Ενταση ξέσπασε ανάμεσα στο Κατάρ και τις υπόλοιπες μοναρχίες του Κόλπου όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν απέσυραν τους πρεσβευτές τους από τον τέταρτο, μέχρι πρότινος στενό, σύμμαχό τους. Αιτία η υποστήριξη του Κατάρ προς ισλαμιστές της περιοχής με τους οποίους διαφωνούν οι τρεις σύμμαχοί του.
Κοινή δήλωση των τριών την Τετάρτη κατηγόρησε το Κατάρ ότι δεν εφάρμοσε μια συμφωνία για την ασφάλεια που υπογράφηκε τον Νοέμβριο. Η δήλωση ανέφερε ότι απέσυραν τους διπλωμάτες τους επειδή το Κατάρ «δεν έπαψε να υποστηρίζει οργανώσεις ή άτομα που απειλούν την ασφάλεια και την σταθερότητα των χωρών του Κόλπου» καθώς και «εχθρικά μέσα ενημέρωσης».
Το Κατάρ είναι κορυφαίος οικονομικός και διπλωματικός υποστηριχτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας η οποία είναι εκτός νόμου στη Σαουδική Αραβία και στα ΗΑΕ. Οι τρεις προσπαθούν να πείσουν το Κατάρ να αλλάξει το Κατάρ την στρατηγική της ευθυγράμμισής του με ισλαμιστικές δυνάμεις. Η στρατηγική αυτή έχει ως στόχο να αποκτήσει η Ντόχα επιρροή στις επαναστάσεις της Αραβικής Ανοιξης. Αυτό που πραγματικά ενοχλεί τις τρεις μοναρχίες είναι ότι το Κατάρ υποστηρίζει εκείνο που οι ίδιες θεωρούν ως διπλή απειλή για την ισχύ τους: την λαϊκή απαίτηση για δημοκρατία και πολιτικό ισλάμ.
«Οι εντάσεις ανάμεσα στο Κατάρ και μερικούς από τους πιο συντηρητικούς γείτονές του ήρθαν επιτέλους στην επιφάνεια», έγραψε ο ανταποκριτής για ζητήματα ασφαλείας του BBC Φρανκ Γκάρνερ. «Οι Σαουδάραβες πιστεύουν ότι το Κατάρ εξοπλίζει το Μέτωπο αλ-Νούσρα στη Συρία, μια οργάνωση τζιχαντιστών με διασυνδέσεις στην Αλ Κάιντα. Το Κατάρ κατηγορείται επίσης ότι υποστηρίζει τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη και την απαγορευμένη σήμερα Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο».
Σύμφωνα με τους «New York Times», η Αίγυπτος υπήρξε ο καταλύτης στην ρήξη των σχέσεων μεταξύ των τεσσάρων αυτών χωρών. Το Ριάντ και τα ΗΑΕ επαίνεσαν τον αρχιστράτηγο Αμπντούλ-Φατάχ αλ-Σίσι επειδή ανέτρεψε τους ισλαμιστές από την εξουσία στο Κάιρο προτού το παράδειγμά τους ξεσηκώσει μιμητές στον Κόλπο και εξεγερθούν εναντίον των εκεί μοναρχιών. Οι δυο χώρες υποστηρίζουν οικονομικά τον πραξικοπηματία αλ-Σίσι.
Το Κατάρ, αντίθετα, υποστήριζε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι που ανήκει στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η Ντόχα κατηγορεί το Ριάντ, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν ότι επιθυμούν να επιστρέψουν τον αραβικό κόσμο στα χρόνια πριν την Αραβική Ανοιξη του 2011. «Προσπαθούν να κρατήσουν τον αραβικό κόσμο χαμηλά, να παραμείνουν αδύναμες οι χώρες και να ελέγχονται από δικτάτορες. Αλλά εμείς δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε δικτάτορες», δήλωσε ο Νάσερ μπιν Χαμάντ αλ-Καλίφα, πρώην πρέσβης του Κατάρ στην Ουάσινγκτον, μιλώντας στο «Αλ Τζαζίρα» το οποίο ανήκει στο Κατάρ.
«Για τη Δύση, η εξέλιξη αυτή διχάζει στενούς συμμάχους σε μια κρίσιμη περίοδο», έγραψαν οι «New York Times». «Και οι τέσσερις αυτές χώρες του Κόλπου υποστηρίζουν τους αντάρτες εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Συρία και όλες θεωρούν το Ιράν ως περιφερειακό ανταγωνιστή τους. Τώρα όμως το χάσμα με το Κατάρ δυσχεραίνει την προσπάθεια της Δύσης να συνεργαστεί μαζί τους ως ομάδα για τις κοινές ανησυχίες όπως το Ιράν και η Συρία».