρίσκεται η χώρα, η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη φιλοδοξεί να είναι φορέας ευθύνης και σταθερότητας, προωθητική δύναμη αλλαγής, παράταξη ενότητας, αλληλεγγύης και ελπίδας. Δεν αποβλέπει σε ρόλους δορυφορικούς του «μικρού δικομματισμού», ούτε περιορίζεται σε πολιτικές διαμαρτυρίας. Στόχος της είναι η προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και της ισότιμης θέσης της στους κόλπους της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφορά γίνεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της, με τις πολλές αδυναμίες, τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα, όπως και για τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν οι συντηρητικές δυνάμεις και τις ανισότητες ανάμεσα στα κράτη μέλη, αλλά και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων καθώς αυτές λαμβάνονται κυρίως από τις ισχυρές χώρες «με προκλητική υπέρβαση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».

Επισημαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επικρατήσει «από τη μια, οι ευρωπαϊκές συντηρητικές δυνάμεις που επιβάλλουν μια λιτότητα χωρίς πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης» και «από την άλλη, το μέτωπο του λαϊκισμού και του ανορθολογικού αντιευρωπαϊσμού». Προστίθεται ότι υπάρχει ο «διπλός στόχος» της αντιστροφής αυτής της διαλυτικής πορείας: «ούτε λιτότητα, ούτε λαϊκισμός».

Σχετικά με την ανάληψη από την Παράταξη (η λέξη ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρεται ούτε μια φορά στο κείμενο) της ευθύνης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέρεται: «Πέντε χρόνια τώρα, κάθε μέρα, οι Έλληνες στηρίζουμε την απόφασή μας να είμαστε στο Ευρώ και στην Ευρώπη. Κανείς δεν μας το επέβαλε. Ήταν απόφαση πατριωτικού ρεαλισμού και ιστορικής αυτογνωσίας. Ήταν απόφαση διεκδίκησης και όχι παθητικής συμμόρφωσης. Η συμμετοχή μας στο Ευρώ και στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική επιλογή. Είναι εθνική στρατηγική. Η ανασυγκρότηση της χώρας μας είναι ενταγμένη στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Αναφορά γίνεται και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τονίζεται: «Μπροστά στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, εκφράζουμε και την στήριξή μας σε σχήματα αυτόνομα, αξιόπιστα, που αναδεικνύονται μέσα από πρωτοβουλίες των ίδιων των τοπικών κοινωνιών, με ανθρώπους καταξιωμένους, με διάθεση και θέληση για προσφορά».

Σχετικά με τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Βασικές μας αξίες είναι ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό κράτος, ένα κράτος δικαίου που σέβεται τα δικαιώματα, και τις ελευθερίες, η αντίσταση στον εκφασισμό της κοινωνίας, η πραγματική ισότητα των φύλων, η αποδοχή της διαφορετικότητας. Αλλά και η εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας ως πρωταρχικό δικαίωμα του πολίτη. Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε την Κοινωνική Συνοχή και να αποκαταστήσουμε αδικίες, να προωθήσουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές, να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους ανθρώπου στη χώρα μας».

Προωθείται, επίσης, «ένα νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο βασισμένο στην συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, στην αξιοποίηση στο έπακρο των ενδογενών μας πόρων».

Τονίζεται, επίσης, ότι: «Η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη συγκροτείται μπροστά στις Ευρωεκλογές και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Στοχεύει πρώτιστα σε αυτές, για να συμβάλλει στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε, για να στηρίξει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Όμως η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη πέρα από το παρόν, έχει αυτονόητα και μέλλον». Και προστίθεται:

«Όλοι μαζί συγκροτούμε το μέτωπο εναντίον της δημαγωγίας, της συνωμοσιολογίας, του λαϊκισμού, της μιζέριας, της ηττοπάθειας, της αδράνειας. Η Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη είναι νέο ξεκίνημα, ένα σημαντικό βήμα. Θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται. Θα βγει απ’ αυτές ενισχυμένη, πιο δυνατή και πιο ώριμη».

Η ομιλία Γιώργου Βερνίκου

Η ομιλία Νίκου Μπίστη

Η ομιλία Παντελή Καψή

Η ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου

Η ιδρυτική διακήρυξη της «Ελιάς»


Πρόγραμμα Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης 8-9 Μαρτίου 2014


Σάββατο 8 Μαρτίου

11:00 Διαπιστεύσεις συμμετεχόντων
12:00 Προεδρείο – Άνοιγμα Εργασιών Συνδιάσκεψης
12-13.30 Παρουσίαση Πολιτικής Διακήρυξης Ελιάς – Παρουσίαση Λογότυπου και Σήματος
14:00 Έναρξη Ομιλιών Επικεφαλής κομμάτων, πρωτοβουλιών, κινήσεων, συμμετεχόντων στη Συνδιάσκεψη

  • Βαγγέλης Βενιζέλος: Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
  • Ανδρέας Λοβέρδος: Πρόεδρος Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα
  • Γιάννης Βούλγαρης: Πρωτοβουλία των «58»
  • Ηλίας Μόσιαλος: Επικεφαλής της «Δυναμικής Ελλάδας»
  • Εκπρόσωποι κινήσεων: Παναγιώτης Βλάχος «Μπροστά», Νίκος Διακουλάκης «Πρωτοβουλία Β»
  • Γιάννης Τούντας «Πολιτεία 2012», Γιάννης Ράπτης «Νέοι Μεταρρυθμιστές»

Μεταξύ των ομιλητών θα υπάρξουν τοποθετήσεις από μέλη των κομμάτων, των πρωτοβουλιών και των κινήσεων από όλη την Ελλάδα, που εκπροσωπούν και εκφράζουν διάφορους κοινωνικούς χώρους της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και τοποθετήσεις εκπροσώπων παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.

19:00 Λήξη εργασιών πρώτης ημέρας

Κυριακή 9 Μαρτίου

12:00 Έναρξη: Ευρωεκλογές – Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές

– Παρουσίαση της Διακήρυξης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές
– Ομιλίες:

  • Επικεφαλής κομμάτων, πρωτοβουλιών, κινήσεων
  • Ευρωβουλευτών
  • Υποψηφίων Περιφερειαρχών, Δημάρχων
  • Εκπροσώπων Παραγωγικών και Κοινωνικών Φορέων και Οργανώσεων
  • Συμμετεχόντων

19.00 Ομιλία του Μάρτιν Σούλτς, υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

20:30 Λήξη εργασιών Συνδιάσκεψης