Επαφές με ευρωπαίους ηγέτες έχει ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται στο Δουβλίνο για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που θα εκλέξει τον υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν. Σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο.

Ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στη συνέλευση του ΕΛΚ που θα αναδείξει τον υποψήφιό του για την θέση του προέδρου της Κομισιόν στις προσεχείς Ευρωεκλογές.

Την Παρασκευή θα μιλήσουν επίσης η Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο πρωθυπουργός είναι ένας από τους τρεις που έχουν προτείνει για την θέση του υποψηφίου τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μαζί με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της κ. Μέρκελ και το κόμμα του κ. Γιούνκερ.

Πάντως, δεν αποκλείεται να καταγραφεί σύγκρουση βορρά-νότου, αν Ιταλοί, Ισπανοί και Πορτογάλοι αποφασίσουν να συνταχθούν με τη υποψηφιότητα του κοινοτικού επιτρόπου, Μισέλ Μπαρνιέ.

Εκτός από τη μονομαχία Γιούνκερ-Μπαρνιέ, στη Σύνοδο του Δουβλίνου θα στηθούν κάλπες και για την ανάδειξη του γάλλου Ζοζέ Ντολ στο τιμόνι του ΕΛΚ, καθώς και για την έγκριση του προγράμματος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τις ευρωεκλογές.

Την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι, τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν και τον υποψήφιο για το χρίσμα Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Νωρίτερα, στις Βρυξέλλες είχε συναντηθεί και με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Ο κ. Σαμαράς έφτασε στο Δουβλίνο από τις Βρυξέλλες και πήγε κατευθείαν στο δείπνο των ηγετών, όπου συζητήθηκε η στρατηγική του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές και οι δύο υποψηφιότητες για το χρίσμα, αυτές των Γιούνκερ και Μπαρνιέ.

Οι διαδικασίες της συνέλευσης θα ολοκληρωθούν με την ψηφοφορία, η οποία θα είναι ηλεκτρονική.