Η τρόικα κρίνει τις ευρωεκλογές

Στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει ένα ήσυχο δωμάτιο περίπου 12 τετραγωνικών μέτρων.

Στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει ένα ήσυχο δωμάτιο περίπου 12 τετραγωνικών μέτρων. Επί πρωθυπουργίας του κ. Κ. Σημίτη ήταν το γραφείο του στρατιωτικού συμβούλου του Πρωθυπουργού πτέραρχου Αθανάσιου Γεωργούδη, επί πρωθυπουργίας του κ. Κ. Καραμανλή στεγάζονταν δύο σύμβουλοι του κ. Θ. Ρουσόπουλου και επί διακυβέρνησης του κ. Γ. Παπανδρέου ανήκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή. Σήμερα το γραφείο αυτό έχει… μετεξελιχθεί σε υπνοδωμάτιο του κ. Αντ. Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός συχνά αναζητεί εκεί μερικά δεκάλεπτα ηρεμίας κάτω από έναν πίνακα της γεωμετρικής περιόδου του Γιάννη Μόραλη από το 1976. Είναι το ίδιο δωμάτιο από το οποίο κάποια μεσημέρια έχουν αποσταλεί, μέσω γραπτών μηνυμάτων, αυστηρές πρωθυπουργικές εντολές στον κ. Στ. Παπασταύρου, ο οποίος βρίσκεται στην αίθουσα της διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών. «Ο Σαμαράς είναι ωσεί παρών μέσα στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών» αποκαλύπτει στο «Βήμα» ανώτατη κυβερνητική πηγή. «Πέφτει βαριά η πρωθυπουργική σκιά πάνω στο τραπέζι και δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο Αντώνης κατευθύνει τα πάντα».
Ο εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού κ. Παπασταύρου τοποθετήθηκε στην εν λόγω ομάδα μετά το καλοκαίρι προκειμένου να συγκρατεί τον κ. Ι. Στουρνάρα, ο οποίος, λόγω της στρατηγικής του να κλείνει ταχύτατα τα ανοιχτά θέματα με την τρόικα αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, έφερνε διαρκώς σε δύσκολη θέση τον κ. Σαμαρά, ο οποίος στη συνέχεια έπρεπε να διαχειριστεί και τον θυμό του κ. Ευ. Βενιζέλου! Το τίμημα βέβαια είναι πως όλα τα θέματα έχουν «κολλήσει» αφού ο κ. Στουρνάρας έχει ανεπαισθήτως διολισθήσει σχεδόν σε ρόλο παρατηρητή την ώρα που ο κ. Παπασταύρου προβάλλει τις «κόκκινες γραμμές» και υλοποιεί το μακρύ «προεκλογικό κατενάτσιο» που προκρίνει ο Πρωθυπουργός.
Ασφαλώς η στρατηγική εποικοδομητικής κωλυσιεργίας έχει καταστεί εφικτή χάρη στην ικανότητα του υπουργού Οικονομικών αλλά και του γραμματέα Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη να πολλαπλασιάζουν τους άρτους του πρωτογενούς πλεονάσματος προσφέροντας στον Πρωθυπουργό την εγγύηση ότι τα κρατικά ταμεία δεν χρειάζονται τη δόση της τρόικας για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εκτιμήσεις, εν όψει ευρωεκλογών και εν μέσω προεδρίας η τρόικα δεν θα τολμήσει να εντείνει τις πιέσεις και σύντομα θα συμβιβαστεί. Δεν πείθονται οι πάντες. Κάποιοι αντιτείνουν ότι ο κ. Σαμαράς διακινδυνεύει τη ρήξη αφού όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές η γερμανική συγκυβέρνηση δεν μπορεί να εμφανιστεί ότι «χαρίζει δισεκατομμύρια» χωρίς να έχουν τηρηθεί οι συμφωνίες. Κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει νέες συμβιβαστικές λύσεις που έχει ήδη προετοιμάσει και η τρόικα θα απελευθερώνει τμηματικά τη δόση. Οι ρεαλιστές επισημαίνουν πάντως ότι η τρόικα δεν αισθάνεται τον «φόβο του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι λειτουργεί με μοναδική φιλοσοφία την τήρηση των συμφωνιών, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. «Αφού θα πέσετε ούτως ή άλλως, γιατί δεν παίρνετε τα μέτρα;» είπε πράγματι προ καιρού ο κυνικός κ. Π. Τόμσεν στον κ. Στουρνάρα και φαίνεται ότι αυτή η φράση εξακολουθεί να συμπυκνώνει την «κύρια γραμμή» της τρόικας. Εν κατακλείδι, η διαπραγμάτευση με την τρόικα θεωρείται ο πραγματικός καταλύτης για την έκβαση των ευρωεκλογών αφού, αν η τρόικα υποχωρήσει, τότε ασφαλώς ενισχύεται ο κ. Σαμαράς ενώ, αν σκληρύνει τη στάση της, τότε μπορεί εύκολα να σπρώξει την κυβέρνηση σε έναν τοξικό εκλογικό βάλτο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk