Alpha Bank: Προχωρά σε εγγυημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου €1,2 δισ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank ανακοίνωσε πως θα συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 28 Μαρτίου με θέμα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ποσού έως 1,2 δισ. ευρώ με καταβολή μετρητών και κατάργηση των δικαιωμάτων προτιμήσεως. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει ως σκοπό να διευκολύνει την πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ, καθώς και να ικανοποιήσει τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σε εγγυημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Alpha Bank.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank ανακοίνωσε πως θα συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 28 Μαρτίου 2014 με θέμα ημερησίας διάταξης την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ποσού έως 1,2 δισ. ευρώ με καταβολή μετρητών και κατάργηση των δικαιωμάτων προτιμήσεως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα ζητήσει εξουσιοδότηση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση για να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα και τους όρους της συναλλαγής.

Ο σκοπός της αύξησης

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει ως σκοπό να διευκολύνει την πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ υπό την προϋπόθεση λήψεως των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες Εποπτικές Αρχές και την αντικατάστασή τους με υψηλής ποιότητος κεφάλαια, γεγονός το οποίο θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στην μερισματική πολιτική της τράπεζας στο μέλλον.

Ακόμη, αποσκοπεί στο να ικανοποιήσει τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της Τραπέζης της Ελλάδος και να διαμορφώσει τον Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (fully loaded Basel III) σε 12,1% (μετά από την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών), βάσει των τελευταίων δημοσιευθέντων στοιχείων της 30 Σεπτεμβρίου 2013.

Η αύξηση της διασποράς της μετοχής της Alpha Bank, σε συνδυασμό με την τρέχουσα χρηματιστηριακή της τιμή, η οποία διαπραγματεύεται υψηλότερα από την τιμή ασκήσεως των warrants, αναμένεται να επιταχύνει την πλήρη επανα-ιδιωτικοποίηση της τραπέζης και κατά συνέπεια την αποπληρωμή του ΤΧΣ.

Η προτεινόμενη δομή της αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την ταχεία ολοκλήρωσή της καθώς και την προσέλκυση επενδυτών υψηλής ποιότητος, οι οποίοι επιδιώκουν να επωφεληθούν από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καθώς επίσης και τη συμμετοχή υφιστάμενων ιδιωτών μετόχων και κατόχων παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως μετοχών (warrants).

Οι κεφαλαιακές ανάγκες

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως η Alpha Bank έχει τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ των Ελληνικών συστημικών τραπεζών ύψους 262 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου (Credit Loss Projections) της αξιολογήσεως της Blackrock Solutions καθώς και άλλων παραδοχών που υιοθέτησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι εκτιμώμενες κεφαλαιακές ανάγκες αντιστοιχούν σε δείκτη καλύψεως για τις αναμενόμενες ζημίες σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του χαρτοφυλακίου περίπου 130%, ο οποίος είναι σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες που συμμετείχαν στον διαγνωστικό έλεγχο.

Βασικοί Όροι

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού 1,2 δισ. ευρώ αναμένεται να διενεργηθεί με τη συμμετοχή διεθνών επενδυτών μέσω διαδικασίας υποβολής προσφορών καθώς και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Alpha Bank την 28 Μαρτίου 2014 θα λάβει αποφάσεις επί της καταργήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως και επί της εξουσιοδοτήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου αυτό να ορίσει την τιμή διαθέσεως των νέων μετοχών και να ολοκληρώσει την συναλλαγή.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει εγκρίνει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Alpha Bank μέσω του εκπροσώπου του στο διοικητικό συμβούλιο της τραπέζης και έχει υποδείξει ότι θα υπερψηφίσει αντιστοίχως τα θέματα της έκτακτης γενικής συνελεύσεως των μετόχων.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (κάτοχος του 81,7% του συνόλου των κοινών μετοχών εκδόσεως της τράπεζας), έχει εκφράσει την πλήρη στήριξή του στις ενέργειες της τράπεζας για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και την ενίσχυση του ισολογισμού της.

Οι οίκοι Citigroup Global Markets Ltd και J.P. Morgan Securities plc ενεργούν ως Global Coordinators και Joint Bookrunners και έχουν δεσμευθεί να καλύψουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, υπό συνήθεις όρους και προϋποθέσεις.

Διαβάστε το κείμενο της επίσημης ανακοίνωσης της Alpha Bank

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk