Προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα τεθούν την επόμενη εβδομάδα τα πορίσματα και οι συστάσεις της Ευρωβουλής σχετικά με τον ρόλο της τρόικα στις χώρες που υπάχθηκαν σε προγράμματα στήριξης.

Το πρώτο πόρισμα αναφέρεται στη δομή και στις μεθόδους εργασίας της τρόικας και το δεύτερο ψήφισμα στον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων της τρόικας στην απασχόληση.

Στη σχετική έκθεση για τις δραστηριότητες της τρόικας, που συνέταξαν οι ευρωβουλευτές Ότμαρ Κάρας (Αυστριακός, Χριστιανοδημοκράτης) και Λιέμ Χοάνγκ Νγκος (Γάλλος, Σοσιαλιστής) αναφέρεται πως ο τρόπος λειτουργίας της τρόικας σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο εμπόδισε την εθνική «οικειοποίηση» των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, και έθεσε σε κίνδυνο τη διαφάνεια και τη λογοδοσία

Οι δυο ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η τρόικα ήταν «τεράστιες» και ότι επιτεύχθηκε ο άμεσος στόχος της αποφυγής της άτακτης χρεοκοπίας. Θεωρούν, ωστόσο, λυπηρό το γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αποτελούν τον «αποδιοπομπαίο τράγο» των δυσμενών επιπτώσεων της τρόικας, παρόλο που οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών είναι αυτοί που φέρουν την πολιτική ευθύνη για την αποδοχή των ενεργειών της τρόικας.