«Να χαραχθεί με γράμματα κομψά»…

7+7 εικαστικές προσεγγίσεις στον ποιητικό λόγο του Στρατή Τσίρκα, του Ιταλο Καλβίνο και του Κωνσταντίνου Καβάφη επιχειρούν φοιτητές του Β΄Εργαστηρίου Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας με την καθοδήγηση της διευθύντριας του Τμήματος Βίκυς Τσαμαλατά.

7+7 εικαστικές προσεγγίσεις στον ποιητικό λόγο του Στρατή Τσίρκα, του Ιταλο Καλβίνο και του Κωνσταντίνου Καβάφη επιχειρούν φοιτητές του Β΄Εργαστηρίου Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας με την καθοδήγηση της διευθύντριας του Τμήματος Βίκυς Τσαμαλατά. Τα έργα των φοιτητών εκτίθενται στα πλαίσια του Μήνα Χαρακτικής των Εκδόσεων Γαβριηλίδης, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον πρώτο καθηγητή χαρακτικής στην ΑΣΚΤ Γιάννη Κεφαλληνό που εφέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από τη γέννησή του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Μαρτίου και πραγματοποιείται στον χώρο των εκδόσεων, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, ο οποίος είναι ανοιχτός καθημερινά 9:00 με 21:00.

Η αναπληρώτρια καθηγητρία Βίκυ Τσαλαματά γράφει στον κατάλογο της έκθεσης:

«Σαν εικαστικό έργο που πλάθεται στάδιο, στάδιο και εξελίσσεται μέσα στο χρόνο που το ίδιο το έργο απαιτεί, η θεματική έκθεση : Να Χαραχθεί με Γράμματα Κομψά… Στρατής Τσίρκας, Ιταλο Καλβίνο, Κωνσταντίνος Καβάφης είναι το αποτέλεσμα μιας ερευνητικής δουλειάς των φοιτητών και αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η Χαρακτική συναντά την Λογοτεχνία με το έργο του Στρατή Τσίρκα Ακυβέρνητες Πολιτείες, το 2011, συνεχίζει με το έργο του Ίταλο Καλβίνο Αόρατες Πόλεις, το 2012, για να διεισδύσει στη οικουμενική ποίηση του Αλεξανδρινού Κων/νου Καβάφη το 2013. Υπόγειες διαδρομές συνδέουν τις πόλεις των τριών μεγάλων μαστόρων της τέχνης του Λόγου. Πεδίο μνήμης και οραμάτων ο κόσμος τους. Κοινός Τόπος η Αλεξάνδρεια του Τσίρκα, του Καβάφη, αλλά και του Γιάννη Κεφαλληνού, του δασκάλου και ιδρυτή του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, του θεμελιωτή της Ελληνικής Χαρακτικής. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1894. Σήμερα,120 χρόνια από την γέννηση του, το Β’ Εργαστήριο Χαρακτικής τιμά την μνήμη του, αφιερώνοντας την έκθεση αυτή στο μεγάλο δάσκαλο, που έθεσε το Εργαστήριό του και τους μαθητές του στην υπηρεσία της μαχόμενης Ελλάδας σε μια κρίσιμη για τον τόπο μας τότε, περίοδο.

»Σήμερα μέσα στην καθολική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα και η Χώρα μας ιδιαίτερα, οι φοιτητές μας έχουν όραμα και αγάπη για την Τέχνη που υπηρετούν. Αποδεικνύουν με το έργο τους, ότι η δημιουργική σκέψη και πράξη είναι υπόσχεση στον αγώνα για τη ζωή και το μέλλον.

»Τον μήνα Μάρτιο λοιπόν, το Β΄ Εργαστήριο Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο Γαβριηλίδη , παρουσιάζουν αυτή τη θεματική έκθεση, και αφιερώνουν τον Μήνα της Χαρακτικής στον Γιάννη Κεφαλληνό.. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας διάλογος ανάμεσα στη σύγχρονη χαρακτική έκφραση και στη σύγχρονη λογοτεχνία.

»Οι νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες, αναδεικνύουν τις απεριόριστες δυνατότητες της σύγχρονης χαρακτικής. Πειραματίζονται με συνδυαστικές μεθόδους της βαθυτυπίας, της υψητυπίας, της λιθογραφίας, της μεταξοτυπίας και με τις καινοτόμες μεθόδους της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και της οικολογικής χαρακτικής, στις δύο διαστάσεις και στο χώρο.

»Διαχειρίζονται ,ο καθένας με τη δική του δημιουργική σκέψη και οπτική, με το δικό του πλαστικό ιδίωμα, ψυχικούς κραδασμούς και έννοιες , μέσα από τα πρωτοποριακά, για την εποχή τους, κείμενα του Τσίρκα , την διεισδυτική ματιά του Ίταλο Καλβίνο και την πανανθρώπινη ποίηση του Ελληνικού Καβάφη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk