Βασισμένη στο βιβλίο «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» του Μπέρτολντ Μπρεχτ είναι η παράσταση που παίζεται στο θέατρο Βαφείο, σε σκηνοθεσία του Κώστα Καποδίστρια: Περιλαμβάνει εικοσιτέσσερις τις οποίες ο γερμανός δραματουργός έγραψε εξόριστος από το 1935 ως το 1939. Κι αν η φρίκη της φασιστικής εξουσίας δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί ο Μπρεχρτ είχε καταφέρει να μεταφέρει την βαριά ατμόσφαιρα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, με την καταπίεση, τη δυσπιστία και την υποκρισία, προοίμιο της τρομοκρατίας.
«Ο κυριότερος λόγος που ανεβάζουμε αυτή την παράσταση είναι η ανάγκη µας να παραστήσουμε σπουδαία κείμενα που γράφτηκαν από έναν μεγάλο τεχνίτη του θεάτρου, ο οποίος έλεγε ότι αν ο ηθοποιός δεν θέλει να είναι παπαγάλος ή µαϊµού, πρέπει να κάνει κτήμα του τη γνώση της εποχής του πάνω στην κοινωνική ζωή, παίρνοντας μέρος στους ταξικούς αγώνες», επισημαίνει ο σκηνοθέτης. «Εξαιρετικά επίκαιρα, τα μονόπρακτα αυτά, επιτρέπουν στον θεατή να αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο ο Μπρέχτ χρησιμοποίησε τη δραματική τέχνη πειραματικά και δημιούργησε τις φόρμες που οδήγησαν στην αποκάλυψη ενός κόσμου παρηκμασμένου, προτείνοντας ταυτόχρονα τρόπους για την κατάργησή του. Κάτι που στην εποχή μας χρειαζόμαστε επειγόντως…».
Με την καθοριστική φράση, «Ένας ξένος ταξιδιώτης που γύριζε απ’ το Τρίτο Ράιχ και τον ρωτήσανε ποιος κυβερνάει στ’ αλήθεια εκεί κάτω, αποκρίθηκε: Ο τρόμος», το έργο ξεδιπλώνει πτυχές που ξυπνούν μνήμες ενώ παράλληλα δρα ως καμπανάκι για το σήμερα….
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» του Μπέρτολντ Μπρεχτ
Μετάφραση: Αγγέλα Βερυκοκάκη
Σκηνοθεσία: Κώστας Καποδίστριας
Μουσική: Βασίλης Σταμάτης
Σκηνικά – Κοστούμια: Ειρήνη Παγώνη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Φένια Καρδιανού
Παίζουν: Βαγγέλης Ανδρέου , Εύα Ανδρονικίδου, Γιώργος Βούτος, Αρτέμης Γαβριλούκ, Χρυσή Γεράρδη, Τάκης Δεληγιάννης, Τόνια Μασέρα, Νίκος Σκουλάς, Ελένη Σταυράκη, Πένυ Χαλκιά.
ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής, Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, σταθμός Μετρό Κεραμεικού, Βοτανικός, τηλ. 210-3425.637
Διάρκεια: 120 λεπτά (με διάλειμμα)
Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και τρίτη στις 21.00.