Βέρνερ Χόιερ: «Προετοιμαστείτε για την ανάκαμψη»

Στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόιερ,

Στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόιερ, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη χώρα μας, καλεσμένος της Ελληνογερμανικής Αγωγής, με αφορμή την επίσκεψη του γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ. Μιλώντας στο «Βήμα», στο πλαίσιο της επίσκεψής του την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, τόνισε ότι η ΕΤΕπ έχει προγραμματίσει τη χρηματοδότηση της εγχώριας αγοράς με πόρους 1,5 δισ. ευρώ το 2014, με έμφαση στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα εξέρχεται από μια εξαετή ύφεση. Πώς βοήθησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) την προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση;
«Κατά τη διάρκεια της κρίσης η ΕΤΕπ προσπάθησε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε, βάσει των δυνατοτήτων της, για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Από τη μία πλευρά αυξήσαμε το ποσό των χρηματοδοτήσεων και από την άλλη προσθέσαμε πολλά νέα δανειοδοτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η ύφεση, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει στην ελληνική οικονομία δάνεια συνολικού ύψους 17 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 9,1% του ΑΕΠ της χώρας. Πέρυσι οι χορηγήσεις διαμορφώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ φτάνοντας σε 1,5 δισ. ευρώ, ποσό τριπλάσιο σε σχέση με τη χρηματοδότηση του 2012. Τα κεφάλαια αυτά κατευθύνθηκαν για επενδύσεις σε τρεις τομείς: στις μεταφορές, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ενέργεια. Μικρότερα ποσά χρηματοδότησαν δράσεις που σχετίζονται με την αστική ανάπλαση και την εκπαίδευση».
Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας το 2014;
«Εκτιμώ ότι και το 2014 οι χορηγήσεις προς την Ελλάδα θα διαμορφωθούν γύρω από τα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ. Εμφαση και εφέτος θα δοθεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αγροτικών και μεταποιητικών, δίνοντας προτεραιότητα σε εξωστρεφή και καινοτόμα σχήματα. Ηδη σε συνεργασία με τις τράπεζες προσφέρονται στην ελληνική αγορά προγράμματα που απευθύνονται αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στις διεθνείς αγορές».
Ποιοι τομείς εκτιμάτε ότι εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα;
«Αν και δεν είμαι εγώ ο άνθρωπος που δικαιούται να κάνει υποδείξεις στην Ελλάδα, εκτιμώ ότι υπάρχουν τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Η χώρα σας έχει σίγουρα πολλές δυνατότητες. Για παράδειγμα, ένας κλάδος που είναι προφανές ότι μπορεί να αναπτυχθεί είναι τα logistics. Οπως τα προηγούμενα χρόνια τα τάνκερ στην εποχή του Ωνάση και του Νιάρχου έκαναν παγκοσμίως γνωστή την Ελλάδα, έτσι και σήμερα η οικονομία σας μπορεί να γίνει διεθνής δύναμη στις μεταφορές προσφέροντας υπηρεσίες γρήγορης, εύκολης και φθηνής διακίνησης φορτίων και ανθρώπων μέσω θαλάσσης, αέρος και ξηράς. Ενας άλλος κλάδος είναι ο τουρισμός, ο οποίος ωστόσο θα πρέπει να αναπτυχθεί με φρέσκες ιδέες. Και, τέλος, σημαντικές δυνατότητες έχει ο αγροτικός τομέας».
Πιστεύετε ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν τα κατάλληλα για έξοδο από την κρίση ή τελικώς λειτούργησαν κατασταλτικά για την οικονομία;
«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα. Σημασία έχει ότι η ελληνική οικονομία είναι αυτή τη στιγμή σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Ολα τα μακροοικονομικά δεδομένα και οι δείκτες βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Βέβαια οι άνθρωποι δεν το αντιλαμβάνονται. Θα κάνουν καιρό να το αισθανθούν. Εννοώ την ανεργία, η οποία μαστίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προτού έλθω στη χώρα σας βρέθηκα στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στην Πολωνία, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Είναι γεγονός ότι στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 15% κατά μέσον όρο σε ετήσια βάση, με άμεσες επιπτώσεις στα επίπεδα της απασχόλησης. Η Ευρώπη για να διασφαλίσει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη θα πρέπει να δώσει τη μάχη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η ανεργία και θα μπορούμε να μιλάμε ξανά για την Ευρώπη της ευημερίας.
Αυτό είναι το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει και η Ελλάδα. Στη χώρα σας υπάρχουν άρτια καταρτισμένοι και εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι που δικαιούνται μία θέση στην αγορά εργασίας. Ολοι ξεχνούν ότι υπάρχει και ο χρόνος μετά την κρίση. Επικεντρώνονται στις επιπτώσεις της ύφεσης και δεν σκέφτονται τι θα γίνει μετά, όταν έλθει η ανάκαμψη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk