Στην αγκαλιά του… Τόμσεν

Και ξαφνικά την Παρασκευή προς το βραδάκι έγινε το… θαύμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στην αγκαλιά του… Τόμσεν | tovima.gr
Και ξαφνικά την Παρασκευή προς το βραδάκι έγινε το… θαύμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Ξεκινήσαμε με… μπουνιές με τον Τόμσεν και τώρα έχουμε αγκαλιές. Ναι, αγκαλιαστήκαμε, δεν το κρύβω. Αυτό δείχνει την πορεία των διαπραγματεύσεων 15 ημέρες τώρα» έλεγε ο κ. Ι. Στουρνάρας στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά ενημερώνοντάς τον τηλεφωνικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
nnn
Πράγματι άλλαξε το κλίμα το τελευταίο 24ωρο. Το βεβαιώνουν και οι άλλοι υπουργοί που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Και ξέρετε γιατί; Πρώτα απ’ όλα ο κ. Τόμσεν δεν πολυσυμμετέχει, λέει συνήθως ένα «Ι’m sorry» και αποχωρεί από την αίθουσα προφασιζόμενος ότι έχει κάποιο… ραντεβού. Τη διαπραγμάτευση επί των κειμένων έχουν αναλάβει κάποιοι δευτεροκλασάτοι ή τριτοκλασάτοι της τρόικας, δηλαδή οι τεχνοκράτες. Και όταν καμιά φορά ο κ. Τόμσεν παραμένει στην αίθουσα, είναι σιωπηλός. Τον ενόχλησε, είπε, η διαρροή με την αντιπαράθεση που είχε με τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη (αυτή περί… σαλαμιού κτλ.). Να σκεφθείτε, όταν την Παρασκευή ο επικεφαλής της τρόικας επιχείρησε να κάνει μια παρέμβαση επί θεμάτων ναυτιλίας, επενέβη ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Στ. Παπασταύρου και του είπε: «Αφήστε τη ναυτιλία, κύριε Τόμσεν, εμείς εδώ στην Ελλάδα τη ζούμε, την ξέρουμε καλά, καλύτερα από την τρόικα» και ο κ. Τόμσεν δεν επέμεινε.
nnn
Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που επηρέασε τους Τροϊκανούς κάπως να μαλακώσουν, αλλά πρέπει να σας πληροφορήσω ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στην Αίθουσα «Αναστάσιος Παπαληγούρας» του υπουργείου Οικονομικών. Εκεί όπου είναι ανηρτημένες στους τοίχους οι φωτογραφίες όλων όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί Οικονομικών από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα. Τον κ. Τόμσεν τον έβαλαν να καθήσει κάτω από τη φωτογραφία του κ. Κ. Μητσοτάκη, τον κ. Μορς κάτω από τη φωτογραφία του κ. Κ. Σημίτη και τον κ. Μαζούχ κάτω από τη φωτογραφία του αείμνηστου Ξενοφώντα Ζολώτα. Κάτω από τις φωτογραφίες των κ.κ. Γ. Αλογοσκούφη και Ι. Παπαντωνίου κάθησαν οι δευτεροκλασάτοι.

Η Ζωή κατάφερε να… ακούει
Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση κατά τη διάρκεια της δεξίωσης προς τιμήν του γερμανού προέδρου κ. Γιόαχιμ Γκάουκ στο Μουσείο της Ακρόπολης την προηγούμενη Πέμπτη: εντόπισα τη μοναδική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου να συνομιλεί επί αρκετή ώρα με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Π. Πικραμμένο. Διαπίστωσα με έκπληξη δύο πράγματα: ο κ. Πικραμμένος πρόλαβε να μιλήσει και η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε διάθεση να ακούσει.
nnn
Τηλέφωνο από έναν παλαιό γνωστό της θα πρέπει να αναμένει τις επόμενες ημέρες (αν δεν το έχει λάβει ήδη) η πρώην σύμβουλος του κ. Κ. Μητσοτάκη, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και νυν στέλεχος της «Δράσης» κυρία Μιράντα Ξαφά. Στην ίδια εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης «πράκτοράς» μου την εντόπισε σε σύντομη συνομιλία με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, ο οποίος σημείωσε τον αριθμό της στο κινητό του…

Οταν βγαίνουν τα μαχαίρια
Μαλλιά-κουβάρια μαθαίνω ότι έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες η ΝΔ και ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς κ. Αλ. Παρίσης, παρότι ο δήμαρχος έχει διατελέσει βουλευτής του κόμματος και λόγω της ιδιότητάς του αυτής εξασφάλισε από την πρώτη στιγμή που ο Εγκέλαδος χτύπησε το νησί του την αμέριστη συμπαράσταση του κρατικού μηχανισμού.
Αλλά ακόμη και οι καλύτερες φιλίες χαλάνε όταν έρχεται η στιγμή του… λογαριασμού.
nnn
Τι συνέβη; Στα ξενοδοχεία της περιοχής που φιλοξένησαν τα κυβερνητικά κλιμάκια αλλά και τους εθελοντές που εργάστηκαν για τους σεισμοπαθείς μαζεύτηκε ένας λογαριασμός 11.000 ευρώ. Οταν το υπουργείο Εσωτερικών προθυμοποιήθηκε να τον πληρώσει, παρενέβη ο δήμαρχος και δήλωσε ότι τα έξοδα αυτά τα αναλαμβάνει ο δήμος.
Δεν είχε όμως την ίδια άποψη και το Δημοτικό Συμβούλιο, που αρνήθηκε να εγκρίνει τη σχετική απόφαση. «Εδώ δεν έχουμε λεφτά για τους σεισμόπληκτους και θα πληρώνουμε τις σουίτες των υπουργών;» διαμαρτυρήθηκαν και οι απλήρωτοι ξενοδόχοι πήγαν το θέμα στα κανάλια.
nnn
«Αφού δεν μπορούσες να πληρώσεις, τι μας έκανες τον κουβαρντά;» του είπαν οργισμένοι του δημάρχου από το υπουργείο Εσωτερικών, τρέχοντας την Παρασκευή να μαζέψουν τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν σε βάρος της κυβέρνησης. Τώρα πρόκοψαν οι ξενοδόχοι… Δεν μπόρεσαν να πάρουν λεφτά από τον δήμαρχό τους και περιμένουν να τα πάρουν από… τον Στουρνάρα!
Μια τυπική χειραψία


«Οπως ήρθαμε, έτσι φύγαμε» μου είπε με ειλικρίνεια η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, απογοητεύοντας με τον τρόπο αυτόν όσους ανέμεναν ότι θα συναντούσε τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά στο Δουβλίνο, στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Περίμενα να κάνουμε τη συζήτηση στο Δουβλίνο για το θέμα των ευρωεκλογών» τόνισε, αλλά απλά είχε μια τυπική χειραψία με τον κ. Σαμαρά και πλέον είναι άγνωστο αν και πότε θα γίνει. Περισσότερο είδε τον γνωστό τραγουδιστή των U2 Μπόνο, τον οποίο χαιρέτησε και συνομίλησε μαζί του, παρά τον Πρωθυπουργό.
nnn
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε αρκετούς στη ΝΔ ότι από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο, όπου εξελέγη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απουσίαζαν τρεις εκλέκτορες και μάλιστα ευρωβουλευτές, οι κ.κ. Γ. Παπανικολάου και Ν. Τσουκαλάς και η κυρία Ρόδη Κράτσα. Ο κ. Στ. Παπασταύρου είχε την πιο σοβαρή αποστολή και έμεινε στην Αθήνα λόγω της ενεργού συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.
nnn
Ενα πουλάκι που γνωρίζει απ’ έξω τον Κανονισμό της Βουλής μου είπε ότι δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί θέμα με τους χρυσαυγίτες εγκλείστους στη φυλακή όταν θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Επιτροπή Δεοντολογίας η άρση της ασυλίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν αποκλείεται, μου είπε, να συμβούν δύο πράγματα: είτε οι χρυσαυγίτες να έρθουν με συνοδεία στη Βουλή είτε (το πιθανότερο) να πάνε τρεις βουλευτές στις φυλακές Κορυδαλλού και άλλοι τρεις στις φυλακές Ναυπλίου για να εξετάσουν τους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Τα «μαγικά» εν πτήσει


Ο επισμηναγός (Ι) Γεώργιος Ανδρεουλάκης δεν είναι ένας συνηθισμένος πιλότος F-16. Εχει μια ιδιαίτερη αποστολή. Τον αποστέλλει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε ακριτικά νησιά για να ανεβάσει το ηθικό των κατοίκων τους. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος. Ο επισμηναγός, ο οποίος κατάγεται από την Κρήτη, είναι «μαέστρος» στις επιδείξεις και αρχίζει να γίνεται γνωστός και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Τις προάλλες ήταν στην Πολωνία και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ρωτούσε «ποιος είναι αυτός ο τύπος, τέλος πάντων, που μπορεί να πιάσει επιτάχυνση τόσο μεγάλη χωρίς να λιποθυμήσει;». Σας πληροφορώ ότι την Παρασκευή ο επισμηναγός Ανδρουλάκης βρέθηκε στη Ρόδο (ήταν οι εκδηλώσεις για την ενσωμάτωση) και άφησε τους πάντες άφωνους με τις μανούβρες και τα ακροβατικά που έκανε. Επιασε για όσους γνωρίζουν τα 9 G’s. Κάθε εβδομάδα πάει και σε ένα ακριτικό νησί και κάνει με το F-16 του τα «μαγικά» του.
To… love story της τρόικας
Εκπληκτοι έμειναν οι παριστάμενοι στο υπουργείο Οικονομικών όταν πρόσεξαν τη θέρμη με την οποία αγκάλιασε την κυρία Αννα Στρατινάκη, γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, ο επικεφαλής της τρόικας κ. Πόουλ Τόμσεν. Τινάχτηκε από τη θέση του όταν την είδε να εισέρχεται στην αίθουσα έτσι επιβλητικά, κρατώντας μια τεράστια τσάντα Louis Vuitton και φορώντας μια μαύρη γυαλιστερή γκαμπαρντίνα.
nnn
Οι επιτελείς πάντως στο υπουργείο Οικονομικών απέδωσαν αμέσως εύσημα στην κυρία Στρατινάκη για την εργασία που κάνει στις διαπραγματεύσεις και της έδωσαν την ονομασία… «θηλυκός Αδωνις». Και ξέρετε γιατί; Επειδή, όπως έλεγαν, είναι μια μηχανή αναζήτησης λύσεων και συμβιβαστικών προτάσεων.
nnn
Πάντως, για την ιστορία, θέλω να σας ενημερώσω ότι δύσκολες ώρες πέρασε ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης όταν ξαφνικά η τρόικα τού έθεσε θέμα Ασφαλιστικού. Κάπως τα μπάλωσε όταν πρότεινε να δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο και μετά βλέπουμε…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk