προθήκες

«Ο μελετητής και ο θεωρητικός Βιζυηνός, εκπονητής ενός έργου με πολλαπλές (επιστημονικές, φιλοσοφικές, ψυχολογικές, αισθητικές, κριτικές)

κείμενα
Γ. Μ. Βιζυηνός
Στους δρόμους της λογιοσύνης
Κείμενα γνώσης, θεωρίας και κριτικής
Φιλολογική επιμέλεια Παναγιώτης Μουλλάς.
Επιλεγόμενα – Υπόμνημα Βενετία Αποστολίδου – Μαίρη Μικέ.
Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2013,
σελ. 797, τιμή 28 ευρώ (χαρτόδετο)

«Ο μελετητής και ο θεωρητικός Βιζυηνός, εκπονητής ενός έργου με πολλαπλές (επιστημονικές, φιλοσοφικές, ψυχολογικές, αισθητικές, κριτικές) διαστάσεις παραμένει απρόσιτος στο ευρύ κοινό» σημειώνει ο Παναγιώτης Μουλλάς στον πρόλογο του έργου που δούλευε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Τα κείμενα που συγκεντρώνονται στον τόμο καλύπτουν την τελευταία δημιουργική φάση (1884-1892) του ποιητή και πεζογράφου.

ιστορία
Stefan Petrescu
Οι Ελληνες ως «άλλοι» στη Ρουμανία
Η εσωτερική οικοδόμηση του ρουμανικού έθνους-
κράτους κατά τον δέκατο ένατο αιώνα και οι Ελληνες
Πρόλογος Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης.
Εκδόσεις Επίκεντρο, 2014,
σελ. 408, τιμή 19 ευρώ

Εξετάζονται οι ιδεολογικές και θεσμικές δομές των ελληνικών παροικιών της Ρουμανίας του 19ου αιώνα, αλλά και οι σχέσεις τους με τον ευρύτερο πολιτισμικό, κοινωνικό και πολιτικό περίγυρο της κοινωνίας υποδοχής. Ο συγγραφέας περιγράφει όχι μόνο τους μηχανισμούς διαπραγμάτευσης και ενσωμάτωσης των Ελλήνων στη ρουμανική κοινωνία, αλλά και εκείνους που διατηρούν την ενότητα, τη συνοχή και τις παραδόσεις τους.
μυθιστόρημα
Δημήτρης Φύσσας
Ο κηπουρός και ο καιροσκόπος
Εκδόσεις Εστία, 2014,
σελ. 256, τιμή 12 ευρώ
Στα τέλη του 1940 ο νεαρός μετεωρολόγος Χάρης Χωματάς αποφασίζει να μελετήσει συστηματικά το κλίμα της Αθήνας και ο γεωπόνος Αντώνης Αστεριάδης ξεκινάει μια εξαντλητική έρευνα για τους λαχανόκηπους της πρωτεύουσας. Αμφότεροι ζουν τις πολιτικές συγκρούσεις της εποχής, όμως αρνούνται να επιλέξουν στρατόπεδο και επικεντρώνονται στο επιστημονικό τους έργο. Απομονώνονται πολιτικά και απειλούνται από όλες τις πλευρές.

κείμενα
Δημήτρης Τζιόβας
Κουλτούρα και λογοτεχνία
Πολιτισμικές διαθλάσεις και χρονότοποι ιδεών
Εκδόσεις Πόλις, 2014,
σελ. 242, τιμή 15 ευρώ

Συγκεντρώνονται δημοσιευμένα κείμενα (κυρίως στο «Βήμα») που συνδυάζουν τον επιφυλλιδογραφικό με τον θεωρητικό λόγο. Μέσω βασικών εννοιών, θεωρητικών τάσεων ή ειδών γραφής ο καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πώς πολιτισμικές πρακτικές και λογοτεχνικοί τρόποι εμφανίζονται, εξελίσσονται και μετασχηματίζονται μέσα στον χρόνο και στον τόπο.

ποίηση
Dante Alighieri
Πέτρινες ρίμες (Rime Petrose)
Μετάφραση – Επίμετρο Γιώργος Κοροπούλης,
Εισαγωγή Harold Bloom.
Εκδόσεις Αγρα, 2014,
σελ. 88, τιμή 10,50 ευρώ

Ενα κορίτσι σαν πέτρα – ψυχρό απέναντι στο πάθος του ποιητή και σπάνιο σαν πολύτιμος λίθος. Εδώ η ποίηση νικιέται, καθώς το μαρτύριο του ερωτευμένου ξεπερνά τα όρια αυτού που μπορεί να λεχθεί. Τα συναισθήματα εδώ δεν είναι θέμα αναγωγής, γεννιούνται από το κορμί, που το δέρνουν πραγματικά ο αέρας, η βροχή, το χαλάζι. Κατά πάσα πιθανότητα οι «Rime Petrose» συνετέθησαν το 1296 ή το 1297 – δηλαδή μετά τη «Νέα Ζωή» αλλά πριν από το «Συμπόσιο».

διεθνείς σχέσεις
Συλλογικός Τόμος
Η Κίνα και οι άλλοι
Οι σχέσεις της Κίνας με την Ευρώπη και τον κόσμο
Επιμέλεια Σωτήρης Πετρόπουλος, Αστέρης Χουλιάρας.
Εκδόσεις Παπαζήση, 2013,
σελ. 404, τιμή 20 ευρώ

Η Κίνα, με το τεράστιο μέγεθος και τον οικονομικό δυναμισμό, είναι μακροπρόθεσμα ο πιο σοβαρός διεκδικητής της παγκόσμιας ηγεμονίας. Υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις για να επιτύχει κάτι τέτοιο: πρώτον, να συνεχιστεί η οικονομική της ανάπτυξη και, δεύτερον, να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα. Παρά το ότι πολλοί μιλούν για την «ανερχόμενη υπερδύναμη» και για τον «κινεζικό αιώνα», οφείλει κανείς να είναι προσεκτικός.

παιδικό
Γιάροσλαβ Χάσεκ
Ο καλός στρατιώτης Σβέικ
Διασκευή Δημήτρης Καραδήμας.
Εκδόσεις Μίνωας, 2014,
σελ. 352, τιμή 11 ευρώ

Kαλοσυνάτος και αφελής, ο Σβέικ γίνεται ο πιο πιστός τσέχος στρατιώτης του αυστριακού στρατού. Στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου καλείται να υπερασπιστεί την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Οι σπαρταριστές περιπέτειές του και οι κωμικοτραγικές καταστάσεις όπου εμπλέκεται μάταια για να φτάσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου προκαλούν ένα γέλιο που κρύβει τον αγώνα και τη λαχτάρα για την ελευθερία.

αστυνομικό
Γρηγόρης Αζαριάδης
Η τελευταία παράσταση της Μαρίνας Φιλίππου
Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2013,
σελ. 368, τιμή 18,11 ευρώ

Στο δεύτερο μυθιστόρημά του ο συγγραφέας συνεχίζει στα μονοπάτια του μεσογειακού polar, ακολουθώντας τον Μανσέτ και τον Ιζό, με προφανείς ταυτοχρόνως επιρροές από τον Μάρκαρη και τον Μαρή. Η μεγάλη ντίβα του θεάτρου πάσχει από μια ανίατη ασθένεια αλλά ετοιμάζει με πάθος μια τελευταία παράσταση των «Τρωάδων» στην Επίδαυρο. Ταυτοχρόνως τις Αρχές απασχολεί μια σειρά από μυστηριώδεις δολοφονίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk