Η ταυτότητα του δημιουργού του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin ήταν μέχρι πρότινος ένα επτασφράγιστο μυστικό. Το όνομά του ήταν υποτίθεται γνωστό: λεγόταν Σατόσι Νακαμότο, αλλά ουδείς γνώριζε αν αυτό ήταν αληθινό όνομα ή ένα ψευδώνυμο. Το βέβαιο ήταν ότι επρόκειτο για μια ιδιοφυΐα στον χώρο του προγραμματισμού.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνει κανείς χρήματα: μπορεί να τα κερδίσει με σκληρή δουλειά, να τα κλέψει ή να τα δημιουργήσει. Αυτό ακριβώς έκανε στις 3 Ιανουαρίου του 2009 ο Νακαμότο, όταν πάτησε ένα πλήκτρο στον υπολογιστή του και δημιούργησε ένα νέο, ψηφιακό νόμισμα, το Bitcoin. Αντί για χάρτινα και μεταλλικά νομίσματα υπήρχαν μόνο 31.000 σειρές κώδικα και μια ανακοίνωση στο Διαδίκτυο. Μπορείτε να διαβάσετε την αρχική «παρουσίαση» του Bitcoin που υπογράφει ο Σακαμότοεδώ.
Εκείνο που το νέο νόμισμα εξασφάλιζε ήταν ότι οι χρηματικές συναλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς μεσάζοντες, χωρίς δηλαδή τα τραπεζικά ιδρύματα. Η ιδέα του Νακαμότο άρχισε να ελκύει το ενδιαφέρον «επενδυτών» οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να αφιερώσουν τους υπολογιστές τους στη δημιουργία νέων νομισμάτων. Στην αρχή ένα Bitcoin είχε την ίδια αξία με ένα λεπτό περίπου του ευρώ. Με την πάροδο του χρόνου ανοίξανε 44 ανταλλακτήρια, όπου μπορούσε κανείς να ανταλλάξει το ψηφιακό με πραγματικά νομίσματα, όπως δολάρια και ευρώ. Το 2010 οι πρώτες εμπορικές επιχειρήσεις άρχισαν να δέχονται πληρωμές σε Bitcoins και η αξία τους αυξανόταν με σταθερό ρυθμό. Τον Ιούνιο του 2011 η αξία του είχε φτάσει τα 29 δολάρια. Τον Νοέμβριο του 2013 η αξία του ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 1.000 δολάρια.
Σήμερα, ύστερα από τις πρόσφατες επιθέσεις χάκερ που είχαν σαν αποτέλεσμα να εξαφανιστούν σχεδόν το 6% των συνολικών αποθεμάτων σε Bitcoins, το ψηφιακό νόμισμα είναι αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη κρίση αξιοπιστίας του και η τιμή του βρίσκεται κάπου κοντά στα 135 δολάρια.
Ο μυστηριώδης δημιουργός
Μέσα σε όλα αυτά η ταυτότητα του δημιουργού του παρέμενε ένας άλυτος γρίφος. Ο ίδιος είχε κάνει σχεδόν τα πάντα για να διατηρήσει την ανωνυμία του και να κρατήσει σε απόσταση τα φώτα της δημοσιότητας. Το 2009 και το 2010 είχε γράψει αρκετές φορές για το νέο νόμισμα σε ένα διαδικτυακό φόρουμ, καλώντας άλλους προγραμματιστές να τον βοηθήσουν στην τελειοποίησή του. Τον Απρίλιο του 2011 είχε στείλει έναν μήνυμα στο οποίο ανέφερε ότι «είχε προχωρήσει σε άλλα πράγματα». Έκτοτε ουδείς είχε ακούσει γι αυτόν.
Πριν δύο ημέρες το περιοδικό Newsweek δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ που ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τον κύριο Bitcoin. Αν αληθεύει το δημοσίευμα το Σατόσι Νακαμότι είναι αληθινό όνομα και ο κάτοχός του ζει σε ένα απομονωμένο σπίτι στην Καλιφόρνια. Είναι 64 ετών, χόμπι του έχει τον μοντελισμό τρένων και είναι βουδιστής.
Όταν η δημοσιογράφος που έκανε την έρευνα χτύπησε την πόρτα του σπιτιού του εκείνος κάλεσε την αστυνομία και η μοναδική επαφή που είχε μαζί της ήταν υπό το βλέμμα δύο αστυνομικών. Η μόνη του κουβέντα σχετική με το Bitcoin ήταν: «δεν εμπλέκομαι πλέον σε αυτή την ιστορία και δεν θέλω να συζητήσω για το Bitcoin. Το έχουν αναλάβει άλλοι άνθρωποι. Τώρα έχουν αυτοί τον έλεγχο. Δεν έχω πλέον καμία σχέση με την υπόθεση».
Μετά τη δημοσίευση του Newsweek δεκάδες δημοσιογράφοι, ανάμεσα στους οποίους και πολλά μέλη ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης, είχαν «στρατοπεδεύσει» έξω από τη διώροφη κατοικία του Νακαμότο.
Σε συνέντευξή του στο Ασοσιέιτεντ Πρες (AP), ο Νακαμότο είπε ότι οι δηλώσεις του έχουν παρερμηνευθεί από το Newsweek. Ερωτηθείς από το Ασοσιέιτεντ Πρες, αν έκανε πράγματι τις δηλώσεις στο περιοδικό ο Νακαμότο απάντησε, «Όχι».
«Λέω πως δεν είμαι πλέον στο σχεδιασμό και την επίβλεψη. Αυτό είναι όλο», είπε στο AP. «Ακόμη κι αν ήμουν, όταν προσλαμβανόμαστε, πρέπει να υπογράψεις αυτό το έγγραφο, ένα συμβόλαιο που λέει ότι δεν θα αποκαλύψεις τίποτε. Αυτό ήταν που εννοούσα».


«Ακούσθηκε σαν να ήμουν αναμιγμένος πριν με το μπιτκόιν και δεν είμαι τώρα. Δεν εννοούσα αυτό. Θέλω αν το διευκρινίσω», δήλωσε σύμφωνα με το AP.
Το Ίδρυμα Μπιτκόιν, μια ομάδα η οποία προωθεί την υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος, ανακοίνωσε: «Δεν έχουμε δει καμιά απόδειξη ότι το πρόσωπο αυτό είναι ο σχεδιαστής του Μπιτκόιν».


«Αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά στο πρόγραμμα Μπιτκόιν, η ανεπίσημη βασική ομάδα αυτών που το ανέπτυξαν, ανέκαθεν αγνοούσαν την αληθινή ταυτότητα του Νακαμότο, καθώς ο Νακαμότο επικοινωνούσε αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών μέσων», αναφέρεται σε ανάρτηση στον ιστότοπό του Ιδρύματος Μπιτκόιν.
Η συντάκτρια του «Νιούζγουικ» Λία Μακγκράθ Γκούντμα είπε στο AP πως επιμένει στο ρεπορτάζ της. «Επιμένω απολύτως στη συνομιλία μου με τον κ. Νακαμότο. Δεν υπήρξε η παραμικρή σύγχυση αναφορικά με το περιεχόμενο της συζήτησής μας — και της παραδοχής του ότι είναι αναμιγμένος στο Μπιτκόιν».