Αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την κρίση στην Κριμαία

Αντιδιαμετρικά αντίθετες παραμένουν οι θέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών από τη μία πλευρά και Μόσχας από την άλλη για την κρίση στην Κριμαία, ενώ ο διπλωματικός πόλεμος μαίνεται: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εκκλήσεις ρωσόφωνων για βοήθεια» λέει ο Πούτιν στον Ομπάμα, «παράνομη» η Ρωσία και το δημοψήφισμα επιμένει ο Λευκός Οίκος. Πρώτη γεύση κυρώσεων στη Μόσχα από την ΕΕ, «έτοιμη για αντίσταση η Ουκρανία» λέει η Τιμοσένκο ενώ ο Κλίτσκο ζητά σύνδεση «εξπρές» του Κιέβου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντιδιαμετρικά αντίθετες παραμένουν οι θέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών από τη μία πλευρά και Μόσχας από την άλλη για την κρίση στην Κριμαία, ενώ ο διπλωματικός πόλεμος μαίνεται: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εκκλήσεις ρωσόφωνων για βοήθεια» λέει ο Πούτιν στον Ομπάμα, «παράνομη» η Ρωσία και το δημοψήφισμα επιμένει ο Λευκός Οίκος. Πρώτη γεύση κυρώσεων στη Μόσχα από την ΕΕ, «έτοιμη για αντίσταση η Ουκρανία» λέει η Τιμοσένκο ενώ ο Κλίτσκο ζητά σύνδεση «εξπρές» του Κιέβου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρώτη γεύση κυρώσεων στη Μόσχα από την ΕΕ, με τη Γαλλία να διαμηνύει πως οι τόνοι θα ανέβουν εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα.

Όπως φάνηκε στο τηλεφώνημα Ομπάμα-Πούτιν, ΗΠΑ και Ουάσινγκτον χρησιμοποιούν τους ίδιους όρους -μιλώντας για «παρανομία» – αλλά για τις αντίθετες πλευρές.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η νέα ηγεσία του Κιέβου έχει επιβάλει «απολύτως παράνομες» αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια και θα δράσει αναλόγως, σε πλήρη συμμόρφωση με τη διεθνή νομοθεσία» είπε ο Πούτιν στον Ομπάμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου το πρωί της Παρασκευής.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε αναφέρει πως ο αμερικανός πρόεδρος διαμήνυσε στον Πούτιν πως η απόφαση της Κριμαίας για δημοψήφισμα είναι «παράνομη», όπως και ότι οι ρωσικές κινήσεις στην Κριμαία «παραβιάζουν την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας». Κάλεσε τον ρώσο πρόεδρο να διατάξει την επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων εντός των βάσεων τους στην Κριμαία και να επιδιωχθεί διπλωματική λύση με πρώτο στάδιο τον απευθείας διάλογο με το Κίεβο.

Η αποτίμηση του Κρεμλίνου για τη νέα συνομιλία ήταν σαφής: «Υπάρχουν ακόμη διαφορές αντίληψης και αξιολόγησης της ουκρανικής κρίσης» μεταξύ των δύο πλευρών, σημείωσε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Λορέν Φαμπιούς: οι «28» θα ανεβάσουν ταχύτητα

Το πρωί της Παρασκευής, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς προειδοποίησε πως εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από τον πρώτο γύρο ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Μόσχα, οι «28» θα ανεβάσουν ταχύτητα.

Ο Φαμπιούς ανέφερε μάλιστα ότι πιθανά επόμενα μέτρα μπορεί να αγγίξουν και το περιβάλλον των συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Εάν δεν υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, θα υπάρξουν νέα μέτρα σε βάρος όσων ευθύνονται και σε βάρος ρωσικών επιχειρήσεων» είπε ο γάλλος ΥΠΕΞ στο ραδιόφωνο France Info.

Τιμοσένκο: Έτοιμοι να αντισταθούμε – Κλίτσκο: Σύγκλιση με την ΕΕ

Μερικές ώρες αφού ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ βρισκόταν στο κτίριο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στο Δουβλίνο μιλούσαν η Γιούλια Τιμοσένκο και ο Βιτάλι Κλίτσκο, οι δύο ισχυρότεροι μέχρι στιγμής υποψήφιοι για την ουκρανικής προεδρία στις εκλογές του Μαΐου.

Κατά την παρουσία τους στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ιρλανδική πρωτεύουσα, οι επικεφαλής των δύο ισχυρότερων αυτήν την στιγμή κομμάτων στο Κίεβο έδωσαν μεν εικόνα ενότητας στους φωτογραφικούς φακούς, αλλά ο διαφορετικός «αέρας» που έχουν τα δύο κόμματα δεν κρύφτηκαν: Η Τιμοσένκο, από το κόμμα της οποίας προέρχεται ο νυν πρωθυπουργός, θεωρείται μέρος του «πολιτικού σκηνικού» της Ουκρανίας -έστω και μέχρι πρότινος αποκλεισμένο- ενώ ο Κλίτσκο είχε εμφανιστεί στο Κίεβο ως «παράγοντας ανανέωσης».

Η εμφάνιση της Τιμοσένκο ήταν εκείνη μίας πεπειραμένης πολιτικού που ήξερε να χρησιμοποιεί το βήμα συνεδρίων, ενώ ο Κλίτσκο -σε αντίθεση με την παρουσία του στο συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου- φάνηκε συγκριτικά πολύ πιο συνεσταλμένος και άβολος.

Και οι δύο κατακεραύνωσαν για άλλη μία φορά την ρωσική παρουσία στην Κριμαία ως επέμβαση. Η Τιμοσένκο ζήτησε ισχυρή δράση της Δύσης μετά την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα στην Κριμαία, το οποίο το χαρακτήρισε όχι μόνο παράνομο αλλά και δεύτερο στάδιο του «σχεδίου της Μόσχας» για προσάρτηση της Κριμαίας.

«Το να σταματήσουμε την ρωσική επίθεση δεν αφορά μόνο στην επίτευξη της ελευθερίας στην Ουκρανία. Μιλάμε για την ελευθερία ολόκληρης της περιοχής. Μιλάμε για ειρήνη ή πόλεμο στην Ευρώπη», υπογράμμισε. Η Ουκρανία είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της», τόνισε.

Ο Κλίτσκο, επίσης επιτιθέμενος στη ρωσική στάση, ανέπτυξε σχέδιο πέντε σημείων για την Ουκρανία. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρώτο βήμα την άμεση υπογραφή της συμφωνίας εμπορικής διασύνδεσης, η «άμεση έναρξη συζητήσεων» με το ΝΑΤΟ, η διενέργεια πολιτικών μεταρρυθμίσεων, η υποστήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου και η διενέργεια προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου με απόλυτη διαφάνεια.

Με αντίποινα προειδοποιεί την ΕΕ η Ρωσία σε περίπτωση κυρώσεων

Οργισμένη εμφανίζεται η Μόσχα μπροστά στις πρώτες κυρώσεις της ΕΕ με φόντο τις εξελίξεις στην Κριμαία και απειλεί με αντίποινα.

Σε δηλώσεις του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε την ΕΕ για «μη εποικοδομητικές θέσεις» και τόνισε ότι «η Ρωσία δεν θα δεχτεί τη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών».

Ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το Reuters, προειδοποιεί, μάλιστα, ότι η Μόσχα θα προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση επιβολής των κυρώσεων που αποφάσισε η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk