Ντέιβιντ Μάρκους: Επιχειρηματίας… εκ γενετής

Λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να ισχυριστούν ότι έγιναν εκατομμυριούχοι προτού κλείσουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους και ο Ντέιβιντ Μάρκους είναι ένας από αυτούς.

Λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να ισχυριστούν ότι έγιναν εκατομμυριούχοι προτού κλείσουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους και ο Ντέιβιντ Μάρκους είναι ένας από αυτούς.
Ο πρόεδρος της PayPal είναι ένας «εκ γενετής επιχειρηματίας και δημιουργός καινοτόμων προϊόντων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εταιρική παρουσίαση της ιστοσελίδας της διάσημης υπηρεσίας ηλεκτρονικών πληρωμών και μεταφοράς χρημάτων μέσω του Διαδικτύου.
Ο ηλικίας 40 ετών μάνατζερ ανέλαβε τα ηνία της θυγατρικής εταιρείας του eBay τον Απρίλιο του 2012. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια έχει καταφέρει να «ενορχηστρώσει αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει «αόρατη ανάκαμψη», αναδιοργανώνοντας την PayPal, ενώ η αύξηση των εσόδων εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή» αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό «Forbes».
Τέσσερα χρόνια


Ο Μάρκους, προερχόμενος από ευκατάστατη γαλλοελβετική οικογένεια, έδειξε το ταλέντο του στην τεχνολογία από την ηλικία των οκτώ ετών, όταν κατασκεύαζε μόνος του ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Σε ηλικία μόλις 23 ετών και αφού είχε αναγκαστεί λόγω οικονομικών δυσκολιών να εγκαταλείψει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης – κατά τα βήματα και πολλών άλλων σπουδαίων ανδρών του τεχνολογικού κόσμου, όπως ο θρυλικός Στιβ Τζομπς – ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία. Εκμεταλλευόμενος την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών στην Ελβετία ο Μάρκους δημιούργησε τη δική του τηλεφωνική εταιρεία, τη μετέτρεψε στην τρίτη μεγαλύτερη επιχείρηση παροχής σταθερής τηλεφωνίας της χώρας και τέσσερα χρόνια αργότερα την πούλησε για περίπου 50 εκατ. δολάρια σε μετοχές. Στα 27 του χρόνια η προσωπική περιουσία του ανερχόταν σε 10 εκατ. δολάρια.
Η μεγάλη του επιχειρηματική επιτυχία ήρθε όμως λίγα χρόνια αργότερα και ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την ανάληψη των τωρινών καθηκόντων του ως προέδρου της PayPal. Το 2008 ο Μάρκους ίδρυσε τη Zong, μια εταιρεία πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου.
Η Zong εισήγαγε έναν εντελώς νέο τρόπο εύκολων και γρήγορων πληρωμών, καθώς με μια απλή εισαγωγή του τηλεφωνικού αριθμού η χρέωση γινόταν αυτόματα στον λογαριασμό της κινητής τηλεφωνίας του χρήστη.
Το 2011 ο Μάρκους πούλησε τη Zong στην eBay έναντι ποσού 240 εκατ. δολαρίων και ανέλαβε αρχικά τη διοίκηση του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της PayPal.
Αφοσιωμένος


Στη συνέχεια, ως πρόεδρος, ο Ντέιβιντ Μάρκους προχώρησε σε εσωτερική αναδιάρθρωση της PayPal, με τη συγχώνευση τμημάτων και την οργάνωση των μηχανικών της εταιρείας σε μικρότερες ομάδες, οι οποίες είχαν ολόκληρη την ευθύνη δημιουργίας και ανάπτυξης ενός προϊόντος από την αρχή ως το τέλος. Επιπλέον προσέλαβε στις ανώτερες θέσεις ταλαντούχα στελέχη αποσπώντας τα από άλλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Netflix, η Google και η Amazon. Παράλληλα υιοθέτησε τη χρήση ενός νέου, ενιαίου και πιο ευπροσάρμοστου συνόλου εργαλείων λογισμικού.
Αυτό που χαρακτηρίζει όμως τον Μάρκους είναι η αφοσίωσή του στην εταιρεία. «Ο καθένας στην PayPal πρέπει να χρησιμοποιεί τα προϊόντα μας. Σε αντίθετη περίπτωση είναι καλύτερα να στραφείτε κάπου άλλου όπου θα βρείτε αυτό που ανταποκρίνεται στην καρδιά και στο μυαλό σας» έγραψε χαρακτηριστικά σε υπόμνημά του προς τους υπαλλήλους της εταιρείας.

«Πουλήστε το κόσμημα πριν χάσει την αξία του»
Tο 2008 η eBay, η αμερικανική ιστοσελίδα ηλεκτρονικών δημοπρασιών και αγοραπωλησιών προϊόντων και υπηρεσιών, αγόρασε την PayPal αντί 1,5 δισ. δολαρίων και πολλοί έσπευσαν να τονίσουν ότι η αξία της υπερεκτιμήθηκε. Σήμερα η αξία της PayPal ξεπερνά τα 40 δισ. δολάρια, περισσότερο από το ήμισυ της χρηματιστηριακής αξίας της μητρικής εταιρείας. Επιπλέον, την περασμένη χρονιά οι συναλλαγές μέσω PayPal έφτασαν τα 180 δισ. δολάρια σε 26 διαφορετικά νομίσματα σε 193 χώρες και τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 20% στα 6,6 δισ. δολάρια.
Αναφορικά με την eBay το 41% των συνολικών εσόδων της και το 36% των κερδών της οφείλονται στην PayPal.
Στα προαναφερόμενα αποτελέσματα βασίζονται όσοι υποστηρίζουν ότι η eBay πρέπει να προχωρήσει σε πώληση της δημοφιλούς εταιρείας ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς εκτιμούν ότι, εξαιτίας της ταχύτατης ανάπτυξής της, η αξία της PayPal μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια.
«Το PayPal είναι ένα κόσμημα και η eBay μειώνει την αξία του» δηλώνει ο Καρλ Αϊκάν, ο οποίος κατέχει το 2% της PayPal και πρωτοστατεί στην άποψη για διαχωρισμό των δύο εταιρειών.
Την άποψη του Ικάν συμμερίζεται ακόμα και ένας από τους συνιδρυτές της PayPal, ο Ελον Μασκ. «Δεν έχει νόημα ένα παγκόσμιο σύστημα πληρωμών να είναι θυγατρική μιας ιστοσελίδας δημοπρασιών» τονίζει χαρακτηριστικά ο Μασκ. Ωστόσο, ο πρόεδρος της eBay Τζον Ντόναχιου, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή η διάσπαση είναι κακή ιδέα» και ότι «οι δύο εταιρείες είναι ισχυρότερες ενωμένες».
Μάχη γιγάντων για το ψηφιακό πορτοφόλι
To μέλλον των ηλεκτρονικών συναλλαγών βρίσκεται στα κινητά τηλέφωνα και, εξαιρουμένης της PayPal, τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Apple, η Amazon, η Google, η Visa και η MasterCard προσπαθούν να γίνουν οι κύριοι των ψηφιακών πορτοφολιών των χρηστών του Διαδικτύου.
Η Apple έχει καταχωρημένα τα στοιχεία 600 εκατ. κατόχων πιστωτικών καρτών οι οποίοι πραγματοποιούν συναλλαγές στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας. Οι χρήστες μάλιστα των ηλεκτρονικών συσκευών του αμερικανικού κολοσσού είναι αφοσιωμένοι οπαδοί των προϊόντων του ενώ δεν έχει ανταγωνισμό με τους λιανοπωλητές. Ωστόσο, το σύστημα της Apple δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συσκευές με διαφορετικό λειτουργικό σύστημα από εκείνο της εταιρείας (iOS).
Η Amazon, ο αμερικανός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, διαθέτει 230 εκατ. ενεργούς λογαριασμούς χρηστών και κυριαρχεί στις ηλεκτρονικές αγορές. Προς το παρόν, όμως, δεν διαθέτει καμία κινητή ηλεκτρονική συσκευή με την επωνυμία της ενώ έχει να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό από εκατομμύρια λιανοπωλητές παγκοσμίως.
Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα της Google (Android).
Η Visa διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο συναλλαγών. Μόνο ο 2013 το αριθμός τους ξεπέρασε τα 74,2 δισ. και η αξία τους τα 4,4 τρισ. δολάρια. Μειονεκτεί όμως ως προς την αμεσότητα με τον καταναλωτή αφού απαιτείται η μεσολάβηση τράπεζας.
Τέλος, την περασμένη χρονιά οι συναλλαγές μέσω MasterCard ξεπέρασαν τα 3 τρισ. δολάρια και η ίδια η εταιρεία διατείνεται ότι έχει το ταχύτερο δίκτυο. Ωστόσο, και εκείνη αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τη Visa.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk